gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Nieuwsoverzicht week 24: zzp'er bouwt te weinig pensioen op

16 juni 2017

Zo’n 43% van de zzp'ers bouwt te weinig pensioen op. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het vakblad Economisch Statistische Berichten. Met name zzp'ers met een middeninkomen kunnen later in de problemen komen als zij met pensioen gaan.

Verschil tussen zzp'er en werknemer

Over het algemeen geldt een pensioen dat 70% van het bruto-inkomen bedraagt als toereikend. Zo’n 56% van de zzp'ers met een bruto jaarinkomen tussen € 32.100 en € 40.599 zou geen toereikend pensioen hebben. Ter vergelijking: van werknemers in loondienst die hetzelfde verdienen, bouwt slechts 30% ontoereikend pensioen op.

Spaargeld en eigen woning belangrijk voor zzp'er

Waar werknemers voornamelijk pensioen opbouwen via hun werkgever, steunen zzp'ers meer op hun private vermogen – zoals spaargeld, een eigen woning of ondernemingsvermogen. Toch blijken zij hiermee vaak niet de norm van 70% van het bruto-inkomen te behalen. Er zijn volgens het onderzoek ook veel zzp'ers die een deel pensioen heeft opgebouwd via een vorige loondienstbetrekking of via het pensioen van hun partner in loondienst.

Verschil in inkomenshoogte

Opvallend is ook dat zzp'ers met een hoog inkomen weinig pensioen opbouwen – slechts 37% van hen bouwt een toereikend pensioen op. Voor zzp'ers met een lager inkomen is de AOW vaak al toereikend genoeg om de 70% van het bruto-inkomen te behalen.

De onderzoekers concluderen dat deze onderzoeksresultaten het idee ondersteunen om de pensioensituatie van zzp'ers te verbeteren.

Bron: ESB.

Verder kon je deze week op ikwordzzper.nl lezen:

  • Slechts 20% van de modelovereenkomsten tussen zzp'ers en opdrachtgevers wordt goedgekeurd. Lees hier meer.
  • 40% van de zzp'ers hoeft geen inkomstenbelasting te betalen wegens fiscale voordelen. Lees hier meer.
  • Een derde van de zzp'ers heeft een partner met een vaste baan. Lees hier meer.
  • De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de privacy risico’s onderzoeken van het Burgerservicenummer dat gekoppeld is aan de btw-nummers van zzp'ers. Lees hier meer.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord