• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 1 min

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de juridische status van ‘maatschappelijke bv’ oftewel BVm, moeten in hun statuten een maatschappelijke missie hebben vastgelegd. Een eerste versie van de nieuwe wet wordt nog dit jaar online ter consultatie voorgelegd aan de markt, zegt staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) in het FD.

Kaf van koren scheiden

Sociale ondernemingen zijn bedrijven waar de maatschappelijke missie op de eerste plaats komt. Deze ondernemingen concentreren zich op onderwerpen als energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie.

We kunnen nu werken aan een systeem waarin naast de prijs ook de maatschappelijke doelen van belang zijn

Mona Keijzer, staatssecretaris EZ

Lees hier meer over rechtsvormen voor zzp'ers

De aparte juridische status moet de maatschappelijke ondernemers erkenning opleveren. Er zijn nu veel bedrijven die zeggen dat ze sociale doelen nastreven, zonder dat met zekerheid is te zeggen of dit werkelijk zo is. Door harde criteria te verbinden aan de status van BVm, moet het mogelijk worden om het kaf van het koren te scheiden.

Nieuwe rechtsvorm ook relevant bij aanbestedingen

Bovendien kan de erkenning een rol gaan spelen bij de aanbestedingen van de overheid. Keijzer: "We kunnen nu werken aan een systeem waarin naast de prijs ook de maatschappelijke doelen van belang zijn."