• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 14: Helft zzp’ers heeft geen financiële buffer, en zzp’ers melden zich massaal als aspergestekers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over een alarmerende enquête van FNV Zelfstandigen, zzp’ers vullen plek in van Poolse werkers, en coronacrisis hakt er zwaar in bij zzp'ers in de bouw.

‘Helft zzp’ers in acute geldnood door coronacrisis’

FNV Zelfstandigen zegt geschrokken te zijn van ‘het enorme aantal’ zelfstandigen dat zich direct voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) heeft gemeld omdat ze in acute financiële nood komen. De vakbondsorganisatie heeft een enquête gehouden onder bijna 2000 zzp’ers over hun financiële situatie. Hieruit blijkt dat slechts de helft van de zelfstandigen een buffer heeft opgebouwd waarmee ze het langer kunnen volhouden dan een maand.

Van die groep zegt 36% het desnoods langer dan  drie maanden te kunnen uithouden. Met name zzp’ers in de industrie, diensten en onderwijs hebben een buffer. Zzp’ers in de handel, vervoer en uiterlijke verzorging geven vaak aan geen buffer te hebben. De steunmaatregelen die het kabinet heeft getroffen zijn voor iets meer dan de helft (51%) van de zzp’ers voldoende. De meest gehoorde klacht is dat de Tozo te laag is. Van die uitkering kunnen veel zelfstandige de vaste lasten niet betalen, laat staan dat er voldoende overblijft voor boodschappen en andere zaken, blijkt uit de enquête. Een vergelijkbaar beeld kwam eerder deze week tevoorschijn uit onderzoek van MoneyMonk. Hieruit blijkt onder andere dat 40% van de zzp’ers verwacht te moeten aankloppen voor noodhulp bij hun gemeente.

Lees hier de volledige resultaten van de enquête. 

Zzp’ers melden zich massaal voor groente- en fruitoogst

Door het coronavirus zijn veel Poolse werkers naar huis. Nu het oogsten op het punt van beginnen staat, merken de groente- en fruittelers echter tot hun opluchten dat er voldoende handen beschikbaar zijn. ‘Het zijn voornamelijk zzp'ers en mensen die in de horeca werkten die maar wat graag bij ons aan de slag gaan,’ zegt de biologische tomaten- en paprikateler Adrie Jonkers.

Hoewel Jonkers blij is met het aanbod van werklustige zzp'ers, geldt dit niet voor alle landbouwbedrijven. Een grote aspergeteler in Brabant heeft bijvoorbeeld twijfels. Ook hier hebben veel mensen zich gemeld hebben om te komen werken. De eigenaresse van het bedrijf vraagt zich echter af of ze van hun aanbod gebruik wil maken. ‘Het is voor ons duurder om mensen aan te nemen die nog geen ervaring hebben,’ zegt ze. 

Volgens het ZLTO, de belangenorganisatie van boeren en telers, is er in ieder geval genoeg aanbod op de arbeidsmarkt, nu de Poolse landarbeiders kiezen om in eigen land te blijven: ‘Veel mensen uit de horeca zijn bereid om te komen werken, er is zelfs meer aanbod dan vraag op dit moment.’

Lees hier het complete artikel op De Ondernemer.

EIB: Coronacrisis zorgt voor enorm banenverlies in de bouw

De bouwproductie zal mede als gevolg van de coronacrisis met 15% dalen, waarbij 40.000 banen verloren gaan.  Vooral zzp’ers en uitzendkrachten moeten vrezen voor hun baan. Dat blijkt uit de laatste berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Tussen dit jaar en volgend jaar gaan er onder zzp'ers 13.000 arbeidsjaren verloren. De teruggang onder zzp'ers zal zich vooral het volgende jaar inzetten. Voor het lopende jaar gaat het EIB uit van een 'beperkt' verlies van 3000 banen.

Werkgelegenheid in de bouw, 2008-2014

Volgens het EIB zorgt de coronacrisis niet alleen voor een lockdown, maar stellen zowel zakelijke als particuliere klanten hun investeringen uit. Ook als de Nederlandse economie komend jaar weer stevig herstelt, zal de bouw de gevolgen van de coronacrisis nog steeds sterk ervaren. Daarbij komen de maatregelen rond PFAS en stikstof die de bouw parten spelen. In de periode 2022-2024 staat de sector volgens het EIB weer voor een stevig herstel.

Lees hier de volledige notitie.

Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

Blogs

ZZP Agenda