• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 23: Verplicht minimumpensioen voor alle werkenden en heeft uurtje-factuurtje langste tijd gehad?

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de wenselijkheid van een minimum basispensioen voor àlle werkenden (dus ook zzp’ers), steeds meer zelfstandigen laten zich betalen voor resultaat, en coronapandemie zorgt voor leegloop zzp’ers in culturele sector.

Advies denktank: verplicht basispensioen voor alle werkenden

Alle werkenden, inclusief flexwerkers en zelfstandig ondernemers, moeten bijdragen aan een verplicht minimumpensioen. Alleen op die manier is te voorkomen dat een steeds grotere groep straks alleen nog maar van een AOW-uitkering moet leven, zeggen wetenschappers en experts van pensioendenktank Netspar.

Vrouwen, migranten en werknemers met zware beroepen lopen een relatief groot risico op een terugval in inkomen wanneer zij met pensioen gaan. Dat komt doordat die groepen vanwege deeltijdbanen, lage opleiding of vroege uitval minder pensioen kunnen opbouwen. Daarnaast is er echter ook een groeiende groep zzp’ers en flexwerkers die geen pensioen opbouwen. Bijna de helft (48%) van de zzp’ers heeft niets geregeld voor het pensioen, zo blijkt uit onderzoek van online bank Knab.

Om te voorkomen dat zij straks alleen van een AOW-uitkering hebben, moet er een ‘maatschappelijk aanvaardbaar minimaal aanvullend pensioen’ komen, vindt Netspar. In het onderzoek ‘Toekomst Arbeidsmarkt en Pensioen’ dat deze week werd gepresenteerd, wordt in het midden gelaten of zo’n basispensioen verplicht zou moeten worden. “Maar dat is eigenlijk wel de consequentie,” zegt een van de onderzoekers: “Anders gaat het niet werken.”

Lees ook: Experimenten pensioenfondsen zinloos en gedoemd te mislukken.

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), waarbij ook de leden van Het Ondernemerscollectief zijn aangesloten, ziet niets in een verplicht minimumpensioen. VZN-voorzitter Cristel van de Ven ziet meer in het eigen plan waarbij de huidige fiscale regelingen voor zzp’ers, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek, op een aparte rekening worden gestort. Uit deze buffer kan de zzp’er dan zelf bepalen wat ermee gefinancierd wordt. Dat kan pensioen zijn, maar ook arbeidsongeschiktheid  of scholing. In het plan van de VZN heet dit een trampolinerekening.

Bron: De Telegraaf

Van uurtje-factuurtje naar betalen voor resultaat

Heeft het uurtje-factuurtjemodel zijn langste tijd gehad? Die vraag snijdt NRC Handelsblad aan in een reportage waarin hoogopgeleide zelfstandigen uitleggen waarom zij afstand hebben genomen van dit model. Een voorbeeld is Marjolein Schuit, een universitair geschoolde tuin- en bodemexpert die haar kennis over bodemverbetering van tuinen in het verleden ‘gratis weggaf’ als klanten van haar plantspeciaalzaken haar vroegen om advies. Toen ze merkte dat het adviseren steeds meer tijd opslokte, besloot ze er toch geld voor te vragen.

Inmiddels laat ze zich niet meer per uur inhuren, maar laat zij zich betalen voor advies over hoe je een betere bodem krijgt voor planten. En Schuit is niet de enige die afstapt van het uurtje-factuurtjemodel. Een kleine maar groeiende groep zelfstandigen laat zich volgens businesscoach Veronique Prins betalen voor resultaat.

Prins helpt naar eigen zeggen minstens 500 zelfstandigen per jaar om het uurtje-factuurtje in te ruilen voor een meer resultaatgedreven werkwijze. Veelal zijn het hoog opgeleide kenniswerkers die merken dat afrekenen op resultaat bijdraagt aan een betere kwaliteit van het geleverde werk èn resulteert per saldo in hogere verdiensten. Zoals een van hen zegt: “Je verkoopt niet langer jezelf in uren, je verkoopt de beste oplossing voor een probleem. Dat is veel meer waard dan de losse uren bij elkaar opgeteld.”

Bron: NRC

Culturele sector in problemen door leegloop zzp´ers

Van alle bedrijfstakken die te leiden hebben gehad onder de coronamaatregelen, is de culturele sector het hardst geraakt. Alleen al in het eerste kwartaal 2021 kromp de bedrijfstak met 36,5%, veel meer dan de 0,5% van het bruto binnenlands product. Vooral bij zzp´ers liepen de inkomsten hard terug. Dat komt mede doordat de overheidssteun vooral werd verleend aan culturele organisaties, schrijft de Culturele Raad deze week in een advies aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs en Cultuur.

De gedachte was dat het geld vanzelf zou doorstromen naar de mensen die in de sector werken. Maar dit bleek een misvatting. Organisaties gebruikten het geld vooral voor zichzelf en bespaarden op zzp’ers. Een kwart van de culturele zzp'ers zag het huishoudinkomen na een jaar zonder werk onder de bijstandsgrens zakken. En nog opmerkelijker: bijna de helft van deze zzp'ers moest ander werk zoeken.

Lees ook: Kamer vreest leegloop zzp'ers in culturele sector.

Die leegloop vormt een probleem, want nu culturele instellingen langzaam maar zeker de deuren weer mogen openen zijn die zzp’ers keihard nodig. Een plan van aanpak voor herstel van de sector is volgens de Raad dan ook broodnodig. Om de dieper liggende problemen van de bedrijfstak aan te pakken, moet het jaarlijkse budget voor cultuur met € 477 miljoen omhoog. Dit geld zou besteed moeten worden aan verbreding van het culturele aanbod en digitale innovaties. Hoewel het om een enorm bedrag gaat, erkent minister Van Engelshoven de noodzaak tot verandering. “Door de crisis is de zwakke positie van zzp’ers onder een vergrootglas komen te liggen. Ik vind echt dat een nieuw kabinet de opdracht heeft om daarnaar te kijken.”

Bron: Trouw en De Volkskrant

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.