• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUPDATE week 52: AOV-verzekeraar keert niet uit bij (te) vroege zwangerschap en zzp-schilder blijft verplicht bij schilderspensioenfonds

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het recht op een AOV-uitkering bij zwangerschap, Amsterdam trekt extra corona-miljoenen uit voor zzp'ers en teleurstelling bij zzp-schilders over verplicht pensioen bij het schilderspensioenfonds.

Wel een AOV, toch geen uitkering voor zwangere zzp’er

Als vrouwelijke zelfstandige met een kinderwens heb je nog iets meer te regelen dan andere vrouwen. Zoals zorgen dat je inkomen tijdens je zwangerschap op niveau blijft. Een betaaald zwangerschapsverlof zoals voor vrouwen in loondienst gebruikelijk is, zit er namelijk niet in.

Goed, je kunt een beroep doen op de ZEZ-regeling (Zwanger en Zelfstandig), maar dat is geen vetpot. Meer dan het minimumloon zit er niet in. Ben je een hoger inkomen gewend, dan moet je dus inleveren. Om je hiertegen in te dekken, is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten met een aanvullende dekking voor zwangerschap. Maar ook dan is het oppassen geblazen, zo blijkt uit het relaas van onderneemster Babette.

Lees hier meer over de regeling voor zwangere zelfstandigen.

Omdat zij graag zwanger wil worden en goed verdient, besluit zij een AOV af te sluiten. Hiervoor klopt zij aan bij De Amersfoortse, mede omdat deze verzekeraar de zwangerschap vanaf de eerste dag vergoedt. Daar zitten wel een paar voorwaarden aan. Zoals dat de uitgerekende datum tenminste 40 weken na het moment moet liggen waarop de verzekering is ingegaan. En dat is waar het misgaat met Babette als zij al snel na het afsluiten van de polis zwanger wordt. Haar aanvraag voor vergoeding wordt afgewezen, als blijkt dat de uitgerekende datum van de verloskundige 'slechts' 38,5 week ligt na het ingaan van de polis, en niet 40 weken.

Een hard gelag voor Babette, die zeker weet dat ze bij het ingaan van de polis niet zwanger was en een verklaring kan overleggen van de verloskundige waarin dit wordt bevestigd. In een reactie, schrijft De Amersfoortse: “Word je als ondernemer zwanger rondom de ingangsdatum van de polis, dan kan jouw zwangerschap dus net wel of net niet resulteren in een uitkering, afhankelijk van de uitgerekende datum. De polisvoorwaarden zijn apart gepubliceerd op de website en ook in offertes wordt naar de polisvoorwaarden verwezen."

Bron: AD

Amsterdam trekt portemonnee voor zzp’ers

De gemeente Amsterdam telt relatief veel zpp’ers en het beroep op bijvoorbeeld de Tozo-regeling is vanuit de hoofdstad dan ook groot. De gemeente trekt daarom voor komend jaar € 7 miljoen uit om zzp’ers in hard getroffen sectoren te ondersteunen, in aanvulling op de landelijke regelingen voor zelfstandig ondernemers.

Amsterdam noemt taxivervoer, horeca en cultuur als voorbeelden van branches waarin zzp’ers extra steun kunnen krijgen. Vóór de crisis waren er 6.000 tot 7.000 chauffeurs actief in de taximarkt, het merendeel van hen als zelfstandig ondernemer.

Het steunpakket is niet alleen bedoeld om bedrijven overeind te houden tijdens de coronacrisis. Er zijn ‘drie routes naar snel herstel’ bedacht. De eerste route is begeleiding naar (tijdelijk) werk in loondienst. In de tweede plaats wordt er gekeken naar schuldhulp- en psychische hulpverlening. Tot slot worden ondernemers waar nodig ook ondersteund in hun bedrijfsvoering.

Bron: Taxipro

Zzp-schilders blijven verplicht bij schilderspensioenfonds

Zzp-organisatie Zelfstandigen Bouw is teleurgesteld dat zelfstandige schilders verplicht blijven pensioen op te bouwen bij pensioenfonds BPF Schilders. Het gerechtshof in Den Haag wees deze week de eis van de organisatie af om zzp-schilders net als andere zzp’ers de vrijheid te geven zelf te bepalen hoe zij pensioen opbouwen.

Zelfstandige schilders zijn verplicht aangesloten bij het pensioenfonds van hun bedrijfstak, evenals bijvoorbeeld stukadoors, huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsn. Zelfstandigen Bouw voert hiertegen al jaren tevergeefs een juridische strijd. 

Lees hier het artikel: Zzp-schilder betaalt exorbitante rekening voor verplicht pensioen

"Uitermate teleurstellend", zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw over de nieuwe uitspraak. "De meeste zzp-schilders willen van die verplichting af. Die is hen opgelegd zonder enige vorm van overleg." Verhoef vindt de uitspraak nog teleurstellender omdat in het Pensioenakkoord ervoor is gekozen zzp’ers geen pensioenplicht op te leggen maar hen de vrije keuze te laten. “Nu handhaaft het hof de pensioenplicht van zelfstandige schilders die hen door anderen is opgelegd. Dit valt niet uit te leggen.”

Zelfstandigen Bouw gaat het vonnis bestuderen en bepaalt daarna of er gronden zijn om in cassatie te gaan.

Bron: Taxlive

Lees hier ons overige nieuws.

Onze partners

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.