• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Europese Commissie adviseert Nederland: minder zzp'ers, meer vaste banen

De Europese Commissie vindt dat de Nederlandse regering de toename van flexwerkers en zzp'ers aan moet pakken. Dat blijkt uit de jaarlijkse aanbevelingen van de Commissie aan Nederland.

Volgens de Europese Commissie heeft de flexibilisering van de arbeidsmarkt negatieve gevolgen voor het sociale stelsel. Veel zzp'ers zijn niet verzekerd tegen bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, verdienen weinig en bouwen geen of weinig pensioen op. De groei van het aantal zzp'ers en flexibele arbeidskrachten zou verminderd moeten worden door het afbouwen van fiscale voordelen. 

Meer vaste contracten, minder zzp'ers

Vanwege de belastingvoordelen zouden veel Nederlandse werknemers kiezen om als zelfstandige te gaan werken. De Commissie vindt dat het aannemen van werknemers met een vast contract interessanter gemaakt zou moeten worden. In vergelijking met andere EU-landen heeft Nederland veel meer flexibele contracten.

De Europese Commissie staat overigens niet alleen in haar advies: ook De Nederlandse Bank en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zijn voor meer zekerheid en regels op de arbeidsmarkt.

Blogs

ZZP Agenda