• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 42: Zorgen over quarantaine door app CoronaMelder en verwarring over btw-vrijstelling zzp’ers in de kinderopvang

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de CoronaMelder-app en het risico van omzetverlies door onnodige quarantaine, verwarring over btw-vrijstelling voor zzp'ers in kinderopvang en ABN Amro verwacht toeloop zzp’ers op bijstand.

CoronaMelder-app brengt zzp’ers in lastig parket

De app CoronaMelder die vorige week landelijk geïntroduceerd is, kan zelfstandigen en werkgevers in een lastig parket brengen. Wie in de buurt van een besmet persoon geweest is, krijgt van de app het advies tien dagen thuis te blijven maar zich niet te laten testen. De app brengt zo problemen met zich mee voor zelfstandigen en werkgevers, onder andere door verlies van omzet en extra kosten om personeel te vervangen.

In een uitzending van Nieuwsuur spreken onder andere werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zich kritisch uit over de procedure rond de CoronaMelder-app. ‘Nu kun je de situatie krijgen dat mensen thuiszitten terwijl ze niets hebben’, zegt Edwin van Scherrenburg van VNO-NCW. Hij vindt de app een goede tool. ‘Maar het advies zou moeten zijn: laat je testen. Maar daarvoor moet de testcapaciteit omhoog, moet de uitslag sneller komen en moeten we massaal sneltesten inzetten.’

Irene van Hest van FNV Zelfstandigen: ‘Een zzp’er die niet thuis kan werken en de melding krijgt, heeft geen alternatief tussen de zaak dichtgooien óf het risico lopen dat hij of zij anderen besmet. En dat wil natuurlijk niemand.’ Zzp’ers zouden de adviezen van de app wel moeten opvolgen, stellen zowel de werkgeversorganisaties als de vakbond. Maar, vervolgt Van Hest: ‘Een zzp’er die tien dagen thuis zit moet z’n buffer aanspreken, maar die buffer raakt op een gegeven moment ook op. En die buffer was überhaupt niet bedoeld om tien dagen gezond thuis te zitten.’

Bron: NOS

Verwarring over btw-vrijstelling zzp’ers in kinderopvang

In de kinderopvang is onrust ontstaan doordat steeds meer zzp’ers bericht krijgen van de Belastingdienst dat ze alsnog btw moeten gaan afdragen over hun diensten, waarbij de argumentatie per belastinginspecteur verschilt. Daarom stapt bemiddelingsbureau Tadaah naar de rechter, meldt het platform KinderopvangTotaal.

Zzp’ers die in de kinderopvang mede vanwege de coronacrisis steeds vaker worden ingezet, hoefden tot nu toe geen btw af te dragen. Hierdoor is hun inzet voor organisaties aanzienlijk goedkoper. Steeds meer zzp’er krijgen echter bericht van de Belastingdienst dat ze alsnog btw moeten gaan afdragen, waarbij de inspecteurs diverse redenen noemen waarom de vrijstelling niet meer zou gelden, zo schrijft het platform.

Steven Lenderink van Tadaah is ‘zeer verbaasd’ over de opstelling van de Belastingdienst en kondigt aan de zaak aanhangig te gaan maken bij de belastingrechter. ‘We hebben zzp’ers in de kinderopvang momenteel hard nodig. Maar ze moeten natuurlijk wel weten waar ze aan toe zijn, en hun opdrachtgevers ook. Gezien het maatschappelijke en pedagogische belang van de sector is dat niet meer dan normaal.’

Bron: Kinderopvang Totaal

ABN Amro: ‘Meer zzp’ers naar bijstand’

Er komen tienduizenden nieuwe bijstandsgerechtigden bij de komende maanden, verwacht het economisch bureau van ABN Amro, dat het aantal mensen in de bijstand voor begin 2021 raamt op 450.000. De bank voorziet met name een grote instroom van zelfstandigen, die het met een soberder corona-steunpakket moeten stellen.

Het afbouwen van de Tozo-regeling zorgt er volgens ABN Amro voor dat meer zzp'ers een beroep moeten doen op bijstand. De bank merkt daarbij op dat zzp’ers vatbaar zijn voor problematische schulden. Als eigenaar van een eenmanszaak zijn zij persoonlijk aansprakelijk voor de leningen die hun bedrijf aanging. Lukt het ze niet die leningen vanuit hun bijstand af te lossen, dan gaan ze persoonlijk failliet. Daarom denkt ABN dat de toename van zzp’ers in de bijstand ‘waarschijnlijk’ ook een toename in problematische schulden betekent.

Hoewel de werkloosheid vrij onverwacht iets afnam in september, denkt het CPB dat de werkloosheid volgend jaar stijgt. Met hoeveel, dat hangt onder meer af van de beperkende maatregelen die het kabinet nodig acht. Wel is zeker dat het aantal bijstandsgerechtigden meestijgt met die werkloosheid. ABN Amro denkt dat het volgend jaar de beurt is aan mensen met een vast contract; dan zullen zij het aantal bijstandsgerechtigden opdrijven.

Bron: Trouw

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl

Onze partners