• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 2: Jongeren willen niet meer onder een baas werken, de opmars van de zzp virtual assistent en 70% van alle ondernemers is zzp’er

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Jongeren willen niet meer onder een baas werken

De groei van het aantal zzp’ers in Nederland (thans 1,2 miljoen) zet zich in 2023 door. Vooral jongeren worden steeds vaker zelfstandig ondernemer, zo signaleren arbeidsmarktdeskundigen en bevestigen cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel. Het CBS meldt een substantiële stijging van 11% in de leeftijdscategorie 25 tot 40 jaar. Deze groep heeft minder de behoefte om onder een baas te werken en wordt vaak al op school gestimuleerd om voor zichzelf te beginnen, zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV.

Uit KvK-cijfers blijkt dat het aantal ingeschreven zzp’ers van 20 tot 24 jaar sinds 1 januari 2018 is gestegen van 32.523 naar 76.697. In de leeftijdscategorie van 25 tot 29 jaar gaat het om een stijging van 55%, naar een totaal van 117.763 jonge ondernemers. In de groep 30 tot 34 jaar is sprake van een stijging van 51% naar 141.663. Het gaat om zzp’ers die minimaal 15 uur in hun bedrijf werken. Ze zijn vooral actief in de zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg, detailhandel en bouw, maar ook cultuur, sport en recreatie springen eruit.

Lees ook het artikel: Tips: vermijd deze 5 valkuilen bij het starten als zzp’er

De trend van flexibilisering zet zich door, vooral onder jongeren, zo is de verwachting. Zij willen vooral meer zeggenschap over werktijden en beter loon, maar ook zinvol werk. “Vooral in krappe sectoren waar met roosters wordt gewerkt, zoals in de kinderopvang, zorg en het onderwijs, geven mensen aan dat ze zelf over hun werktijden willen gaan”, aldus Witjes. Volgens werkgeversorganisatie AWVN moet dat geen probleem zijn. “Voor ons is het belangrijk dat het werk gedaan wordt. Dat kan door mensen in vaste dienst maar net zo goed door zzp’ers”, aldus AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde.

Bronnen: Het Parool en AD

De opmars van de zzp virtual assistent

De virtual assistent (VA) is de afgelopen tien jaar aan een forse opmars bezig. In het laatste kwartaal van 2021 stonden er 1.169 VA’s ingeschreven bij de KvK, achtmaal zoveel als tien jaar eerder. De meeste VA’s zijn werkzaam als zzp’er. Bestuurders en ondernemers kunnen iemand op afspraak inhuren om op afstand taken uit te voeren, zoals het beheren van de mailbox en agenda, het regelen van teamuitjes of het boeken van zakenreizen.

Anders dan een personal assistent (PA), zit een virtual assistent niet op kantoor en staat hij of zij niet op de loonlijst. Ze zijn er in allerlei varianten: van VA’s met een achtergrond als managementassistent tot digitaal vaardige zzp’ers die zich verhuren als assistent voor klusjes als sociale-mediamanagement of technische ondersteuning bij webinars. Een zzp-VA kost tussen de € 40 en € 70 per uur, afhankelijk van ervaring en werkzaamheden.

Het fenomeen VA wordt steeds populairder. De virtual assistent helpt de bestuurder of ondernemer om productiever te zijn en een beter privé-werkbalans te bewaren. Hoogleraar Pascale Peters van Nyenrode Business Universiteit ziet nog meer voordelen aan werken met een VA op afstand. “Ten eerste kun je wereldwijd kiezen uit veel meer expertise. Handig, want de arbeidsmarkt is krap. Uit UWV-cijfers blijkt dat het aantal vacatures voor directiesecretaresses is verdubbeld ten opzichte van het begin van de coronapandemie. Bovendien doet iemand­ die voor meer bedrijven werkt kennis op waar jij profijt van kunt hebben. Geen bedrijfsgeheimen, maar misschien wel efficiëntere manieren van werken.”

Bron: FD.nl

Doorloop ons zzp stappenplan

Ga je starten? Doorloop ons zzp stappenplan zodat je niets vergeet!

