gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

CBS: 40 procent van de zzp'ers betaalt geen inkomstenbelasting

13 juni 2017

Ongeveer vier op de tien zzp'ers betaalt geen inkomstenbelasting: deze zzp'ers hebben zoveel aftrekposten dat zij niets hoeven afdragen. Dat concludeert de Volkskrant op basis van een onderzoek van CBS over de belastingaangifte van zzp'ers over het jaar 2014.

Zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling

Van de 849.300 zzp'ers betalen 314.400 geen inkomstenbelasting, blijkt uit het onderzoek van CBS. Door met name regelingen zoals zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling hoeven deze zzp'ers niets af te dragen.

TIP In deze blog lees je waar je aan moet voldoen om geen inkomstenbelasting in 2017 te betalen.

Europese Commissie

Er klinken kritische geluiden over de fiscale voordelen van zzp'ers. Dit zou negatieve gevolgen hebben voor het sociale stelsel: onlangs adviseerde de Europese Commissie Nederland om de fiscale voordelen van zzp'ers af te bouwen. Want, vindt de commissie, er zijn teveel zzp'ers die zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid of pensioen. Door fiscale voordelen af te bouwen zouden minder mensen kiezen voor het ondernemerschap en neemt het aantal werknemers in loondienst toe.

Een derde van de zzp'ers heeft partner met vaste baan

Overigens bleek vandaag ook uit onderzoek van het CBS dat een derde van de zzp'ers een partner met een vaste baan heeft. Hierbij maakt het niet uit of het om mannelijke of vrouwelijke zzp'ers gaat. Vrouwelijke zzp'ers hebben vaker een partner die ook zzp’er is, terwijl mannelijke zzp’ers twee keer zo vaak eenverdieners zijn in vergelijking tot vrouwelijke zzp'ers. Het onderzoek werd in 2016 uitgevoerd onder zzp'ers van wie het ondernemerschap hun hoofdbaan was. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat er steeds meer alleenstaande zzp'ers zijn.

Bron: CBS.nl en Volkskrant.nl.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord