• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 20: Kabinet komt met partnertoets Tozo-regeling, en zzp’ers vrezen hypotheek niet te kunnen betalen

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over nieuwe, strengere voorwaarden voor coronasteun, zorgen over hypotheeklasten zzp'ers, en het Reddingsplan voor de BV Nederland.

Geen Tozo meer voor zzp'er met verdienende partner 

Terwijl het eerste pakket steunmaatregelen bijna afloopt en ondernemers met smart zitten te wachten op het nieuwe pakket, heeft het kabinet juist meer tijd nodig. Aanvankelijk was het de bedoeling om al deze week een nieuw economisch noodplan te presenteren, maar dat gaat dus niet lukken. Het huidige steunpakket - met onder meer Tozo, belastinguitstel en Togs voor zzp'ers - loopt op 1 juni af.

Het kabinet hoopt het nieuwe pakket noodhulp officieel volgende week, voor Hemelvaartsdag, alsnog te kunnen presenteren. Via Het Financieele Dagblad zijn details echter al uitgelekt, en die zien er niet gunstig uit voor veel zelfstandig ondernemers. Waar bij het eerste noodpakket de snelheid voorop stond en regels voor toekenning soepel werden gehouden, gaat de overheid nu veel strengere voorwaarden stellen.

De meest ingrijpende aanpassing is de invoering van de partnertoets. Zzp'ers die zijn getrouwd met of geregistreerd partner zijn van iemand die meer verdient dan de bijstandsnorm, hebben vanaf volgende maand geen recht meer op coronasteun. Met de invoering van de partnertoets wil het kabinet bereiken dat alleen zzp'ers in 'broodnood' een beroep doen op de Tozo-regeling.

Hier lees je alles over de voorwaarden voor de huidige Tozo-regeling.

Zzp'ers die gebruik willen maken van de verlengde regeling, moeten schriftelijk verklaren dat hun partner onvoldoende inkomen heeft om op terug te vallen. (Ofwel, dat het partnerinkomen lager is dan de bijstandsnorm van € 1503, -.) Aan de hand van de schriftelijke verklaring kunnen de gemeenten, die belast zijn met de uitvoering van de Tozo-regeling, onterecht verleende steun achteraf terugvorderen.

Staatssecretaris Tamara van Ark zou ook de invoering van een vermogenstoets hebben overwogen. Zo zouden zzp'ers zonder inkomen eerst moeten interen op hun spaargeld of zelfs hun huis moeten verkopen. Maar die toets is zo ingewikkeld en tijdrovend dat de behandeling van een gemiddelde Tozo-aanvraag onuitvoerbaar zou worden.

Bronnen: NHD en FD 

Deel zzp'ers vreest hypotheek niet te kunnen betalen

Ondertussen staat een deel van de zzp'ers het water nu al financieel aan de lippen. Uit een enquête van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 13% van de zzp'ers zich zorgen maakt over de hypotheeklasten die straks nog niet kunnen betalen. Bij een eerder corona-onderzoek van Eigen Huis in maart dacht 51% dat de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid voldoende zouden moeten zijn, in april daalde dit vertrouwen naar 36%.

Lees hier alles over je hypotheekmogelijkheden als zzp'er.

Ook het gevoel dat banken te hulp kunnen schieten bij betalingsproblemen door een sterk gedaald inkomen neemt sterk af, vooral bij zelfstandig ondernemers en freelancers: van 49% in maart naar 29% in april. Banken en andere geldverstrekkers hebben regelingen waarbij ondernemers zonder toetsing van een betalingspauze kunnen aanvragen van drie maanden en daarna nog eens drie. Ruim 16.000 ondernemers hebben dat intussen gedaan voor hun hypotheek.

Bron: AD

Reddingsplan voor de BV Nederland

Kan het ook anders? Jazeker. Sterker, het móet anders, vinden ondernemers Ronald van den Hof, Ruud Koornstra en Martin Schuurman. Waar mensen in loondienst dankzij de NOW-regeling krijgen doorbetaald en grote bedrijven als KLM miljarden ontvangen, worden zzp'ers en mkb-bedrijven afgescheept met een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau. Vorige week presenteerden zij een Reddingsplan voor de BV Nederland, bedoeld om 'de ruggengraat van onze economie' te versterken. Wat dit plan precies inhoudt? Lees hier het nieuwsbericht op ikwordzzper.nl. Of beter nog, kijk het verhelderende filmpje.


Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

 

Blogs

ZZP Agenda