• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 25: Beleggen populair onder zzp’ers, Uber-chauffeurs na uitspraak rechter nog altijd zelfstandige en zzp’ers kwetsbaar bij grensoverschrijdend gedrag

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Beleggen populair onder zzp’ers

Beleggen is populair onder zzp’ers. Ongeveer 38% van de zelfstandigen zonder personeel belegt voornamelijk om pensioen op te bouwen. De doorsnee beleggende zzp’er is man, heeft veel geld en is ouder dan 50 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van online bank Knab onder 1.000 zzp’ers.      

Van alle ondervraagde mannen heeft 40% een beleggingsrekening, bij de vrouwen ligt dit percentage op 33%. De zzp’ers die dichter bij hun pensioen komen, beleggen vaker dan jongere ondernemers. Waar 42% van de vijftigers een beleggingsrekening heeft, is dat bij 27% van de dertigers het geval. Het eigen vermogen maakt een groot verschil. Van de zzp’ers die meer dan € 20.000 spaargeld hebben, heeft de helft een beleggingsrekening. Van de groep met minder geld op de spaarrekening, belegt slechts de helft (24%).

Lees ook het artikel: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp’er?

Uit het onderzoek van Knab blijkt dat de beleggende zzp’ers het behaalde rendement vooral voor hun pensioen gebruiken. Van alle ondervraagde zzp’ers met een beleggingsrekening storten ruim 4 op de 10 maandelijks direct een deel van de inkomsten op hun beleggingsrekening. Als belangrijkste reden om niet te beleggen, wordt door deze zzp’ers 'een gebrek aan kennis' genoemd.

Bron: De Limburger

'Bezorgers Deliveroo geen zzp’er'

De bezorgers van Deliveroo zijn geen zzp’ers, maar gewone werknemers met een arbeidsovereenkomst. Dit stelt advocaat-generaal De Bock, een belangrijke adviseur van de Hoge Raad. Dit advies aan de hoogste rechter is in lijn met eerdere uitspraken van de rechtbank en het Hof in Amsterdam. Volgens de eerdere rechterlijke uitspraken hebben de koeriers daarom ook de rechten en plichten die bij zo’n overeenkomst horen. Ofwel: zij hebben met terugwerkende kracht recht op een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld.

De Bock schrijft in zijn advies aan de Hoge Raad: “Weliswaar hebben de maaltijdbezorgers individuele contracten, maar de manier waarop het werk feitelijk wordt uitgevoerd is voor alle bezorgers hetzelfde.” Hij wijst er ook op dat Deliveroo alle bezorgers laat werken op basis van twee standaardcontracten. Sinds 2018 werken de bezorgers via een zzp-constructie. Naar verwachting doet de Hoge Raad op 23 december uitspraak.

Bronnen: RTL Nieuws en De Telegraaf

Toename haarverzorgingsbedrijven op conto van zzp-kappers

Het aantal haarverzorgingsbedrijven in Nederland is de laatste vijf jaar fors toegenomen, meldt de Kamer van Koophandel deze week. Stonden er in 2017 nog ruim 27.000 haarverzorgers ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, nu zijn dat er ruim 32.000. Ofwel een toename van 17%. Volgens brancheorganisatie ANKO is deze stijging vooral te danken aan het toegenomen aantal zzp’ers.     

Femke Vijn van ANKO: “Bijna 80% van het aantal ondernemingen in de haarverzorging is zzp’er. Er is meer behoefte om zelfstandig te worden, omdat je dan meer grip hebt op de invulling via je eigen agenda. Er is weinig nodig om als eenpitter vanuit huis of als ambulant kapper te starten.”

Vijn ziet het aantal kappers in de Nederlandse winkelstraten wel afnemen vanwege de regelgeving, meer gemeentelijke heffingen en vaak hogere huurprijs. Dit speelt niet bij kappers die vanuit hun eigen woning knippen.    

Bronnen: Nieuws.nl en MSN

Uber-chauffeurs na rechterlijke uitspraak nog altijd zelfstandige

Negen maanden nadat Uber van de rechter te horen kreeg dat ze hun chauffeurs een contract moesten aanbieden, is dat nog altijd niet gebeurd. Van alle ongeveer 4.000 Uber-chauffeurs die in Nederland rijden, is nog geen enkele bestuurder in dienst genomen. Zij zijn nog steeds actief als (schijn)zelfstandigen.

Volgens Johan Zwemmer, docent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, is dit opmerkelijk. “Maar het ging mis doordat de rechter het aan beide partijen overliet en er geen consequenties aan verbond. Het vonnis werd een soort tandeloze tijger.” Uber zegt zelf het vonnis niet te kunnen opvolgen. Uber ziet zichzelf als een platform en werkt met een ander model dan traditionele taxibedrijven, waarvoor de bestaande cao is opgesteld.

Lees ook het kennisartikel: Wanneer ben je als zzp’er schijnzelfstandig?  

Zwemmer: “De rechter laat met het sanctieloze vonnis zien ook niet goed te weten wat de juiste oplossing is. Die moet komen uit een gesprek tussen beide partijen, waarin er van beide kanten wordt geschikt.” Volgens de docent arbeidsrecht is sturing vanuit de overheid gewenst. “Voor de zomer stuurt minister van Sociale Zaken, Van Gennip, een brief met wat ze wil gaan doen met zelfstandigen. Tot die tijd blijven we dit soort kwesties houden, waarbij de rechter het overlaat aan de partijen, die er meestal niet uitkomen.”    

Bron: EenVandaag

'Vooral zzp’ers kwetsbaar bij grensoverschrijdend gedrag'

Sinds begin dit jaar zijn er 160 meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector binnengekomen bij meldpunt Mores. Dat is bijna driemaal zoveel in vergelijking met vorig jaar, toen er in het hele jaar 57 meldingen binnenkwamen. Volgens de Raad voor Cultuur is dit slechts 'het topje van de ijsberg'. Vooral zzp’ers zijn kwetsbaar, stelt het adviesorgaan in het rapport Over de grens, op weg naar een gedeelde cultuur dat deze week aan staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media werd aangeboden.

Volgens de Raad voor Cultuur hebben veelal zzp’ers in deze branche last van grensoverschrijdend gedrag, omdat castingdirecteuren, docenten en artistiek leiders zich soms te weinig bewust zijn van de ongelijke machtsverhoudingen. Daarom pleit de adviesraad voor het eerlijker belonen en een betere rechtspositie voor zzp’ers in de sector.

Ook de grote baanonzekerheid van de vele zzp’ers in de culturele en creatieve sector (meer dan de helft heeft geen vast contract) leidt tot scheve machtsverhoudingen en onveiligheid. Uit onderzoek van de International Labour Organization (ILO) blijkt dat minder dan 20% van de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag voltijds in dienst was, 60% freelancer was en 35% een tijdelijke aanstelling had. De Raad voor Cultuur spreekt van een zwijgcultuur in de sector.

Bronnen: Nos.nl en Nu.nl   

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Heb je vragen over jouw pensioen? Hoe kun je jouw pensioen opbouwen en wat zijn de mogelijkheden? Wat is fiscaal de beste keuze? De pensioen helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

ZZP Agenda