• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 40: Adresgegevens van zzp'ers liggen nog steeds op straat en zorgsector populair onder zzp'ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week:

Adresgegevens van zzp’ers liggen nog steeds op straat

Afgelopen zomer kwam de Autoriteit Persoonsgegevens met het advies om woonadressen van zzp’ers af te schermen. Niet alleen om de privacy te beschermen, maar ook om de kans op identiteitsfraude te verkleinen. De woonadressen van zzp’ers die geen apart vestigingsadres hebben, zijn echter nog steeds openbaar.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is wel bezig om de privacy van zelfstandige ondernemers beter te beschermen Een gedeelte van de woonadressen in het Handelsregister wordt vanaf 1 januari 2022 afgeschermd.

Het kabinet worstelt hoe zij om moeten gaan met ondernemersgegevens uit het Handelsregister. Daarom komt zij in november 2021 met een aantal voorstellen inclusief de bijbehorende voor- en nadelen van elke optie.

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten blij te zijn dat het ministerie de opties goed afweegt, maar geeft wel aan dat er vaart gemaakt moet worden. “Iedere dag dat er privégegevens op straat liggen, is er één te veel”.

Bron: ZiPconomy

Zzp'ers geven politiek Den Haag dikke onvoldoende

De politiek lijkt na zes maanden eindelijk tot een nieuw kabinet te komen. Als het aan de zzp’ers ligt, moet er nog een hoop gebeuren wil de landelijke politiek hun vertrouwen terugwinnen.

Een groot deel van de zzp’ers is de afgelopen jaren het vertrouwen in de politiek volledig kwijtgeraakt. Uit onderzoek onder 200 zzp’ers blijkt dat zij de vertrouwensrelatie met de landelijke politiek een rapportcijfer geven van een 4,6. Niet alleen door het geklungel in de formatiepogingen, maar ook door het jarenlange wanbeleid.

Zo is er nog steeds veel discussie over de invoering van de wet DBA en blijft de politiek dit gevoelige onderwerp maar voor zich uitschuiven. Ook zijn zzp’ers niet te spreken over de vele aanpassingen van de  modelovereenkomsten én is er nog steeds kritiek op de webmodule voor bedrijven.

Bij veel zzp’ers heeft de politiek dus hun krediet verspeeld. Veel zzp’ers twijfelen over de deskundigheid van de beleidsmakers en voelen zij zich niet gehoord. Ook storen zzp’ers zich aan het feit dat alle typen zzp’ers over één kam worden geschoren en er in politiek Den Haag een negatief beeld hangt rondom zzp’ers.

Bron: Consultancy.nl

Zorgsector populair onder zzp’ers

Met bijna 2700 startende ondernemers in september 2021 is de zorgsector populairder dan ooit onder zzp’ers.

Er schreven zich vooral veel zzp'ers in die willen werken als lifestylecoach of alternatieve genezer. Ook kwamen er veel ondernemers in de jeugdzorg, de kinderopvang en de thuiszorg bij. Het is het hoogste aantal starters in deze sector in zes jaar tijd.

Het lijkt erop dat de versoepelde coronamaatregelen en het economische herstel meer mensen over de streep te trekken om als ondernemer aan de slag te gaan. Het personeelstekort in de zorg is extra reden om voor die sector te kiezen.

Andere populaire sectoren onder startende zzp’ers zijn de cultuur-, sport en recreatiesector. In deze branche schreven zich 1057 nieuwe ondernemers in zoals kunstenaars, acteurs en freelance journalisten.

Op 1 oktober 2021 telde Nederland in totaal ruim 1,4 miljoen zzp’ers.

Bron: FD

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Onze partners