• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 11: zelfstandigen met minimuminkomen kunnen energietoeslag aanvragen, zzp-sekswerkers de illegaliteit in gedrukt en zzp-bouwondernemer komt niet aan vakantie toe

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Zzp’ers met minimuminkomen kunnen energietoeslag van € 800 aanvragen

Zelfstandig ondernemers met een minimuminkomen en andere werkenden die weinig verdienen, kunnen vanaf nu bij hun eigen gemeente een extra compensatie voor de torenhoge energieprijzen aanvragen. De toeslag bedraagt € 800. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week bekendgemaakt.

Lees ook het artikel: Minder inkomsten als zzp'er? Zo kun je besparen op je uitgaven      

De prijzen van onder meer gas, stroom en brandstof zijn de afgelopen tijd – mede door de oorlog in Oekraïne – omhoog geschoten. Het kabinet kwam eerder al met een algemene compensatiemaatregel van € 200 per huishouden. Dat bedrag is nu verhoogd naar € 800, specifiek voor de lagere inkomens. Naast zzp’ers en andere werkenden met een laag inkomen, kunnen senioren met een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen een aanvraag voor energietoeslag bij de gemeente aanvragen.     

Bron: NU.nl

Thuiswerkende zzp-sekswerkers worden de illegaliteit in gedrukt

Thuiswerkende prostituees die alleen werken willen net als andere zzp’ers worden behandeld. Ze worden door gemeenten vaak onterecht aangemerkt als prostitutiebedrijf, stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De ervaring is dat gemeenten het sekswerkers moeilijk maken om zelfstandig en veilig vanuit huis te werken. Met als gevolg dat ze in de illegaliteit worden gedrukt.      

Een sekswerker die alleen werkt, valt niet onder de definitie van artikel 151a van de Gemeentewet. Alleen voor bedrijfsmatige exploitatie van sekswerk is een vergunning nodig. Daar is een derde voor nodig. Een zzp-prostituee kan zichzelf niet exploiteren, aldus het CCV. De onafhankelijke stichting meent dat een prostituee die in zijn of haar kamer klanten ontvangen, feitelijk niet anders is dan een tekstschrijver die vanaf zolder opereert of een nagelstyliste met studio aan huis.  

Iedere gemeente houdt er eigen criteria op na. Dit schept voor sekswerkers veel onduidelijkheid of prostitutie vanuit huis mag of niet. Terwijl ze hun zaakjes vaak wel goed voor elkaar hebben, met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.           

Bron: Binnenlands Bestuur

Torenhoge brandstofprijs drijft zelfstandige taxichauffeur tot wanhoop

De almaar stijgende brandstofprijs aan de pomp drijft taxichauffeurs, waarvan velen zzp’er zijn, tot wanhoop. Waar de prijs bijna elke dag oploopt, blijft het landelijk bepaalde metertarief gelijk. Daarbovenop hebben de taxichauffeurs als gevolg van de coronapandemie al een tijdlang veel minder ritten.  

TIP Lees ook het artikel: Tankpas (via Het Ondernemerscollectief ontvang je korting bij honderden tankstations).   

De zelfstandig taxichauffeurs mogen enerzijds wel zelf hun tarieven vaststellen, maar ze zijn anderzijds gebonden aan de door de overheid vastgestelde maximumtarieven. De omzet van vele taxichauffeurs is flink gekelderd. Ook de prijzen voor verzekering van de wagen zijn enorm gestegen. Een aantal van de beroepsrijders is noodgedwongen gestopt en overgestapt naar een bezorgdienst of in een uitkeringssituatie beland.  

Bron: de Gelderlander

32% meer aannemers, zelfstandig bouwondernemer komt niet aan vakantie toe

Het aantal aannemers in Nederland is de afgelopen twee jaar van de coronapandemie met 32% gegroeid. Dit meldt data-onderzoeksbureau BoldData, dat hierbij het aantal inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel in de rubriek 'Algemene burgerlijke en utiliteitsbouw' onder de loep nam. In totaal schreven ruim 20.000 ondernemers zich sinds begin 2020 in deze categorie in. Nederland kent nu bijna 90.000 aannemers. Maar liefst 89% daarvan is zzp’er.     

Het zijn qua werkaanbod en verdiensten gouden tijden voor zzp’ers in de bouw. Tijdens de pandemie is de vraag naar verbouwingen verder toegenomen. Zelfstandigen Bouw, de brancheorganisatie voor zelfstandige bouwondernemers, hoort van diverse aannemers dat hun orderportefeuille al tot de zomer van 2023 vol zit. Tel daarbij op de enorme hoeveelheden nieuwe woningen die moeten worden gebouwd en duidelijk is dat er veel meer werk dan personeel in de bouw is.    

Bronnen: Trouw en Aannemersvak.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.