• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 1 min

Minder starters, minder stoppers en verdere daling faillissementen in januari 2021

Voor het eerst in zeven maanden is het aantal startende ondernemers teruggelopen. In januari 2021 waren er 22.448 starters, een daling van 7% ten opzichte van de 24.127 starters in dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal stoppers nam op jaarbasis wel iets af, terwijl ook de daling van het aantal faillissementen onverminderd doorzet, zo meldt de Kamer van Koophandel (KVK).

De afgelopen maanden was er iedere maand een stijging van het aantal geregistreerde starters te zien. Deze maand is het aantal startende ondernemingen gedaald van 24.127 in januari 2020 naar 22.448 in dezelfde maand van dit jaar. Dit komt neer op een daling met 7%. In december 2019 begonnen er nog 24.127 nieuwe ondernemers, een stijging met 19% ten opzichte van het jaar ervoor.

Perspectief voor starters verslechtert

Het aantal ‘stoppers’ nam op jaarbasis wel iets af (-6%). Maar het ging met 17.135 stoppende bedrijven in januari wel om het hoogste aantal sinds de start van de crisis. “Tot nu toe was er, ondanks de coronacrisis, nog veel perspectief te zien in het groeiende aantal starters. Dat lijkt op dit moment verleden tijd, met ook voor het eerst een daling in het aantal startende bedrijven,” reageert professor Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics.

Uitvaartbranche groeit nog wel

Vooral in de logistiek en de persoonlijke dienstverlening werden er minder nieuwe ondernemingen. Die laatste sector betreft onder meer kapsalons, sauna’s en nagelstudio’s, allemaal beroepsgroepen die door de lockdown tijdelijk op slot zitten. Een uitzondering vormt de uitvaartbranche. Als enige binnen de sector persoonlijke dienstverlening is hier sprake van een toename van 39% van het aantal starters.

Afname faillissementen zet door

Ondertussen zet de daling van het aantal geregistreerde faillietverklaringen door. In januari 2021 verwerkte de KvK 149 faillissementen in het handelsregister, 44% minder dan het jaar ervoor. Het totaal aantal bedrijven in Nederland bedroeg op 30 januari 2021 2.084.162.

Het volledige KvK Trendrapport januari 2021 is hier te lezen.

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.