• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 36: Afname aantal starters en stijging van uurtarieven

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de afname van het aantal starters, stijging van de uurtarieven voor freelancers en ontslagen bij flexibele banen met name bij vrouwen.

Aantal starters neemt af

Deze week concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) dat er in augustus 2021 relatief weinig starters in het Nederlandse bedrijfsleven waren. Met name in de landbouw en de groothandel is de animo om een eigen bedrijf te beginnen laag.

Volgens de cijfers van de KvK zijn er in augustus 17.258 bedrijven opgericht. 5% minder dan een jaar geleden. In juni en juli noteerde de KvK nog meer dan 20.000 starters. Ook het aantal gestopte bedrijven was in augustus laag met 7.996. Hiervan gingen er slechts 99 ondernemingen failliet.

Volgens hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit Joris Knoben is het aantal lage faillissementen en gestopte bedrijven te wijten aan de voortdurende steunmaatregelen vanuit de overheid. Zodra deze steun, zoals gepland, per 1 oktober wordt stopgezet, is de verwachting dat het aantal faillissementen weer toeneemt.

Het lage aantal starters is, naast de zomerperiode, ook te verklaren door de aantrekkende arbeidsmarkt. Er zijn veel vacatures waardoor de lonen stijgen. In loondienst gaan wordt zo een aantrekkelijk alternatief voor het starten van een bedrijf.

Vooral in de land- en tuinbouw daalt het aantal starters (-14%). In de groothandel waren er zelfs 25% minder nieuwe bedrijven, met name bij de non-food consumentenartikelen.

Knoben: ‘Het starten van een bedrijf in deze sector is momenteel relatief lastig. Door productie- en leveringsproblemen is het moeilijk om aan voorraad te komen die (nieuwe) groothandels nodig hebben. Diverse sectoren worden bijvoorbeeld geraakt door een tekort aan computerchips en andere coronagerelateerde problemen.’

Bron: Accountancyvanmorgen

Anti-flexwerkwet leidt niet tot meer vaste banen

Minder flexwerk, meer vaste banen. Dat was het idee achter de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Maar flexcontracten lijken vooral te zijn ingeruild voor zzp-constructies in plaats van de beoogde vaste aanstellingen. Dit blijkt uit een analyse van ABN Amro.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft tot opzegging van ruim 77.000 flexibele banen geleid. Een deel van hen raakte werkloos, een ander gedeelte keerde als zzp’er terug. Het doel van extra vaste banen is er vooralsnog dus nog niet van gekomen.

Met name vrouwen zijn hard getroffen door de ontslagen bij flexibele banen. Van de 77.000 ontslagen tijdelijke krachten was bijna 80 procent vrouw. Dit is vooral te wijten doordat vrouwen oververtegenwoordigd zijn in sectoren die gevoeliger zijn voor kostenstijgingen zoals kinderopvang, thuiszorg, horeca en verkoop.

Omdat zowel het aantal vrouwelijke werklozen als het aantal zzp’ers in de onderzoeksperiode toenam, is het vermoeden dat zij over het algemeen geen vast contract hebben gekregen. Daarbij zou zwangerschapsdiscriminatie een rol kunnen spelen, maar hier is meer onderzoek nodig om dat vast te kunnen stellen.

Bron: Trouw

Uurtarieven freelancers stijgen met 6%

Goed nieuws voor freelancers. De uurtarieven van freelancers stegen ten opzichte van vorig jaar met 6%. Het gemiddelde uurtarief ligt op € 46 per uur, terwijl het in 2020 nog op € 43 lag. Hiermee lijken freelancers het mindere coronajaar achter zich te laten.

Hoofdkraan.nl, een website voor freelancers, heeft hier onderzoek naar gedaan. Hiervoor beoordeelden zij ruim 10.000 uitgebrachte offertes. Het tarief van freelancers uit Amsterdam zijn het hoogst met gemiddeld € 52 per uur. Verrassend is dat op provincieniveau, freelancers in Friesland het hoogste tarief vragen met € 51 per uur.

Verder valt op dat freelancers in de financiële sector het goed doen met een stijging van 13%. Dit is te verklaren door de groeiende vraag naar financiële professionals in verband met de coronasteunmaatregelen.

Op de 2e plek van stijgingen volgt de branche van marketing en communicatie. In deze branche stegen de uurtarieven van freelancers met 11%. Bedrijven vroegen vaker naar marketeers om hun onderneming in de moeilijke coronaperiode te laten renderen.

Bron: FD 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.