gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Geen tijdelijke ondersteuning voor deeltijd-zzp'ers in het kader van coronacrisis

23 maart 2020

De versoepelde bijstandsregeling voor zzp'ers gaat vooralsnog niet gelden voor deeltijd- of hybride zzp'ers. Dat blijkt uit een bericht op het FD. Wie minder dan 1225 uur in zijn onderneming heeft gestoken - en dus niet wordt aangemerkt als voltijd zzp'er, kan geen aanspraak maken op inkomenssteun.

Ondanks protesten van zzp-organisaties houdt het kabinet vast aan het voornemen om het urencriterium te hanteren als voorwaarde voor inkomenssteun. Dit houdt in dat ze tenminste 1225 uur per jaar werkzaam moeten zijn voor hun onderneming. Omgerekend komt dat neer op 23 uur per week.

Versimpelde regeling

Het kabinet kondigde de afgelopen week een pakket maatregelen aan ter waarde van zeker € 250 miljoen om de economie te ondersteunen, nu deze hard wordt geraakt door de coronacrisis. Onderdeel van de plannen is ook een versimpelde regeling voor bijstand voor zzp’ers die ineens zonder inkomen zitten.

De aanvraagprocedure wordt versneld en de vermogens- en partnertoets komen tijdelijk te vervallen. Zelfstandigen hoeven niet hun vermogen aan te spreken en ook het inkomen van hun partner is geen belemmering voor het krijgen van een uitkering. Daarnaast kunnen ze een lening vragen om doorlopende kosten te dekken.

Sociale minimum

Het is niet precies bekend hoeveel zzp'ers in deeltijd actief zijn. Martijn Pennekamp van Het Ondernemerscollectief geeft aan dat mogelijk meer dan 200.000 zzp'ers steun mislopen.

Margreet Drijvers van Platform Zelfstandige Ondernemers merkt op dat veel zzp'ers die naast hun eigen onderneming in loondienst werken, wel aan het urencriterium voldoen, ook omdat niet-declarabele uren mogen worden meegeteld. 'Ondernemers moeten ook bij zichzelf te rade gaan. Dit is alleen bedoeld voor mensen die anders onder het sociale minimum zakken. Dus niet als je een partner hebt die goed verdient.'

Gemeenten openen loketten

Op aandringen van de zzp-organisaties zullen de gemeenten - die de steunoperatie gaan uitvoeren - ook zzp'ers die pas recent zijn begonnen naar rato recht geven op een uitkering. De eerste loketten voor ondernemers die in de financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis zijn al open. In verschillende grote steden kunnen zij terecht voor hulp, ook al is de regeling nog niet geheel goedgekeurd.

TIP: Wil jij weten op welke voorzieningen uit het Corona Noodfonds Steunpakket jij recht hebt? Start de ZZP Corona Scan.

 

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord