• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 15: Aantal zelfstandigen naar ruim 1,56 miljoen, kleine ondernemer beter beschermen op markt energie en 20% zzp’ers verwacht te stoppen binnen vijf jaar

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Aantal zelfstandigen naar ruim 1,56 miljoen

Het aantal mkb-bedrijven in Nederland blijft hard stijgen. Volgens deze week gepresenteerde CBS-cijfers telde Nederland begin dit jaar ruim 1,56 miljoen midden- en kleinbedrijven. Dat is 70% meer dan tien jaar geleden, toen het aantal op 926.000 lag. De opmars wordt vooral veroorzaakt door de groep zpp’ers. Momenteel staan er ruim 1,25 miljoen zzp’ers geregistreerd, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Vooral in de sectoren software-uitgeverijen, beveiliging, callcenters en kabelleggers is er sprake van een sterke groei. Ook bij distributiecentra, in de vervoerssector en bouw wordt volop overgeschakeld op zelfstandige arbeidskrachten.

Het aantal zzp’ers nam in vrijwel alle bedrijfstakken sneller toe dan het aantal mkb-bedrijven. Zo is het aantal zzp’ers in het wegvervoer (zelfstandige bezorgdiensten, taxichauffeurs, vrachtwagenchauffeurs) meer dan verdrievoudigd. Het aantal zzp’ers in de bouw is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld naar 231.000. Ook in de energiesector zijn meer zelfstandigen actief.

Lees ook het artikel: Wat zijn redenen om zzp’er te worden?

In een aantal branches nam het aantal mkb-bedrijven juist af. Dit zijn tankstations (28% minder), drukkerijen, cafés (beide 20%) en bedrijven die actief zijn in de vaste telefonie (draadgebonden telecommunicatie). Waar de groei van het aantal zzp’ers het grootst is, nam het aantal microbedrijven (2 tot 10 werknemers) in de afgelopen tien jaar toe met ruim 13% naar 258.000. De kleinste groep, het mkb, is sinds 2014 met 15% toegenomen naar bijna 55.000.     

Bronnen: Business Insider, NU.nl en NOS.nl

Kleine ondernemer beter beschermen op de energiemarkt

De VVD wil zzp’ers en mkb'ers beter beschermen op de energiemarkt. Volgens Kamerlid Silvio Erkens heeft een kleine ondernemer de kennis niet om de complexe energiemarkt te doorgronden. Ook is er vrijwel geen bescherming vanuit de toezichthouder. Volgens de liberaal moet dit met de nieuwe Energiewet, die momenteel door de Tweede Kamer wordt besproken, voor zzp’ers en mkb’ers beter worden geregeld. 

De nieuwe Energiewet moet er voor zorgen dat er sneller wordt ingespeeld en ingegrepen op de veranderende energiemarkt. Volgens demissionair minister Rob Jetten passen de oude Gaswet en Elektriciteitswet niet meer in deze tijd van energietransitie. Jetten: “Het gaat onder andere om betere bescherming tegen faillissement van energiebedrijven, een betere transparantie in je energierekening en hoe we de komende jaren duurzame energieprojecten goed kunnen faciliteren.“ 

Micro-ondernemers vallen straks onder de consumentenbescherming, maar het probleem zit bij de hele kleine ondernemers die veel stroom verbruiken en tegelijkertijd een grotere aansluiting hebben, zegt VVD-Kamerlid Silvio Erkens. “Die vallen nog steeds niet onder deze wet. De bakker op de hoek die veel energie inkoopt om zijn ovens aan te zetten, valt bijvoorbeeld nog steeds tussen wal en schip.” 

De netcongestie, de file op het elektriciteitsnet, wordt met de nieuwe wet niet opgelost. Erkens: “Maar ondernemers kunnen met deze nieuwe wet veel beter inspelen op de momenten dat het stroomnet niet vol zit. Want er is geen 24 uur file op het stroomnet. Er is nog voldoende ruimte op andere momenten.”

Bron: BNR

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Ja, ik wil dit boek bestellen!
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Eén op vijf zzp’ers verwacht te stoppen binnen vijf jaar

Ruim 10% van de zzp’ers verwacht dat hun onderneming de komende vijf jaar krimpt, terwijl één op de vijf zelfstandigen zonder personeel verwacht dat hun bedrijf over vijf jaar niet meer bestaat. Dat blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl onder 400 zzp’ers, dat deze week werd gepubliceerd. Volgens de ondervraagde zzp’ers zijn de grootste obstakels voor hun onderneming regelgeving en bureaucratie. Daarnaast zien zzp’ers het werven van nieuwe klanten als grootste pijnpunt voor de komende jaren.

De verplichte – en voor een groep zzp’ers te dure – arbeidsongeschiktheidsverzekering (vanaf 2027) en de nieuwe wetgeving die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, worden als belangrijke hinderpalen gezien. Bijna een kwart van de zzp’ers heeft geen afdoende financiële buffer. Nog eens 18% kan het hooguit één tot drie maanden zonder inkomsten uitzingen, bleek uit eerder onderzoek van Boekhouder.nl.

Volgens de laatste CBS-gegevens stoppen er jaarlijks 96.000 fulltime zzp’ers met ondernemen. Bijna een derde daarvan gaat met pensioen. Bijna 20.000 zzp’ers van deze groep gaat weer in loondienst. Een kleine 14.000 zzp’ers vraagt een bijstandsuitkering aan. Aan de andere kant neemt het aantal nieuwe zzp’ers gestaag toe. De onderzoekers stellen dat zzp’ers zich niet te snel rijk moeten rekenen. “Aan de andere kant: in veel branches ligt het werk voor het oprapen en is de kans dat je dus gewoon weer een baan in loondienst vindt vrij groot, mocht het zzp-avontuur onverhoopt toch minder succesvol uitpakken.”

Bron: Events.nl

Eventcatering steeds aantrekkelijker voor zzp’ers

De eventcatering heeft te maken met hoge inflatie, kostenstijgingen en de noodzaak tot specialisatie, desondanks blijft het aantal eventcateraars (voornamelijk zzp’ers) fors stijgen. In het eerste kwartaal van 2024 staan ruim 27.000 eventcateraars in het handelsregister van de Kamer van Koophandel ingeschreven. Dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden. Een stijging met 133%.     

Eventcateraars zijn actief bij uiteenlopende activiteiten, van huwelijken, feesten, festivals en recepties tot banketten, congressen, beurzen en seminars. Ook bezorgservices, freelance koks, kelners, barista’s en foodtrucks vallen binnen deze categorie, als zij dat in hun bedrijfsomschrijving hebben staan. Het aantal eventcateraars stijgt in de provincies Noord-Holland (+167%), Zuid-Holland (+143%)en Utrecht (+136%) het hardst. Zeeland (+116%) heeft de laagste stijging.

Mooie cijfers, maar de marges van eventcateraars staan door de hoge inflatie wel onder druk, zegt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. “De omzetten zijn gestegen, maar de kosten nog veel harder. Denk aan hogere inkoopprijzen en stijging van de personeelslasten. In reactie op de hoge inflatie kijken eventcateraars naar verschillende mogelijkheden, zoals het aanpassen van menu’s naar seizoensgebonden en lokaal beschikbare ingrediënten om kosten te drukken. Ook wordt er gekeken hoe prijsstijgingen deels kunnen worden doorberekend aan de klant en hoe personeel en middelen efficiënter ingezet kunnen worden.”

Volgens Koninklijke Horeca Nederland slagen eventcateraars er goed in zich te onderscheiden in de competatieve markt. “Er is een duidelijke trend zichtbaar waarbij eventcateraars zich specialiseren op bepaalde gebieden, zoals vegan catering, of catering gespecialiseerd in bepaalde keukens (bijvoorbeeld Aziatisch, Mediterraans) of thema’s zoals duurzaamheid of lokale producten. Ook zien we dat cateraars een steeds belangrijkere rol spelen in gepersonaliseerde en ervaringsgerichte evenementen, door het cateringconcept heel sterk uit te werken. Echter, er zijn ook zeker nog cateraars die juist kiezen voor een breed aanbod om een zo divers mogelijk publiek te bedienen.”

Bron: Pretwerk.nl

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

ZZP Agenda