• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 minuten

VZN hekelt coronalening Bbz met woekerrente voor zzp’ers

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) hekelt de in hun ogen absurde hoge rente van 8% op de bijstandslening voor zelfstandige ondernemers die het hoofd niet meer boven water weten te houden. De VZN, die de belangen van de leden van Het Ondernemerscollectief behartigt, vindt dit onacceptabel.

De Bbz-lening is één van de weinige overgebleven coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers. De meeste andere steunmaatregelen voor zzp’ers tijdens de coronapandemie, zoals de Tozo en de TONK, zijn inmiddels alweer ingetrokken. Wat resteert voor zzp’ers is de Bbz-light en de TVL, de Tegemoetkoming Vaste Lasten Q4 2021.

Volgens de Vereniging Zelfstandigen Nederland worden in de TVL vele zelfstandige ondernemers uitgesloten, omdat zij bijvoorbeeld geen vestigingsadres hebben (anders dan het woonadres) of niet aan het minimumpercentage omzetverlies komen.

Bbz-regeling geen passende vervanger van Tozo

Zzp’ers die in financiële nood verkeren zijn momenteel aangewezen op de Bbz-regeling. Deze is tot 1 april 2022 met terugwerkende kracht aan te vragen. Ondanks de versoepelde eisen, vragen diverse gemeenten tóch naar iemands vermogen als onderdeel van de levensvatbaarheidstoets. VZN-voorzitter Cristel van de Ven hierover: “De Bbz is een bijstandsuitkering, die niet aansluit bij ondernemerschap. Het is absoluut geen passende vervanger van de Tozo-regeling.” 

VZN constateert dat de hulp aan zzp’ers vanuit de Bbz aan veel regels geboden is. Regels die zzp’ers vaak niet goed kunnen overzien. Dit geldt ook voor de Bbz-lening. Waar eerder nog 2% rente op de lening werd gevraagd, is dat percentage nu verhoogd naar 8%. VZN vindt dit onacceptabel, want zelfstandig ondernemers de in de problemen zitten lenen niet uit weelde.                                                                                              

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!

VZN: "Onacceptabel dat zelfstandigen het zelf moeten oplossen"

Van de Ven: “Er zijn al veel coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers stopgezet. Als de weinige maatregelen die nog overblijven voor zelfstandigen zo zwaar worden belast, dan geeft de overheid daarmee feitelijk aan dat deze groep het maar zelf moet oplossen. Terwijl hun problemen voortkomen uit overheidsbeleid. Dat is onacceptabel.”  

Bron: VZN         

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

 

 

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.