• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3,5 min

Coronacrisis zet uurtarief zzp’ers onder druk, maar er zijn uitzonderingen

De uurtarieven van zzp’ers in Nederland staan stevig onder druk als gevolg van de coronacrisis. Sinds de virusuitbraak in maart hebben zelfstandig ondernemers gemiddeld 7% ingeleverd. Voor de coronacrisis lag hun gemiddelde uurtarief nog op € 49, nu is dat € 43.

Dat blijkt uit recente cijfers van werkportaal Hoofdkraan.nl. De cijfers (gebaseerd op 15000 offertes) geven een eerste beeld van de gevolgen van de coronacrisis voor het inkomen van zzp’ers die werkzaam zijn aan de bovenkant van de markt, maar de onderlinge verschillen zijn groot.

Creatieven en zzp-bedrijfsadviseurs

Freelancers in de creatieve sector vragen gemiddeld 9% minder dan vorig jaar, terwijl bedrijfsadviseurs zelfs 19% inleveren op hun uurtarief. Volgens Hoofdkraan.nl is die sterke daling te verklaren doordat veel bedrijfsadviseurs hun geld verdienen met het adviseren van start-ups; een categorie bedrijven die het momenteel erg moeilijk heeft.

In vrijwel elke sector laten de uurtarieven een daling zien. Een uitzondering vormen de freelance managers. Zij slagen er vooralsnog uitstekend in om hun tarieven op peil te houden en zelfs te laten stijgen.

Regionale verschillen

Ook tussen de regio’s zijn opvallende verschillen te zien. Zo gaan zzp’ers in de Randstad er flink op achteruit. In Flevoland ligt het gemiddelde tarief zelfs 23% lager ten opzichte van 2019. Dit terwijl de deze provincie vorig jaar nog bij de top van Nederland behoorde. Ook in Groningen en Overijssel leveren zzp’ers in, respectievelijk 10% en 16%. Gelukkig is er ook positief nieuws te melden. Zowel Friesland, Drenthe als Limburg noteren een plusje.

Alleen een echte oplossing van de crisis kan het tij keren.

Niels Goossens, Hoofdkraan.nl

Zzp'ers in Amsterdam leveren 6% in

Van de vier grote steden daalt het gemiddelde uurtarief het sterkst in Amsterdam. Zij leveren 6% in en zakken naar
€ 46 (tegen € 49 in 2019). Daarmee ligt het gemiddelde on de hoofdstad nog wel boven het niveau Rotterdam, dat van de vier grote steden voor het derde jaar op rij onderaan, met een uurtarief van € 44.

Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl, noemt de daling van de gemiddelde uurtarieven het afgelopen half jaar ‘erg confronterend’.  ‘Vooral startende freelancers hebben maar weinig buffer opgebouwd en voor hen is de klap nauwelijks op te vangen.’

Minder geld voor investeringen

Veel ondernemers houden de hand op de knip en verwachten steeds scherpere offertes. Een logisch gevolg is dat zzp'ers moeten stunten met hun tarieven om voldoende inkomsten te genereren. De tariefdaling als gevolg van de aanhoudende crisis en de daarmee gepaard gaande maatregelen belooft volgens Goossens weinig goeds voor de nabije toekomst. ‘Omzetprognoses worden alsmaar bijgesteld, en er is minder geld beschikbaar voor investeringen. Ondernemers zijn terughoudend en ambitieuze plannen worden in de ijskast gezet. Alleen een echte oplossing van de crisis kan het tij keren.’

Het Tarievenonderzoek 2020 is uitgevoerd door Hoofdkraan.nl, waarbij alle offertes binnen het platform in de periode januari 2019 - september 2019 zijn vergeleken met de periode januari 2020 - september 2020. Download hier het volledige onderzoeksrapport.

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!