• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 25: Lang niet alle zzp’ers zijn zielig en één op de drie zzp’ers kan niet op vakantie vanwege corona

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over een verhelderend onderzoek naar de eenzijdige beeldvorming over zzp’ers, naïef zzp-echtpaar ziet spaargeld in rook opgaan (maar krijgt het nu weer terug) en één op de drie zzp’ers kan door de coronacrisis dit jaar niet op zomervakantie.

Onderzoek wijst uit: lang niet alle zzp’ers zijn zielig

Zzp’ers worden te vaak neergezet als slachtoffers van de flexibele arbeidsmarkt. Het idee is dat veel zzp’ers voor zichzelf beginnen omdat ze geen vaste baan kunnen vinden. Maar dit beeld stemt niet overeen met de werkelijkheid, concludeert Sjanne Marie van den Groenendaal in haar onderzoek naar de loopbaan van zzp’ers waarop ze deze week promoveert.

De beeldvorming over de zielige zzp’er komt vooral door berichtgeving in media en door beleidsmakers. Als voorbeeld noemt Van den Groenendaal het onlangs verschenen advies van de Sociaal Economische Raad (SER) waarin veel beleidsvoorstellen staan die de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt moeten verbeteren. ‘Dan gaat het bijvoorbeeld over de zzp-constructies waarin maaltijdbezorgers zitten,’ zegt ze. Aandacht voor deze groep vindt de promovenda terecht. Maar we moeten niet alle zzp’ers over een kam scheren. 

Uit haar proefschrift blijkt dat de meeste zzp’ers voor het ondernemerschap kiezen omdat ze dat zelf graag willen. Omdat ze als eigen baas meer vrijheid hebben; omdat ze een nieuwe uitdaging zoeken of omdat ze ondernemend zijn aangelegd. Hiermee corrigeert zij bestaande CBS-data die een te eenzijdig beeld geven als het gaat om de motivatie van zzp'ers voor het ondernemerschap. Volgens de promovenda is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de diversiteit onder zzp’ers. Ook ziet zij een belangrijke taak voor opdrachtgevers. ‘Er is nog heel weinig aandacht voor goed opdrachtgeverschap. Terwijl een goede verhouding tussen zzp’ers en opdrachtgevers bewezen leidt tot meer kennisuitwisseling. Ook zijn zzp’ers enthousiaster en gemotiveerder als ze zich gewaardeerd voelen door het bedrijf waarvoor ze een klus uitvoeren.’

Bron: Trouw

Zzp-echtpaar ziet pensioenkapitaal in rook opgaan

Sparen voor je pensioen is een kwestie van lange adem. Het is zaak om op tijd hiermee te beginnen zodat je zeker weet dat je aan het eind van de rit voldoende geld bij elkaar hebt gespaard. Een echtpaar dat als zzp’ers geen pensioen had opgebouwd, dacht wel even in 5 jaar hun pensioen te kunnen opbouwen. Maar dat pakte anders uit.

De tragedie begon toen het echtpaar reageerde op een van de (inmiddels verboden) nepadvertenties met bekende Nederlanders als John de Mol, Jort Kelder en Ali B, die zogenaamd bitcoin aanprijzen als belegging. De beleggingsclub die achter de advertenties zit, het Cypriotische F1 Markets, investeerde het geld niet in bitcoins, maar in zogeheten CFD's; zeer risicovolle derivaten, waarbij wordt gespeculeerd op de onderliggende waarde van bijvoorbeeld valuta, aandelen of grondstoffen.

Lees ook: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp'er?

Omdat de resultaten uit de belegging tegenvielen, werd het echtpaar al snel duidelijk gemaakt dat het moest bijstorten. Gebeurde dit niet, dan zouden ze de hele inleg kwijt zijn. Op die manier liep de rekening in hoog tempo op. Uiteindelijk verloren ze in minder dan twee maanden € 37.000. En dat terwijl ze maar € 1000 wilden inleggen. Gelukkig voor het gedupeerde echtpaar vindt de rechter dat er sprake is van misleiding. Hij veroordeelt F1 tot terugbetaling van het bedrag dat de twee zijn kwijtgeraakt.

Lees hier het procesverslag met alle details.

Bron: Quote

Een op de drie zzp’ers niet op zomervakantie vanwege corona

Nog vakantieplannen deze zomer? Dan behoor je tot de gelukkigen. Liefst 33 % van de zzp’ers kan deze zomer namelijk niet op vakantie door de gevolgen van de pandemie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 700 zzp’ers, uitgevoerd door Tellow.

Belangrijkste reden om de zomervakantie over te slaan, is een krappe financiële situatie: 40% van de zelfstandigen heeft zijn of haar spaargeld moeten aanspreken om de coronacrisis te kunnen overleven. Zij moeten nu alle inkomsten gebruiken om hun buffers aan te vullen en zien daarom af van hun vakantie. Hoewel 43% van de zzp’ers normaal gesproken geld apart zet om zichzelf vakantiegeld uit te keren, zit dat er dit jaar niet in.

De coronacrisis heeft niet alleen gevolgen voor de vakantiebuffer, maar ook voor de manier waarop zzp’ers naar financieel gezond ondernemen kijken. Bijna tweederde van de ondervraagde zzp’ers zegt nu meer dan voor de crisis het belang in te zien van het opbouwen van een goede buffer. Tegelijk geeft 21% aan onvoldoende inzicht te hebben in zijn of haar financiële situatie. De onderzoekers waarschuwen dat dit een risico is; gebrek aan grip op de financiën vergroot de kans dat ondernemers hun spaargeld moeten aanspreken.

Bron: MT/Sprout

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

 

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.