• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 5: Nog steeds ergernis onder zzp’ers en toch coronasteun voor zwangere zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Scholen weigeren inzet van zzp’ers ondanks lerarentekort

Ondanks het grote personeelstekort weigeren veel scholen om zzp'ers in te zetten. Scholen zijn huiverig door het risico op naheffingen en boetes als achteraf blijkt dat een zzp'er toch als werknemer wordt gezien.

De VO-raad erkent dat een meerderheid van de scholen geen gebruik maakt van zzp'ers. Volgens de middelbare scholenkoepel geven scholen iemand liever een tijdelijk contract dan een zzp’er inhuren. Behalve het risico op fictief dienstverband zijn er ook andere redenen waarom ze niet met zelfstandigen in zee willen gaan. Zo vrezen scholen dat docenten hun contract opzeggen en als zzp'er aan de slag gaan.

Dat scholen terughoudend zijn, komt door onduidelijkheid over de wet DBA, weet voorzitter Cristel van de Ven van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Die wet moet duidelijk maken of er sprake is van een dienstbetrekking. 'Maar de overheid zegt al jaren: de wet is er wel, maar we gaan niet handhaven. Tegelijkertijd weten we dat die handhaving een keer wordt opgestart.'

Ook de politiek dringt al jaren aan op minder zzp'ers in het onderwijs. Het argument is dat zzp'ers duurder zijn en dat daarmee publiek geld op een verkeerde manier wordt gebruikt. Een deel van de scholen geeft daar gehoor aan signaleert ook de VO-Raad.

Bron: BNR

Toch coronasteun voor deel zwangere zzp’ers

Ondernemers die net op het 'verkeerde' moment zwanger waren hadden tot voor kort geen recht op de subsidie voor de vaste lasten. Dat wordt nu voor een deel van hen recht gezet.

Het is verschillende zzp'ers overkomen deze coronacrisis: door hun zwangerschap hadden ze geen recht op de TVL, de tegemoetkoming vaste lasten.

Voor de TVL moet een zzp’er namelijk aantonen dat ze in een ander kwartaal een bepaalde omzet heeft gegenereerd en er dus sprake is van een omzetverlies. Maar wie net in dat kwartaal met zwangerschapsverlof was, draaide natuurlijk geen omzet.

Voor het vierde kwartaal van 2021 is dat nu opgelost, zo blijkt uit een Kamerbrief van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.

Wie door de laatste lockdown omzet is verloren, hoeft niet meer per se de omzet door te geven van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020, maar mag ook kiezen voor het derde kwartaal van 2020.  

De zzp'er in kwestie moet dan wel minimaal 3 weken met zwangerschaps- of bevallingsverlof zijn geweest in de twee oorspronkelijke 'referentiekwartalen'.

Bron: RTL nieuws

Ergernis onder zzp’ers niet weg door versoepelingen

Hoewel het coronabeleid eindelijk serieus wordt versoepeld, is er onder zzp’ers nog altijd veel ergernis over de verdeling van de noodsteun door de overheid. Tijdens de laatste lockdown keerde de Tozo niet terug en werden zzp’ers zelfs verwezen naar de bijstand. Belangenorganisaties willen compensatie en structureel zzp-beleid voor de lange termijn. Gaat de regering iets doen met al deze kritiek?

Onder zzp’ers is er opluchting over de nieuwe versoepelingen maar de scepsis en pijn zit diep. Door de NOW-steun waarmee vast personeel in dienst kon worden gehouden, waren flexwerkers de eersten die de laan uit werden gestuurd tijdens de coronacrisis. De regelingen die speciaal op zelfstandigen van toepassing waren, bleken extreem hoge drempels te hebben. Op de koop toe keerde een van de belangrijkste regelingen (de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) niet terug tijdens de meest recente lockdown. In plaats daarvan moesten zzp’ers aankloppen voor de versoepelde Bijzondere Bijstand voor Zelfstandigen. Veel ondernemers vonden dat een belediging.

Logisch dus dat de VZN, waar ook de leden van Het Ondernemerscollectief door vertegenwoordigd worden, gematigd enthousiast klinken over de huidige versoepelingen. De kritiek en alternatieve oplossingen van deze organisaties worden gehoord in politiek Den Haag. Kamerleden van VVD en D66 stelden eerder deze maand schriftelijke vragen aan CDA-minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het onderwerp: de problemen bij de uitvoering van de steunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers. Gemeenten gaan anders om met de ondersteuning van zzp’ers dan het kabinet beoogt, zo stellen de vier Kamerleden Thierry Aartsen, Judith Tielen (beiden VVD), Marijke van Beukering en Romke de Jong (beiden D66) in hun gezamenlijk ingediende Kamervragen.

Bron: De Ondernemer

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Agenda

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.