• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 20: Ruim één op de vijf banen een zelfstandigenbaan, groep zzp’ers opgeleid tot struikrovers en betere contracten flexwerkers en zzp’ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Ruim één op de vijf banen een zelfstandigenbaan

De spanning op de arbeidsmarkt is het eerste kwartaal van 2022 verder toegenomen. Voor iedere 100 werklozen staan er op dit moment liefst 133 vacatures open. In het laatste kwartaal van 2021 was dit nog 106 vacatures tegenover 100 werklozen. Het aantal banen nam toe met 127.000 naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen (voltijd, deeltijd en zelfstandig). Het aantal banen van zzp’ers steeg met 26.000 (1,1%) en kwam daarmee op het hoogte punt ooit, met 2.4 miljoen. Ruim 1 op de 5 banen is momenteel een zelfstandigenbaan.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Eind maart 2022 stonden er 451.000 vacatures open. Ofwel 59.000 meer dan aan het einde van het vorige kwartaal. De meeste vacatures staan open in de handel (90.000), de zakelijke dienstverlening (74.000) en de zorg (61.000). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

De zoektocht naar personeel groeit het snelst in de horeca. Het aantal openstaande vacatures nam daar ten opzichte van december toe met 15.000 tot ongeveer 45.000. Er zijn nu 112 vacatures per 1.000 bestaande banen in de horeca. Niet eerder werd er in enige bedrijfstak een vacaturegraad gemeten boven de 100. De informatie- en communicatiesector heeft met 91 vacatures per 1.000 banen ook een bovengemiddelde vacaturegraad. Gemiddeld voor alle sectoren is dat 51. Zelfstandigen en werknemers werkten in het vierde kwartaal van 2021 4% mee dan een kwartaal eerder.

Bron: CBS

Groep zzp’ers opgeleid tot struikrovers

Stichting Struikroven leidt momenteel ruim 40 zzp’ers op tot struikrovers. Deze plantenredders kunnen ingehuurd worden door bedrijven om de planten te redden, voordat het pand gesloopt gaat worden. Stichting Struikroven is een initiatief van Bernice Kamphuis, die afgelopen woensdag tijdens Wereld Planten Dag de aandacht op haar stichting vestigde. Doel van haar stichting is het redden van plantjes die anders verloren gaan bij de sloop van huizen en gebouwen. Deze geredde planten worden teruggeplaatst op bijvoorbeeld schoolpleinen en kantoortuinen.

Bernice Kamphuis is elke dag bezig om Stichting Struikroven groter te maken. Uiteindelijk wil zij een wet gerealiseerd zien, die het verplicht maakt om eerst de planten in de omgeving uit de grond te halen voordat een gebouw wordt gesloopt. Ze heeft inmiddels met haar groep zzp’ers duizenden planten gered.    

Bron: Omroep Brabant

Beter contract flexwerker door krapte op arbeidsmarkt

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is in het eerste kwartaal van 2022 flink toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Er kwamen in een jaar tijd 110.000 flexwerkers en 49.000 zzp’ers bij. Daarnaast waren er in het eerste kwartaal van 2022 116.000 meer werknemers met een vast contract. Het aantal zelfstandigen en werknemers met een vast contract bleef ook tijdens de coronacrisis stijgen. Flexwerkers raakten toen massaal hun baan kwijt. Er zijn nog steeds 17.000 flexwerkers minder dan voor de coronapandemie.      

Dit melden TNO en het CBS op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibel werk in Nederland. Vooral het aantal flexibele werknemers met relatief meer zekerheid (zoals mensen met een tijdelijk contract met uitzicht op een vast contract) was hoger. Er waren met een afname van 5% juist minder oproepkrachten, terwijl het aantal uitzendkrachten gelijk is gebleven.

Lees ook het artikel: Hoe sluit je een contract af als zzp’er?

Het aantal mensen met een relatief stabiel flexcontract is juist toegenomen. Het aantal werknemers met een tijdelijke aanstelling voor langer dan een jaar nam met 15% toe, het aantal werknemers met een tijdelijke aanstelling met uitzicht op een vast dienstverband met 14%. Deze typen flexcontracten bieden ten opzichte van oproep- en uitzendkrachten niet alleen een langere looptijd en daarmee meer stabiliteit en zekerheid, maar ook een vast aantal contracturen en een vast maandinkomen. Er worden dus vaker contracten afgesloten die flexwerkers meer zekerheid bieden.  

Bronnen: CBS en De Telegraaf

Theatervoorstellingen geannuleerd wegens personeelstekort

Diverse theaters moeten momenteel voorstellingen annuleren wegens tekort aan (technisch) personeel. Tijdens de coronapandemie waren zowel vaste technici als zzp’ers gedwongen om elders werk te zoeken, omdat de theaters gesloten dan wel minder open waren. Zij gingen veelal als elektricien aan de slag, hetzij in loondienst dan wel als zelfstandig ondernemer. Deze groep is nu niet meer beschikbaar voor de theaters.

Dagblad Trouw hield een rondgang onder technici en theaterdirecteuren, waaruit naar voren komt dat de werkdruk nijpend is. Volgens de betrokkenen is er sprake van 'een branchebreed probleem'. Het probleem wordt nog groter, omdat er bovendien vanwege inhaal te veel wordt geprogrammeerd. Bij ziekte en uitval zijn er geen freelance technici beschikbaar ter vervanging. “Het huidige team is te klein en zzp’ers zijn op korte termijn niet beschikbaar”, zegt directeur Finkers van Het Zaantheater.   

Bron: Trouw

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.