• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Coronacrisis zet rem op bedrijvigheid: minder starters in stedelijke regio’s

In alle regio’s zijn er nog altijd meer startende dan stoppende vestigingen, maar de groei van de bedrijvigheid was in het tweede kwartaal een stuk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit regionale cijfers over startende en stoppende bedrijven van KvK, zoals die zijn opgenomen in KVK Regiodata.

 

 

Daling in Randstad, groei in Noorden en Zeeland

Over het hele land signaleert KvK een daling met 40%. De regionale verschillen zijn echter groot. Over het geheel bezien wordt duidelijk dat vooral in de Randstad de groei van het aantal starters afvlakt en minder in de regio’s daar buiten. Daarentegen zijn er in het Noorden en in Zeeland ook gebieden waar het aantal starters juist toeneemt. Dit is het geval in onder andere in Zeeuws Vlaanderen en Delfzijl waar veel nieuwe bouwbedrijven zijn gestart.

Regionale verschillen in samenstelling bedrijvigheid

De verschillen in ontwikkeling in de regio’s houden volgens de KvK verband met verschillen in de samenstelling van de bedrijvigheid. In regio’s waarin relatief veel bedrijven actief zijn in sectoren die door de coronacrisis zwaar getroffen zijn, zoals horeca, toerisme, congressen, evenementen en cultuur, is ook de sterkste daling in bedrijvigheid te zien.

Opvallend is ook het grote aandeel van zzp'ers en deeltijd-zzp'ers die er in het tweede kwartaal van 2020 de brui aan geven. Het aantal stoppers lag in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 20% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging komt vooral voor rekening van stoppende zzp’ers (+21%) en parttime zzp’ers (+38%).

KvK-kwartaalcijfers

Normaal worden de gegevens per regio jaarlijks tegen het licht gehouden door de KvK. Om een beter beeld te krijgen van de invloed die de coronacrisis heeft op de economie, is besloten om de veranderingen in het handelsregister eens per kwartaal te vergelijken.

ZZP Agenda

februari
28