• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 51: Zzp’er mag Tozo-lening later terugbetalen en pleidooi voor meer zekerheden zelfstandigen

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over uitstel van terugbetaling voor zelfstandigen die lenen via Tozo, vakbond FNV sleept Uber voor de rechter en voorzitter MKB Nederland wil hervorming arbeidsmarkt.

Meer lucht voor zelfstandigen: aflossingsdatum Tozo naar juli ‘21

Zelfstandigen die lenen via de Tozo, hoeven pas vanaf juli 2021 te starten met aflossen. Eerder stond die datum op 1 januari, maar staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet deze week in een brief (download) aan de Tweede Kamer weten dat er een streep door die datum wordt gehaald.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn veel zelfstandig ondernemers nog niet in staat om aan hun aflossings- en renteverplichtingen te voldoen. Daarom is de aflossingsdatum met 6 maanden verschoven naar 1 juli 2021. Dit uitstel geldt voor alle Tozo-leningen, ongeacht wanneer die verstrekt zijn. Met het uitstel van de aflossingsdatum wordt ook de rente stilgezet tot 1 juli 2021.

Lees hier over de voorwaarden voor de Tozo-regeling.

Daarnaast krijgen ondernemers langer de tijd om een verstrekte lening terug te betalen. Eerder kregen ze hiervoor 3 jaar, maar die termijn is met een half jaar verlengd. Overigens staat het zelfstandig ondernemers die wel in staat zijn over te gaan tot betaling van hun tot 1 januari 2021 opgebouwde rente- en aflossingsverplichtingen vrij om dit te doen, zo schrijft de staatssecretaris. Ook voor hen geldt dat tot 1 juli 2021 de renteopbouw tijdelijk wordt stopgezet over de aangegane Tozo-lening voor bedrijfskapitaal.

Bron: Nieuws SZW

FNV sleept Uber voor de rechter

Het langlopende conflict tussen FNV en Uber gaat een nieuwe fase in. Volgens de vakbond zijn Uber-chauffeurs gewoon werknemers, maar het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app ziet hen als zelfstandigen die via haar platform werken. Met een gang naar de rechter hoopt FNV alsnog af te dwingen dat er een einde komt aan die constructie.

FNV dreigt al langer met juridische stappen tegen Uber, omdat het bedrijf chauffeurs niet als werknemers behandelt. De bond wil dat er een einde komt aan de huidige situatie waarbij de chauffeurs afhankelijk zijn van Uber, maar als zzp'ers werken voor de taxidienst. Ze hebben daarmee niet dezelfde rechten als een werknemer, zoals pensioen en doorbetaling bij ziekte. Ondertussen gedraagt Uber zich wel als werkgever, vindt FNV.

Lees hier het artikel: 'Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandig?

De vakbond zegt de gang naar de rechter te betreuren, maar geen uitweg te zien omdat de politiek niet thuis geeft. “De politiek kan ingrijpen, want er is duidelijke wetgeving, alleen wordt die niet gehandhaafd.” Uber stelt in een reactie dat het merendeel van de ruim 4000 chauffeurs juist hechten aan de ‘flexibiliteit en zelfstandigheid’ die het platform biedt. Het bedrijf vindt de gang naar de rechter ook overhaast.

Bronnen: FNV, De Telegraaf en RTL Nieuws

Voorzitter MKB-Nederland: meer zekerheden voor zzp'er

Een hervorming van de arbeidsmarkt en meer zekerheden voor zelfstandig ondernemers. Hiervoor pleit Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, in het FD-magazine De wereld in 2021. "Zonder vaste baan is het moeilijk om bijvoorbeeld een hypotheek of een goede verzekering of pensioenregeling te krijgen. Als die niet meer hangen aan een vast dienstverband, komen ook flexkrachten en zzp'ers er makkelijker voor in aanmerking," aldus de MKB-voorman.

Hervorming van de arbeidsmarkt is volgens Vonhof noodzakelijk. Om het gesprek hierover vlot te trekken, suggereert hij ‘een vorm van basisinkomen’. Dit zou leiden tot een nieuw stelsel van sociale zekerheid waarin meer gelijkheid bestaat tussen mensen met een vaste baan en flexwerkers.

Vonhof pleit verder voor het inrichten van een nieuw steunfonds van de overheid. Met dit fond kan groei worden gefinancierd als de economie de opgaande lijn weer te pakken krijgt. Door corona hebben veel ondernemers ingeteerd op hun reserves, terwijl banken terughoudend zijn met leningen. "Met een steunfonds wordt voorkomen dat het economisch herstel door geldgebrek weer stokt."

Bron: FD

Lees hier ons overige nieuws.

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!