• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 24: Grote bedrijven moeten kleine leveranciers sneller betalen, en misbruik coronageld lijkt nihil

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het verkorten van de betalingstermijn voor grote bedrijven, drie werkloze zzp’ers uit de evenementenbranche die een eigen camping beginnen, en fraude met inkomenssteun zzp’ers valt reuze mee.

Betalingstermijn voor grote bedrijven omlaag

Grote bedrijven moeten straks hun rekeningen van middelgrote en kleine leveranciers binnen dertig dagen betalen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken werkt samen met minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan een wetswijziging.

Vorig jaar was al aangekondigd dat de termijn van zestig dagen naar dertig dagen zou gaan als bedrijven er niet zelf in zouden slagen om de gemiddelde betalingstermijn omlaag te brengen. Uit een evaluatierapport over de Wet betaaltermijnen Grote Bedrijven blijkt dat het bedrijfsleven hierin niet is geslaagd.

In 2018 bleven facturen gemiddeld 41,5 dagen liggen. In het eerste kwartaal van vorig jaar was dit 41 dagen en in het tweede kwartaal 41,4 dagen. Die situatie noemt Keijzer onwenselijk. 'Veel zzp’ers en mkb’ers komen in de knel als ze lang op hun geld moeten wachten. Dat kan al problemen opleveren als het goed gaat met de economie, laat staan in de moeilijke economische periode die nu door het coronavirus is ontstaan.’

Lees ook dit artikel: Zzp’er opgelet: dit is de wettelijke betalingstermijn voor je factuur

Keijzer wil ook meer toezicht op naleving van de betaaltermijnen. Uit het evaluatierapport blijkt onder meer dat kleine ondernemers zeer terughoudend zijn om gebruik te maken van juridische invorderingsmiddelen, omdat zij bang zij hiermee de relatie met hun opdrachtgevers onder druk te zetten.

‘Dit is een zorgelijke conclusie,’ aldus Keijzer, die een rol ziet voor de brancheverenigingen om hun leden aan te sproten zich aan de wettelijke betalingstermijn te houden. Daarnaast wil zij Autoriteit Consument en Markt (ACM) gedurende één jaar alle klachten en meldingen laten registreren over het niet naleven van de regels met betrekking tot betaaltermijnen.

Bron: Accountancy van Morgen.

Zzp'ers beginnen eigen camping

De nood is hoog onder zzp'ers in de evenementenbranche. Alle grote festivals zijn tot september afgeblazen en veel zzp'ers zitten daardoor langdurig zonder opdrachten. Enorm vervelend, maar Eva Hetharia (30), Frederik Noordhuis (31) en Sieko Noordhuis (28) besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten. De drie zzp'er, gewoonlijk actief als decorbouwers, bouwden in slechts een paar maanden tijd hun eigen camping in Drenthe.

Het idee om een camping te beginnen leefde al langer, maar het bleef altijd bij fantaseren. Tot het werk op festivals volkomen onverwacht wegviel en er via een broer van Frederik en Sieko toevallig net een bosperceel beschikbaar kwam. Omdat het werk op festivals veel overlap heeft met het opbouwen van een camping, werd het plan steeds haalbaarder. Na een aantal brainstormsessies lag er een plan voor Camping De Wildevier in Drouwenerzand. De camping werd meteen online gelanceerd, binnen een uur hadden ze al een eerste reservering en na de eerste post op Facebook zat het eerste weekend al helemaal volgeboekt.

Wie naar deze kampeerplek wil moet er snel bij zijn: de camping is maar twee maanden open, in juli en augustus. 'Omdat de grond niet van ons is, is het van tijdelijke aard', zegt Hetharia. Noordhuis: 'Maar daar houden we als zzp’ers natuurlijk wel van, het tijdelijke ligt ons goed. Het kan ook zijn dat de camping ons zo goed bevalt en een groot succes wordt, dan doen we het volgend jaar gewoon weer.'

Lees hier het hele artikel.

Misbruik coronageld lijkt nihil

Om snelle en ruimhartige compensatie voor in de knel gekomen zzp’ers mogelijk te maken, was het noodzakelijk dat ontvangers van coronasteun slechts minimaal worden getoetst op de rechtmatigheid van de toekenning. Vooraf bestond de vrees dat dit misbruik in de hand zou werken. Maar dit lijkt erg mee te vallen, althans in de arbeidsmarktregio Helmond waar het werkbedrijf Senzer verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Tozo-regeling.

Lees hier welke criteria gelden voor toekenning van Tozo

Sinds een paar weken gaat het werkbedrijf na of zzp’ers terecht aanspraak hebben gemaakt op steun. Grofweg de helft van de 3800 dossiers is inmiddels op hoofdlijnen beoordeeld. Tussenstand: 11,5% van de aanvragen is onterecht geweest of niet toegekend. ‘Die 11,5%  was overwegend ter goeder trouw,’ zegt een woordvoerder van Senzer. ‘Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die hier werken maar buiten de regio wonen, terwijl woonplaats het criterium is.’

Op dit moment  lopen er 3 handhavingsonderzoeken en is er ‘in een handvol gevallen’ geld teruggevorderd. Hoe het eindplaatje eruitziet, zal sterk afhangen van de vraag hoe streng de overheid wil controleren. Opmerkelijk: de uitvoering van de Tozo zelf gaat ook het nodige kosten. Senzer rekent op € 500 tot € 600 vergoeding per afgewerkt dossier.

Bron: Eindhovens Dagblad

Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

Blogs

ZZP Agenda

december
10