gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

ZZP en auto: waarom kent niemand de youngtimerregeling?

29 oktober 2014

Het verbaast me nog steeds dat de meeste zzp´ers die ik spreek nog nooit van de youngtimerregeling hebben gehoord. Iedereen weet wel dat een oldtimer wat fiscale voordelen kan hebben, maar welke ondernemer wil, er nu een auto van 40 jaar of ouder? Maar met de youngtimerregeling kan je fantastische auto’s rijden van 15 jaar of ouder.

Zelf hoorde ik het vorig jaar van een zzp´er die als medisch specialist werkzaam is. Hij rijdt in een fraaie Landrover van 17 jaar oud. Ik ben me er gelijk in gaan verdiepen:

Ondernemers die een auto rijden van minimaal 15 jaar oud, kunnen gebruik maken van de youngtimerregeling. Dat betekent dat je de auto ‘op je zaak zet’, en je bijtelling 35% over de dagwaarde is. En nu wordt het leuk, ga maar eens even rekenen. Een auto met een cataloguswaarde van € 50.000,- heeft, als je van een bijtelling van 25% uitgaat, als gevolg dat je jaarlijks  € 12.500,- bij je inkomen moet optellen. Als ik even grofweg van 50% belasting uitga, kost je dat dus netto € 6.250,-.
Maar nu is diezelfde auto 15 jaar oud. De dagwaarde is € 3.000,-. Je bijtelling wordt dan 35% over € 3.000,- ofwel € 1.050,-. Netto ben je dan € 525,- per jaar kwijt.

Zzp´ers, ga nu gelijk even naar marktplaats.nl, en zet de zoekcriteria op een bouwjaar van 1999 of eerder. Kijk eens bij je favoriete merk (dat merk waarvan je nooit dacht dat ooit te kunnen betalen) en kijk wat er te koop is. Is dat leuk of niet?

Ook als je de auto niet alleen zakelijk maar ook privé rijdt, geldt de regeling nog steeds. Wel kan je dan met een beperkte bijtelling te maken krijgen. Verder kan je alle kosten, dus onderhoud, benzine, APK etc., zakelijk aftrekken en ook nog eens 21% BTW aftrekken.

Zelf heb ik mijn droom vorig jaar gelijk waargemaakt: Ik heb een paarsrode Jaguar XJ uit 1998 gekocht, met 140.000 kilometer op de teller en witleren bekleding. De cataloguswaarde van destijds was maar liefst € 70.000,-. Ik geef toe, de benzine gaat er best hard doorheen (1:8), maar het gevoel als je over de weg zoeft is ongekend.

De fiscale regelingen voor auto’s zijn continu in beweging, maar vooralsnog (oktober 2014) blijft de regeling gewoon van kracht. Dus weg met die Ford Escort of Opel Astra, maak de wegen wat mooier en hou ons rijdend erfgoed in ere!

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Carel Erasmus

Carel Erasmus is de oprichter van OndernemersvanOranje, een netwerk- en business club voor MKB en ZZP. Daarnaast is hij advocaat bij AdvocatenvanOranje te Amsterdam. AdvocatenvanOranje is een samenwerkingsverband van zelfstandig werkende advocaten.

Tel: 020-210 90 09.

Meer blogs van Carel Erasmus

17 november 2015

Shoppen op internet: zzp’er minder beschermd dan de consument

31 augustus 2015

Het belang van een VOF-contract

21 mei 2015

Handelsagent heeft meer rechten dan hij denkt

18 februari 2015

Merkproducten bestellen via een Chinese website? Riskant!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord