• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 22: wet DBA uitgesteld en groei arbeidsmarkt

Het grootste nieuws deze week kwam niet geheel onverwacht voor veel zzp'ers: de wet DBA is verder opgeschort tot 1 juli 2018. Ook kwam het UWV met een gunstige arbeidsmarktprognose voor zowel werknemers als zzp'ers. Dat en meer lees je in dit nieuwsoverzicht.

Wet DBA verder opgeschort tot 1 juli 2018

De handhaving van de wet DBA is verder uitgesteld tot in ieder geval 1 juli 2018. Dat blijkt uit een brief van Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) aan de Tweede Kamer. Eerder deze week werd al bekend dat een overleg over de wet werd uitgesteld, omdat Kamerleden meer tijd wilden om vragen te stellen. Kwaadwillenden worden niet gespaard: als er achteraf sprake blijkt te zijn van een dienstbetrekking krijgen zij alsnog een naheffing of boete.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Prognose van UWV: groei arbeidsmarkt

Het UWV kwam afgelopen dinsdag met een arbeidsmarktprognose voor 2017 – 2018. Uit die prognose blijkt dat het aantal banen flink zal stijgen in de aankomende jaren. Dat betekent dat er meer vraag is naar zowel werknemers in loondienst als zzp’ers. In de zorg zullen meer werknemers voor langere termijn gevraagd worden, terwijl in de bouw er veel zzp’ers aan de slag kunnen.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Verplicht pensioen voor zzp schilders wordt bij rechter uitgevochten

Vandaag maakte belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw bekend dat zij schilderspensioenfonds BPF voor de rechter daagt. Het verplichte pensioen voor zzp schilders in strijd met de wet, aldus de organisatie. Voorzitter Charles Verhoef verklaart in het bericht: “Wij vragen de rechter die verplichting onwettig te verklaren. We hebben lang geprobeerd met BPF tot een vergelijk te komen. Maar BPF weigert mee te werken aan een minnelijke oplossing. De gang naar de rechter is daardoor onvermijdelijk geworden.”

Lees hier het bericht van Zelfstandigen Bouw.

80% van de Nederlandse zzp'ers heeft domeinnaam van eerste keus

Er zijn nog voldoende domeinnamen beschikbaar voor de Nederlandse ondernemer. Dat blijkt uit onderzoek van SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Ook blijken maar weinig zzp’ers ooit te maken hebben gehad met domeinkaping, waarbij je een hoge prijs betaalt voor een domeinnaam. Zo’n 1.400 ondernemers werden gevraagd naar hun website. Gemiddeld heeft een zzp’er er € 139 over om een bezette domeinnaam te bemachtigen. Een potentiële ondernemer heeft hier zelfs gemiddeld € 227 voor over.

Lees hier het hele nieuwsbericht

Boekhoudkoppeling MoneyMonk & knab

Deze week maakte MoneyMonk bekend een automatische boekhoudkoppeling met knab in het leven te hebben geroepen. “Een automatische boekhoudkoppeling met knab was het afgelopen jaar de meest gevraagde functionaliteit onder de gebruikers van MoneyMonk. Ook vele klanten van knab vroegen om de realisatie van de koppeling”, valt er in het nieuwsbericht te lezen. Met de automatische koppeling is het nu gemakkelijker om banktransacties direct in je boekhouding te verwerken.

Lees hier meer.

Blogs

ZZP Agenda