ZZP Stappenplan
Doorloop ons zzp stappenplan

70% van alle ondernemers is zzp’er

Van alle ondernemingen in Nederland, is 70% zzp’er. Dat blijkt uit de Bedrijvendynamiek 2022 van de Kamer van Koophandel. In 2013 lag dit percentage nog op 59%. Het aantal bedrijven in ons land is in 2022 toegenomen van bijna 2,2 miljoen op 1 januari naar ruim 2,3 miljoen op 31 december. De groei van 5,7% komt voor het overgrote deel op het conto van zzp’ers.

De werkzame bevolking nam in de afgelopen tien jaar met 14% toe. Op 1 januari 2023 was 17% van de beroepsbevolking een zzp’er. Tien jaar eerder was dat 10%. De meeste ondernemers zijn te vinden in Zuid-Holland. Volgens de KvK waren er op 1 januari 2023 443.000 ondernemers in deze provincie. Naar het aantal inwoners, is Noord-Holland koploper qua aantal geregistreerde ondernemers. Ruim 419.000 ondernemers, ofwel 142 ondernemers per 1.000 inwoners. Zuid-Holland telt 117.000 ondernemers per 1.000 inwoners.

Volgens de KvK groeit ook het aantal ondernemers dat niet in Nederland is geboren: van 13% in 2013 naar 18% in 2023. De grootste groep is afkomstig uit Polen, Turkije en Suriname. Daarnaast dragen Bulgaren en Oekraïners bij aan de groei, enerzijds door de tekorten in de bouwsector en anderzijds door de oorlog in de Oekraïne. Het aandeel vrouwen onder de Nederlandse ondernemers is al een aantal jaren stabiel op 35%.

Bronnen: De Telegraaf en RTL Nieuws

ꞌVaste medewerkers en zzp’ers moeten het samen doenꞌ

Vaste medewerkers in de gehandicaptenzorg moeten het gevoel hebben dat ze het samen met zzp’ers doen en niet dat zij de kar moeten trekken. Dit stelt ambassadeur van de gehandicaptenzorg én zzp’er Erwin Pijffers deze week in de podcast van het Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg (Klik) over omgaan met zzp’ers in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Pijffers praat in de Klik-podcast met begeleiders in vaste dienst Meerle Mulder en Eponine Steevensz en zelfstandig ondernemers van zorgbureau Zeno over hoe er moet worden omgegaan met de groeiende inzet van personeel dat niet in loondienst is. Pijffers is als zzp-zorgmedewerker ook geen voorstander van hap-snapdiensten. “Als er ziekte is, dan kan het wel eens voorkomen dat ik inval op een groep waar ik wat minder bekend ben, maar in 98% van mijn diensten ben ik bekend op de groep.” Hij benadrukt in de podcast dat zzp’ers door een optimale betrokkenheid bij het werk de indruk bij het vaste personeel kunnen wegnemen dat het meeste werk op hen neerkomt.

Bron: Klik

Aantal zzp-journalisten bereikt nieuw record

Het aantal zzp’ers in de journalistiek heeft een nieuw record bereikt. Op 1 januari 2023 stonden er 7.049 freelance journalisten ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. In tien jaar tijd steeg het aantal zzp’ers in de journalistiek met 77%. De meeste zzp-journalisten zijn actief in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Noord- en Zuid-Holland zijn samen goed voor bijna de helft van de freelancers in Nederland. In Zeeland, Flevoland en Drenthe bevindt zich het minste aantal zzp-journalisten.

Dit blijft uit cijfers uit het Handelsregister, die Villamedia opvroeg en analyseerde. De stijging van het aantal freelancers gaat niet zo hard als in eerdere jaren. Het aantal zzp-journalisten lag begin dit jaar 1,7% hoger dan begin 2022. In 2021 groeide het aantal zzp’ers in de journalistiek nog met 4,77%. Vooral in de jaren 2013, 2014 en 2015 steeg het aantal zzp-journalisten explosief.

Bron: Villamedia

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

ZZP Agenda