gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

3 oktober 2017

Thuiswerken als zzp'er biedt je talloze voordelen: je kunt zelf bepalen wanneer en hoe lang je werkt, kunt je privéleven en werk gemakkelijker combineren en bent vaak productiever. Maar het kan ook financiële voordelen voor je opleveren. In deze blog leg ik je uit hoe je als thuiswerkende zzp'er gebruik kunt maken van voordelen op het gebied van energie.

Aparte ingang? Niet nodig!

Als je thuiswerkt, staat hoogstwaarschijnlijk je laptop of computer de hele dag aan en op te laden via het stopcontact. In de winter staat de verwarming aan en de verlichting langer aan. De meeste zzp'ers zijn in de veronderstelling dat je een aparte ingang of apart toilet moet hebben om gebruik te maken van financieel voordeel op je energiekosten. Maar: dat hoeft niet.

Zakelijk contract

Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van collectieve voordelen. Ondanks dat je thuiswerkende zzp'er bent, heb je jouw energiecontract hoogstwaarschijnlijk privé – en niet zakelijk – afgesloten. Maar wist je dat je ook een zakelijk contract kunt afsluiten op jouw privé woning (als dit het inschrijfadres is bij de Kamer van Koophandel)? Dan kun je dit contract dus ook voor privé doeleinden gebruiken. Dit kan financieel gezien positief voor je uitpakken, aangezien er veel interessante aanbiedingen zijn voor zzp'ers.

LET OP Je mag hierbij jouw energiekosten niet opvoeren als zakelijke kosten. De energiekosten zijn dus niet aftrekbaar, maar je maakt wel gebruik van een collectief waardoor de kosten lager kunnen uitpakken.

Ondernemingsbalans

Heb je of wil je geen zakelijk contract? Dan is er een andere mogelijkheid om kosten te besparen. Stel: je computer op de keukentafel staat de hele dag aan. Deze staat op je ondernemingsbalans en is dus aantoonbaar bedrijfsmiddel. Dan kun je aantonen dat deze computer zakelijk wordt gebruikt – en de energie die het verbruikt dus ook zakelijk toerekenbaar. Daarvoor hoef je dus géén zakelijk energiecontract afgesloten te hebben.  

Voorbeeld: berekenen zakelijke energiekosten

Je berekent dit zakelijk verbruik door het vermogen van het apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uur per dag dat het apparaat aan staat. Dit deel je door 1.000 x het aantal dagen per jaar. Dit is het kWh per jaar. Dit vermenigvuldig je met het tarief per kWh.

TIP Gebruik deze tool van de Belastingdienst om te checken of jij bepaalde kosten van jouw woning kunt aftrekken voor werkruimte.

TIP Check hier collectieve voordelen op onder andere het gebied van energie voor zzp'ers.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

13 maart 2020

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord