• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 45: Krapte op arbeidsmarkt: pensionado als zzp’er aan de slag, hoge dieselprijs probleem voor zzp’ers en mentaal welzijn zzp-platformwerkers slecht

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Krapte op arbeidsmarkt: pensionado als zzp’er aan de slag

Nog nooit was de roep om ouderen op de arbeidsmarkt zo groot. Door het huidige personeelstekort in vele sectoren liggen de kansen voor AOW’ers om na het bereiken van de pensioenleeftijd door te werken voor het oprapen. Die kansen worden gepakt. Het CBS constateert een groei van het aantal AOW’ers met een betaalde baan. Volgens onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Tilburg University zijn ꞌbezig blijvenꞌ en ꞌextra geldꞌ de belangrijkste redenen voor gepensioneerden om weer aan het werk te gaan. De meesten werken als zzp’er, zonder vast contract.

Volgens uitzendbureau Actief65plus zijn de populairste vacatures voor mannen boven de 65 jaar die van vrachtwagenchauffeur, boekhouder, conciërge, schoonmaker en huismeester. Voor vrouwen boven de 65 jaar zijn dit de beroepen administratief medewerkster, receptioniste en schoonmaakster. Het CBS noemt als beroepsgroepen waar veel mensen op hoge leeftijd aan het werk zijn de beeldende kunst, chauffeurs, meubelmakers, kleermakers en stoffeerders. Ook in het onderwijs is veel vraag naar senioren.

Lees ook het artikel: Doorwerken na je pensioen: zo zit dat

Zo’n 40% van de werkgevers heeft ervaring met het inzetten van gepensioneerd personeel, blijkt uit onderzoek van hoogleraar ouderen en arbeidsmarkt Kène Henkens. Driekwart van de werkgevers is hier positief over. “AOW’ers zitten veelal in een stabiele levensfase, zijn loyaal en enthousiast. Bovendien is het relatief goedkoop omdat je als werkgever minder premies hoeft af te dragen.”

De meeste gepensioneerden werken als zzp’er, omdat zij dan zelf kunnen bepalen hoeveel uur zij in de week willen werken. Voor de hoogte van de AOW-uitkering of het aanvullend pensioen heeft doorwerken geen consequenties.

Bron: Plusonline.nl

Mentaal welzijn zzp-platformwerkers slecht

De mentale gezondheid van platformwerkers is slechter dan van medewerkers in andere beroepen. Het gaat hierbij meestal om zzp’ers, die bijvoorbeeld schoonmaakwerk (Helpling), kluswerk (Temper), chauffeurswerk (Uber), bezorgwerk (Thuisbezorgd) of freelancewerk (YoungOnes) doen. De werkers zijn geregeld uitgeput door de psychische en fysieke druk.   

Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar 3.620 platformwerkers aan meededen. Naast de lichamelijke en geestelijke uitputting komen er andere negatieve punten aan het licht, stelt universitair docent Yuri Scharp. “Ook ervaren ze minder vrijheid en vinden ze het werk eentonig.”

Verder blijkt dat de zzp-platformwerkers weinig contact hebben met collega's en weinig emotionele steun ervaren. De werk- en privébalans is veelal niet in evenwicht, bijvoorbeeld omdat ze gebroken diensten draaien met een paar uur werken, een aantal uren vrij en dan weer werken. Daarnaast ervaren ze veel baanonzekerheid. Platformbedrijven moeten meer aandacht besteden aan zaken als acceptabel loon, bescherming, scholing, inspraak en veilig werk, is de onderzoekconclusie.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?

De Europese Commissie presenteerde eind 2021 een wetsvoorstel met richtlijnen voor platformwerk om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Dit wetsvoorstel moet (inmiddels bijna een jaar later) nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Volgens vakbond FNV dwingen platformbedrijven de werkers bovendien tot schijnzelfstandigheid.

Bronnen: Service Management en Erasmus Universiteit

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA helpdesk

Zzp-schil in de zorg dwingt tot flexibilisering inzet vast personeel

Steeds meer zorgmedewerkers willen meer autonomie, vooral als het gaat om de roosters, en besluiten daarom om als zelfstandige te gaan werken. Als zzp’er kunnen zij zelf bepalen wanneer zij werken. De zorgwerkgever is door deze ontwikkeling duurder uit bij het inhuren van personeel, meldt ANP Expert Support. Volgens de zorgbranche is deze trend te keren door werkgeluk tot een integraal onderdeel te maken van het zorgpersoneelsbeleid. Naast meer autonomie blijkt plezier in het werk namelijk de belangrijkste waarde voor personeel te zijn.

Momenteel is de uitstroom van zorgpersoneel groter dan de instroom. Hierdoor neemt de werkdruk steeds meer toe. Zorgwerkgevers als ziekenhuizen en verpleeghuizen moeten zorgen voor voldoende opleidings- en doorgroeimogelijkheden én aandacht schenken aan de gezondheid, tevredenheid en het welbevinden van de zorgmedewerkers. Zo is het Meander Medisch Centrum het programma ꞌIedereen VIPꞌ gestart, waarbij zorgmedewerkers hun vitaliteit en conditie kunnen verbeteren.

Volgens het zorgplatform Nationale Zorggids moeten zorgaanbieders het personeel laten meebeslissen over de invulling van het werk en zorgen voor een goede werk-privébalans om de uitstroom van personeel tegen te gaan. Een flexibele schil van zzp’ers rond het vaste personeelsbestand is al jarenlang vanzelfsprekend in de zorg. Het is nu ook nodig om de inzet van de vaste medewerkers te flexibiliseren om ze beter te binden. 

Bron: Nationale Zorggids

Hoge dieselprijs probleem voor zzp’ers

De hoge dieselprijs begint een serieus probleem te worden voor zzp’ers en andere bedrijven. Dit stelt Niek Schenk van de autoredactie van het AD in antwoord op lezersvragen over diesel bestelbussen en dieselauto’s die steeds minder waard worden en de brandstof steeds duurder. De vraag wordt gesteld of het niet beter is om de op diesel rijdende bestelbus zo snel mogelijk in Duitsland te verkopen, omdat er bij onze oosterburen nog wel vraag naar is.  

Volgens Schenk is het probleem dat er niet of nauwelijks goede en betaalbare alternatieven voor de zzp’ers of andere ondernemers verkrijgbaar zijn. Zeker niet als de bestelbus ook een flinke aanhanger moet kunnen trekken. Zo zijn elektrische bestelbusjes een stuk duurder en kunnen ze veel minder kilogram trekken, stelt Schenk. “Er zit niets anders op dan door te rijden, vrees ik.”  

Dieselrijders zien de komende maanden met angst en beven tegemoet, omdat de sancties tegen Rusland worden aangescherpt. Vanaf 5 december dit jaar mag er geen ruwe Russisch olie meer worden ingevoerd en vanaf 5 februari 2023 mogen er geen kant-en-klare Russische brandstoffen meer de EU binnenkomen. De ruwe olie uit Rusland is bij uitstek geschikt voor het maken van diesel. Circa 30 tot 40% van de diesel in Nederland komt uit Rusland. Van een dieseltekort is echter (nog) geen sprake.

De dieselprijs laat grote schommelingen zien. Begin deze maand november was de gemiddelde adviesprijs voor diesel € 2,265, waar deze afgelopen donderdag € 2,120 was. Gelijk aan de adviesprijs voor benzine. De gemiddelde dieselprijs lag in 2020 op € 1,02 en in 2021 op € 1,21, blijkt uit cijfers van het CBS.

Tip: Bespaar 14 cent per liter met de gratis tankpas van Het Ondernemerscollectief

Bronnen: AD.nl en AutoWeek   

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.