• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Kleinbedrijf Index: Snel handelen noodzakelijk om kleine ondernemers door crisis te helpen

Naarmate de coronamaatregelen voortduren raken de financiële middelen van kleine ondernemers uitgeput. Dat blijkt uit de tweede Kleinbedrijf Index (KB-Index) van ondernemersorganisatie ONL in samenwerking met kredietverstrekker Qredits en de Hogeschool Utrecht. Snel handelen is noodzakelijk. De focus moet daarbij komen te liggen op inkomenssteun, het verstrekken van risicodragend vermogen en het aanbieden van coaching en training.

Van de duizend ondernemers die aan het onderzoek deelnamen, geeft 54% aan over onvoldoende financiële middelen om de bedrijfsvoering te continueren. De betalingsproblemen nemen toe. Meer dan de helft kan zijn rekeningen regelmatig niet meer op tijd voldoen. Startende ondernemers en zzp’ers zijn veel harder geraakt door de coronacrisis dan ondernemers die al jaren een bedrijf met personeel hebben. 

Ondernemersvertrouwen stijgt

Bijna 30% van de kleinbedrijf ondernemers is technisch failliet. Ook heeft ruim 50% van alle ondernemers een ondernemersloon onder het bijstandsniveau.

Toch zien de onderzoekers ook lichtpuntjes. Zo gaat het ondernemersvertrouwen omhoog nu de samenleving stapsgewijs heropent. Ook de omzetindex laat een stijgende tendens zien, terwijl de nettomarges significant toenemen, met name in de zakelijke dienstverlening en de (detail)handel en bij technische beroepsbeoefenaren.

Meer steun voor ondernemers

De KB-Index laat zien dat de helft van de kleinbedrijf ondernemers aan het einde van zijn latijn is. Snel handelen is daarom noodzakelijk waarbij de focus wat betreft de onderzoekers moet komen te liggen op directe inkomenssteun, het verstrekken van risicodragend vermogen en het aanbieden van coaching en training. Ook stellen de onderzoekers voor om de zelfstandigensteun Tozo uit te breiden zonder de zogeheten partnertoets.

Op dit moment wordt er voor de hoogte van de steun rekening gehouden met het inkomen van de partner en dat zouden de ONL en Qredits liever anders zien. "Er zal snel moeten worden gehandeld, nog voor de zomer. De indexen wijzen op een snelle afname van de levensvatbaarheid van getroffen ondernemingen", klinkt het.

Corona-overbruggingskrediet

Naar aanleiding van de coronamaatregelen introduceerde Qredits vorig jaar het corona-overbruggingskrediet. Ondernemers die merken dat reguliere banken terughoudend zijn met kredietverstrekking kunnen hier aankloppen voor ondersteuning. In tegenstelling tot de banken kijkt Qredits bij de beoordeling van een kredietaanvraag meer naar de bedrijfsresultaten van vóór de crisis dan naar de huidige inkomsten.

 

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.