• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 49: loonkloof mannelijke en vrouwelijke zzp’ers verdwenen, horeca en ICT leunen zwaar op zzp’ers en langere wachttijd bij storing cv-ketel door eis aan zzp'ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Loonkloof mannelijke en vrouwelijke zzp’ers verdwenen

Waar de loonkloof tussen mannen en vrouwen in loondienstverband het afgelopen jaar kleiner is geworden, is deze bij zzp’ers als sneeuw voor de zon verdwenen. Vijftien jaar geleden verdienden mannelijke zzp’ers nog een kwart meer dan vrouwen. Vorig jaar was het verschil in beloning vrijwel verdwenen, met slechts 0,1%. Vóór corona kregen vrouwelijke zelfstandigen gemiddeld nog ongeveer 14% minder betaald dan hun mannelijke zelfstandigen.

De uurtarieven van mannelijk en vrouwelijke zzp’ers zijn gelijk als rekening wordt gehouden met relevante factoren als leeftijd, werkervaring, opleidingsniveau, vakgebied en aantal werkuren. Dat blijkt uit een analyse van de tarieven van meer dan 50.000 zzp’ers door het CBS en Intelligence Group. Volgens de onderzoekers kunnen vrouwen vandaag de dag waarschijnlijk evenveel vragen als mannen, doordat thuiswerken meer geaccepteerd is.   

Lees ook het artikel: Hoe bereken ik mijn uurtarief als zzp’er?

Analyses van Intelligence Group tonen aan dat vrouwen die zelfstandig op zoek gaan naar nieuwe opdrachten hierin succesvoller zijn dan mannen en gemiddeld € 0,22 per uur meer verdienen. Als vrouwen door een bureau worden ondersteund, zijn de succesratio's tussen mannen en vrouwen bijna gelijk, al hebben mannen dan weer wel een licht hoger gemiddeld uurtarief.

Volgens hoofdeconoom bij het CBS Peter Hein van Mulligen zijn jonge vrouwen die nu de arbeidsmarkt betreden veel vaker hoogopgeleid, waardoor ze beter betaalde banen krijgen. De loonkloof is bij de overheid minder groot dan in het bedrijfsleven. De nieuwe cijfers laten zien dat mannen in 2022 bij de overheid gemiddeld 5,1% meer verdienden dan vrouwen (€ 31,30 per uur tegenover € 29,50 per uur) en in het bedrijfsleven 16,4% meer (€ 27,40 versus € 22,90 per uur). In 2020 was dat verschil nog groter, namelijk 6,7% en 17,3%.

Bronnen: Trouw en Personeelsnet

Zzp’ers actief bij meer dan de helft van de horecabedrijven

Meer dan de helft van de horecaondernemers in Nederland (55%) zette dit jaar zzp’ers in om tijdelijke pieken op te vangen en de roosters te vullen.  De zzp’ers worden ingezet in de keuken en bediening. Er zijn meerdere redenen waarom de horecaondernemers hun toevlucht zoeken tot zzp’ers. Onvervulde vacatures en een hoog ziekteverzuim staan bovenaan, maar ook het ontlasten van medewerkers of de ondernemer zelf. Daarnaast worden zzp’ers ingeschakeld om overuren van personeel te voorkomen of vrije dagen mogelijk te maken.

Dit blijkt uit een peiling van Misset Horeca onder ruim 1.200 horecaondernemers uit heel Nederland. Heel wat ondernemers geven aan dat de klassieke uitzendbureaus, die traditioneel bijsprongen voor grote partijen en andere pieken, niet meer aan de vraag kunnen voldoen. Ook daar is krapte. De helft van de ondervraagden zegt voor zowel keuken als bediening zzp’ers te hebben ingezet, 41% alleen in de keuken. Ongeveer 5% alleen in de bediening en nog eens 5% zegt naast keuken en bediening zelfs voor afwas en schoonmaak gebruik te maken van zzp’ers.

Van de 45% die in 2023 geen zzp’ers inzette, geeft ruim een kwart aan dat wél eerder te hebben gedaan. In 2023 is in de horeca ongeveer 14% van het totaal aantal gewerkte uren ingevuld door een zzp’er. Daarbij zijn per bedrijf gemiddeld 27 verschillende zzp’ers binnen geweest dit jaar. Met uitschieters tot wel 200 bij een groot hotel in Amsterdam.

Gemiddeld betalen horecaondernemers € 39,40 per uur aan de ingehuurde zzp’ers. Een enkeling betaalt meer dan € 50, met één uitschieter naar € 65 bij een restaurant in de provincie Utrecht. Ook al kunnen de horecaondernemers hun zaak door de inzet van zzp’ers openhouden, ze vinden de zzp’ers soms ook duur, minder loyaal en te weinig kennis of vaardigheden hebben. Anderen prijzen juist de flexibiliteit die het biedt. Zij noemen ꞌsnel kunnen schakelen op piekmomentenꞌ, ꞌminder risico bij uitval of ziekteꞌ en ꞌgeen kosten als er geen werk isꞌ als belangrijke voordelen van zzp-inzet.

Bron: Misset Horeca

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

Uurtarief calculator
Bereken jouw uurtarief

Langere wachttijd bij storing aan cv-ketel werk

Wie deze winter een storing aan zijn cv-ketel heeft, moet rekening houden met langere wachttijden voor de komst van een monteur aan huis. Een deel van de verwarmingsbedrijven beschikt (nog) niet over een nieuw verplicht certificaat om de risico’s van koolmonoxide bij een cv-ketel of geiser terug te dringen. En mag daarom niet meer aan deze ketels werken. Volgens installateurskoepel Techniek Nederland komt het door de hoge kosten en de administratieve rompslomp die bij de regeling komen kijken, dat vooral kleinere bedrijven en zzp’ers nog niet gecertificeerd zijn.

Sinds 1 april moeten ondernemers die werk uitvoeren aan gasgestookte installaties in het bezit zijn van een certificering: het Vakmanschap CO voor monteurs en CO-certificering voor bedrijven. Voor kleine installateurs en zzp’ers is een koepelcertificering opgetuigd, maar deze constructie is nog altijd niet goedgekeurd. Monteurs die hun certificaat nog niet hebben, kunnen een zware straf krijgen als ze toch aan cv-ketels blijven werken. Ook de consument kan hier de dupe van zijn, in de vorm van een boete als ze iemand zonder de vereiste papieren aan hun ketel laten werken.

Het behalen van het certificaat kost circa € 700. Op dit moment hebben minimaal 1.700 bedrijven nog niet de juiste papieren. Ruim 1.300 verwarmingsbedrijven wel. Sommige zzp-monteurs staan op de wachtlijst, anderen vinden het administratief gedoe of te duur. Diverse kleine ondernemers denken er zelfs over om geen onderhouds- en reparatiewerk aan cv-ketels meer te doen. Als zzp’ers niet meer aan cv-ketels mogen (of willen) werken, lopen de wachttijden voor onderhoud en hulp bij storingen op. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zegt voorzitter van techniek Nederland Doekle Terpstra die pleit voor een vereenvoudiging van de aanvraagprocedure voor kleine bedrijven en zzp’ers. Er is bovendien al een tekort aan vaklieden in de installatiesector.

Bronnen: Installatie.nl en Nieuws.nl

Explosieve groei in ICT-sector op conto van zzp’ers

Het huidige aantal van bijna 600.000 ICT’ers in Nederland zal tot het jaar 2030 doorgroeien naar bijna 900.000 personen en 8,5% uitmaken van de beroepsbevolking. Dit jaar nam het aantal zelfstandige ICT-professionals toe van 76.000 naar 84.000. De toenemende groep zzp’ers neemt steeds meer de regie op de arbeidsmarkt door te zorgen dat zij hun opdrachten uit hun eigen netwerk krijgen. Op het moment dat hun opdracht afloopt, staat een volgende opdracht uit het eigen netwerk al klaar.

Dit is een van de resultaten uit grootschalig onderzoek naar de huidige arbeidsmarkt voor ICT’ers door Intelligence Group en HeadFirst Group. Opvallend is dat een groeiende groep zzp’ers (thans ruim 27%) binnen de ICT-sector nooit wordt benaderd voor opdrachten. Een toename van 550% in 3,5 jaar. “Veelal kiest de zelfstandige ICT’er er bewust voor om onbereikbaar te worden voor recruiters, omdat zij zoveel gespamd worden”, zegt Geert-Jan Waasdorp, CEO Intelligence Group. “ICT’ers zijn vaak de kanarie in de kolenmijn als het gaat om gedragsveranderingen aan de kandidatenkant van de arbeidsmarkt. Onbereikbaarheid van talent is een breder te verwachten ontwikkeling op de arbeidsmarkt in de komende jaren.”

Ëén op de vier ICT’ers in loondienst wisselde in de afgelopen twaalf maanden van baan of werkgever. De loyaliteit aan de eigen manager of werkgever neemt af. De cijfers zijn toegenomen, ondanks dat ICT’ers vooral latente baanzoekers zijn. Ofwel: ze staan wel open voor een andere baan, maar ze zoeken en solliciteren meestal niet actief.

Bron: Emerce

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

ZZP Agenda

juni
25
juni
26