• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp'er loopt ruim € 10.000 omzet mis door coronacrisis

De coronacrisis hakt er bij zzp'ers enorm in. De meesten verloren al duizenden euro’s omzet en zij houden rekening met meer dan € 10.000 gemiste inkomsten. Bijna 40% van de zzp’ers heeft aangeklopt bij de overheid voor noodhulp of vewacht dit binnenkort te doen. 

De coronacrisis hakt er bij de zzp'ers zwaar in. Meer dan de helft is al duizenden euro’s omzet misgelopen en zij houden rekening met meer dan € 10.000 aan gemiste inkomsten, zo blijkt uit onderzoek van MoneyMonk onder 1.000 zelfstandigen.

Weinig buffer onder zzp'ers om verliezen op te vangen

‘We zijn geschrokken van de uitkomsten,’ zegt Jasper Horstink, oprichter van MoneyMonk: 'Meer dan de helft is al duizenden euro’s omzet misgelopen en eenzelfde groep verwacht nog meer dan € 5.000 inkomsten te missen in het tweede kwartaal.'

De financiële buffers om deze verliezen op te vangen zijn beperkt. 20% van de zelfstandigen heeft geen buffer. En van de groep die wel een buffer hebben opgebouwd, kan 38% hooguit 1 tot 3 maanden vooruit. Veel zzp’ers verwachten tijdens de coronacrisis dan ook financieel in de problemen te komen. 

40% zzp'ers klopt aan voor noodhulp

De overheid heeft een pakket met noodmaatregelen gepresenteerd, waaronder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Op dit moment heeft 16% van de zelfstandigen al een beroep op die maatregelen gedaan, nog eens 23% is van plan om dit te doen. In totaal klopt dus 40% van de zzp'ers bij de overheid aan voor noodhulp.

De helft van de zzp'ers vindt dat de overheid genoeg doet om ze te helpen. De andere helft is van mening dat er meer zou moeten gebeuren. Veel genoemde suggesties voor aanvullende maatregelen zijn het verlagen van de belastingen, het invoeren van een basisinkomen voor zelfstandigen en een hogere uitkering voor zzp’ers die in de problemen komen.

Ook thuiswerken valt zzp'ers zwaar

Los van de financiële gevolgen valt ook het vele thuiswerken de zzp’ers zwaar. Hoewel de meesten ook voor de crisis al wel eens vanuit huis werkten, doet 76% dat nu meer dan daarvoor. Liefst 74% geeft aan dit niet te willen blijven doen als de crisis achter de rug is.

MoneyMonk is aanbieder van een alles-in-één oplossing voor ondernemers, voor projectmanagement en online boekhouden. Voor het onderzoek werden abonnees van de nieuwsbrief van het bedrijf gevraagd naar de effecten van de coronacrisis op hun werk als zzp'er.

Tip: Lees in dit artikel voor welke noodhulp je terecht kunt bij de overheid en hoe je dit kunt aanvragen.

 

Blogs

ZZP Agenda