• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 27: Zzp'ers vragen minder vaak belastinguitstel en marktplaats Fiverr van start in Nederland

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het lage aantal aanvragen voor belastinguitstel door zzp’ers, de hulpactie van ondernemers Tim en Dani voor noodlijdende zzp’ers, en online marktplaats voor freelancediensten Fiverr nu ook van start in Nederland.

Zzp’ers krijgen veel minder belastinguitstel dan grote bedrijven

Bedrijven met meer dan 10 werknemers hebben de afgelopen tijd relatief vaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in coronatijd de belastingbetalingen een paar maanden uit te stellen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de periode tussen begin april en 12 juni.

Een op de drie middelgrote ondernemingen (10 tot 250 werknemers) kreeg uitstel van betaling van drie maanden. In de categorie bedrijven met meer dan 250 werknemers ging het om een kwart van de bedrijven. Het aandeel kleinere bedrijven dat tijdelijk geen belasting betaalt, ligt een stuk lager. Van de ondernemers met minder dan 10 werknemers kreeg slechts 12% uitstel. Onder de zzp'ers vroeg zelfs maar 5% om uitstel van betaling.

Lees hier over de mogelijkheid voor aanvragen van uitstel van betaling voor zzp'ers.

Volgens een woordvoerder MKB Nederland en VNO-NCW is dit verschil te verklaren door het feit dat bij grotere bedrijven in sectoren die helemaal op slot gingen het geld er soms met miljoenen tegelijk uitstroomde. Belastinguitstel kon verhoudingsgewijs snel lucht geven voor deze bedrijven. Kleinere bedrijven zijn vaak wendbaarder en daardoor beter in staat om andere markten aan te boren. Daarnaast kan meespelen dat grote bedrijven meer ervaring met fiscale regelingen en ook vaker gebruik maken van belastingadviseurs.

Bron: NOS.nl

Ondernemers beginnen hulpactie voor zzp’ers

De Apeldoornse ondernemers Dani Levy en Tim Koldenhof zijn normaal gesproken actief in de evenementenbranche. Nu die werkzaamheden stil zijn gevallen zetten zij zich in voor zzp’ers die door de coronacrisis zware tijden beleven. 'Met ‘Hart onder de riem voor de kleine ondernemer’ willen we ze laten merken dat we met hen meeleven’, zegt Levy in De Stentor.

Het plan is een doos samen te stellen met 'leuke inhoud'. Voor het vullen doen ze een beroep op de vrijgevigheid van bedrijven waar het wel goed gaat. Inmiddels hebben ze al de nodige zaken binnen. ‘Een bon voor een complete gezonde maaltijd. Een bon voor een kopje koffie op het terras. Een gratis training, om even sportief bezig te zijn. Denk aan een puzzelboekje, of een kaart met leuke wandelroutes. Dingen waar je wat aan hebt, maar ook dingen om je tijd op een leuke manier te besteden. Om de focus even te verleggen.’

Mensen mogen zichzelf aanmelden via de site zelfstandigapeldoorn.nl. De ondernemers willen persoonlijk met een bestelbus bij zzp'ers langs de deuren gaan. ‘Ons streven is zo'n 400 ondernemers blij te maken. We weten dat we met een doos de crisis niet kunnen genezen, maar we hopen het leed er even mee te verzachten.’

Bron: De Stentor

Marktplaats voor freelancediensten Fiverr groeit hard in Nederland.

Met 2,5 miljoen actieve kopers is de digitale marktplaats voor freelancers Fiverr booming en nu ook in het Nederlands actief. Tijdens de coronacrisis zag het Israëlische Fiverr het aantal Nederlandse freelancers dat actief is op het platform met 25% stijgen. Het aantal opdrachten groeide in maart met 29% en in april met 14%.

Fiverr is een online marktplaats waarop diensten worden aangeboden, zoals het ontwerpen van logo’s en websites. De aanbieder zet een beschrijving van zijn dienst neer op de website en noemt zijn prijs. De standaardprijs op Fiverr is $5 (vandaar de naam, vertaald als 'vijfje'). Maar het bedrag kan hoger zijn als klanten ‘extra’s’ verlangen. Wanneer je een klant hebt, gaat 20% van het bedrag naar Fiverr.

Met dit concept is het beursgenoteerde bedrijf in 10 jaar hard gegroeid. Wereldwijd kent Fiverr bijna een kwart miljoen actieve verkopers en 2,5 miljoen actieve kopers. In het eerste kwartaal van dit jaar realiseerde Fiverr een omzet van $34,2 miljoen, een groei met 44% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Eerder gingen gelokaliseerde versies live in Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Bron: Emerce

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl

 

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?