• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 1 min

Cristel van de Ven voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Cristel van de Ven is voorzitter geworden van de nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). De nieuwe belangenvereniging is een krachtenbundeling van vier belangenorganisaties voor zelfstandig ondernemers, ZZP-Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL.

Stem van de zelfstandigen laten horen

VZN wil de stem van zelfstandigen beter laten horen, en streeft naar de verbetering van de positie van zelfstandig ondernemers op de arbeidsmarkt. ‘Er is een noodzaak om te komen tot een herinrichting van de gehele arbeidsmarkt. De positie van zelfstandigen moet daarin duidelijk verankerd worden,’ zegt Van de Ven.

Nieuwe arbeidsmarkt

De nieuwe belangenvereniging wil een volwaardige plek aan de overlegtafels in Den Haag, waar het gaat over de inrichting van de arbeidsmarkt voor zelfstandigen. Van belang daarbij is volgens Van de Ven om tot een duidelijke afbakening te komen van het begrip zelfstandige. ‘Dit helpt om misstanden te voorkomen en biedt een basis voor beleid.’

Daarnaast vindt VZN het belangrijk dat zelfstandigen een buffer hebben voor mindere tijden,  perioden van arbeidsongeschiktheid, voor investeringen en ontwikkeling. Fiscale maatregelen en collectieve basisvoorzieningen voor het afdekken van inkomensrisico’s kunnen dit stimuleren.

Van de Ven heeft ervaring als voorzitter van de raad van toezicht van kennisorganisaties CROW en Blik op Werk. Ook is ze medeoprichter en partner van onderzoeks- en adviesbureau Factor 5.