• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 51: Ruimte voor 1,2 miljoen zzp’ers in pensioenwet, kabinetsplannen schijnzelfstandigheid te vaag en zzp-sekswerkers willen de gordijnen openhouden

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Kabinetsplannen schijnzelfstandigheid te vaag

De kabinetsplannen die schijnzelfstandigheid moeten terugdringen, zijn te vaag en schieten in sommige sectoren hun doel voorbij. Dit zegt Cristel van de Ven als voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) in reactie op het pakket aan maatregelen om zelfstandige ondernemers en personeel in loondienst beter te kunnen onderscheiden.

De verbeterde wetgeving die een heldere, juridische afbakening tussen werknemers en zzp’ers moet bevatten, dient uiterlijk begin 2024 klaar te zijn. VZN – dat ook de belangen van de leden van Het Ondernemerscollectief in Den Haag behartigt – vindt dat er nog veel onduidelijk is. Van de Ven: “Als het kabinet nu de handhaving gaat opvoeren zonder dat je weet waar je aan toe bent, dreigt een herhaling van 2016.” Destijds werd handhaving van de nieuwe zzp-wet opgeschort vanwege grote onrust in de markt. Per 1 januari 2025 loopt het handhavingsmoratorium af. Tot die tijd gaat de Belastingdienst de controles intensiveren.

Lees ook het artikel: Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid als zzp’er?

De zelfstandigenvereniging heeft twijfels bij het criterium ꞌorganisatorische inbeddingꞌ, dat het kabinet wil gebruiken om te bepalen of iemand als zzp’er werkt of eigenlijk verkapt werknemer is. Volgens Van de Ven is het begrip ꞌgezagꞌ in de praktijk ook al moeilijk af te bakenen. “En als het daar al niet lukt om het te operationaliseren, waarom dan nog een criterium toevoegen dat lastig objectief meetbaar is? We hebben er een hard hoofd in dat dit de oplossing gaat bieden.”

Meer vertrouwen heeft de VZN in de ondernemerscriteria die als contra-indicatie moeten fungeren. Maar ook daar is de uitwerking nog niet concreet, oordeelt Van de Ven. Er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar een minimale inkomenseis, een buffereis of een minimumaantal opdrachtgevers. “Onze oproep is dan ook: ga aan de slag met de uitwerking en betrek zelfstandigenorganisaties erbij.”

Bronnen: FD.nl en RTL Nieuws

ꞌUurloon zzp’er onder € 35? Recht op een vaste baanꞌ

Zzp’ers die minder dan € 35 per uur verdienen, hebben recht op een vaste baan. Dit zei minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen van BNR Nieuwsradio. Vanaf 2025 kunnen deze zzp’ers naar de rechter stappen, aldus de minister.

Het kabinet wil de onderkant van de zzp-markt aanpakken. Van Leeuwen: “Denk aan de vele fietskoeriers die als zelfstandigen werken voor waarschijnlijk veel minder dan € 30 per uur. Die groep kan in 2025 een baan gaan eisen bij de rechter.” Volgens Van Leeuwen gaat dit grote gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt en zzp'ers. “Het is een wens die al langer speelt bij het kabinet. Het gaat vooral om de onderkant van de markt, dus zzp'ers die tot € 30 tot € 35 per uur verdienen.”

Bron: BNR

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA helpdesk

Ruimte voor 1,2 miljoen zzp’ers in nieuwe pensioenwet

Nu de Tweede Kamer deze week in meerderheid vóór de nieuwe pensioenwet heeft gestemd, gaan ongeveer 1,7 miljoen extra mensen in Nederland pensioen opbouwen. Er is bij laatste wijzigingen in het wetsvoorstel alsnog ruimte gecreëerd voor de ruim 1,2 miljoen zzp’ers. Voor de VVD was het van belang dat er ruimte komt voor zzp'ers om pensioen op te bouwen, zegt het liberale Kamerlid Bart Smals.

“Er komt experimenteerruimte in de tweede pijler, dus bij pensioenfondsen zoals ze nu zijn komt er ruimte om zzp'ers makkelijker te laten aansluiten. En het belangrijkste: in de derde pijler - het pensioen dat men zelf opbouwt - wordt het fiscaal gelijkgemaakt met de tweede pijler. Als je dus zelf pensioen opbouwt, krijg je evenveel fiscale ruimte om pensioen op te bouwen als mensen met een reguliere baan”, verduidelijkt Smals.

Lees ook: Hoe bereken ik mijn pensioen als zzp’er?

Het komt erop neer dat zzp’ers 30% van hun bruto inkomen zouden moeten kunnen sparen, wat ook aftrekbaar is. Smals: “Het is net als een gewoon loondienstverband. Daarin betaal je ook een gedeelte aan pensioenpremie. Dat kun je als zzp'er dan ook doen. Tot nu was die fiscale ruimte veel minder.” Er moet wel daadwerkelijk geld in een fonds gestopt worden. Geld op de spaarrekening laten staan, telt niet. “Je bent het dus kwijt, maar je krijgt het als pensioen terug.”

Bron: BNR Nieuwsradio

Zzp-sekswerkers willen de gordijnen openhouden

De zzp-sekswerkers op de Wallen in Amsterdam zijn fel gekant tegen het plan van de gemeenteraad om de prostitués vanwege de nachtelijke overlast voortaan te laten pezen achter gesloten gordijnen. De ramen zijn echter cruciaal om klandizie aan te trekken én om potentiële klanten te screenen, zeggen Lisa Philippo en Nadia van der Linde van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) Amsterdam. Ofwel: houd de gordijnen alsjeblieft open.

Sekswerkers op de Wallen zijn zzp’ers die werkruimte huren en diensten naar (eigen) keuze aanbieden. Open gordijnen zijn volgens het PIC van belang, zodat de raamwerkers een afweging kunnen maken of ze de persoon al dan niet binnenlaten en zo ja, voor welke diensten en voor welk bedrag. Volgens Van der Linde en Philippo verdwijnt met het sluiten van de gordijnen een belangrijk veiligheidsmechanisme.

“Daarentegen zou een QR-reserveringssysteem bij de klant de verwachting kunnen scheppen dat een reservering gelijkstaat aan het recht op een dienst. Zo werkt het niet. De klant is op de Wallen namelijk geen koning; de sékswerker bepaalt.” Ook het vroeger sluiten van de ramen ontneemt sekswerkers essentiële inkomsten en maakt het moeilijker en onveiliger om thuis te komen. “Als je tot ‘s ochtends werkt kom je gewoon thuis met het ov. Maar ‘s nachts reizen is veel beperkter en brengt meer risico met zich mee op beroving, zeker wanneer je met cash rondloopt.” Volgens het PIC is er na de horecasluitingstijd nauwelijks overlast.

Bron: Het Parool

Regeling STAP-budget opgeschort vanwege misbruik

In 2022 hebben ruim 214.000 mensen met succes een beroep gedaan op het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. Ongeveer 15% daarvan was zzp’er. Zij gebruikten het vooral voor bijscholing in hun vak. De nieuwe regeling bleek zeer populair én tegelijk vatbaar voor oneigenlijk gebruik. Het is reden dat het kabinet de regels gaat aanscherpen om in 2023 misbruik van de scholingsregeling te voorkomen.

Lees ook het artikel: Kom ik als zzp’er in aanmerking voor STAP-budget?

Hierdoor kunnen er in januari géén aanvragen STAP-budget worden aangevraagd, zoals wél gepland was. Het eerstvolgende tijdvak start pas op 28 februari 2023, hebben de ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Dennis Wiersma (Onderwijs) deze week laten weten. Er loopt momenteel een onderzoek naar ruim 3.500 opleidingen bij circa 200 opleiders. Beide ministers willen tegenhouden dat er in 2023 nieuwe opleidingen worden gesubsidieerd die niet aan de regels voldoen.

Al eerder werd de regeling rond het STAP-budget aangepast toen bleek dat ermee werd gesjoemeld. Het kabinet wil opleiders strenger gaan controleren (op bijvoorbeeld keurmerken) en een maximaal aantal toekenningen per opleiding invoeren. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden om het budget in te zetten voor het omscholen van mensen naar sectoren en beroepen waar grote tekorten bestaan, zoals het onderwijs, de gezondheidszorg, de ICT en de techniek.

Bronnen: SER en RTL Nieuws

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

ZZP Agenda

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.