• Laatste update:
  • Update datum:

Help, een voorlopige aanslag zzp’er? Dit is wat je moet doen!

Doe je als zzp'er aangifte inkomstenbelasting dan valt in januari van dit jaar de voorlopige aanslag voor het komende jaar in de bus. Met de voorlopige aanslag betalen zzp’ers de inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet verspreid over het jaar.

Bij werknemers in loondienst houdt de werkgever de inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet per maand van het salaris in. Als zzp’ers doe je dit zelf door middel van de voorlopige aanslag. Op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag staat meer informatie over deze voorlopige aanslag.

Houd de voorlopige aanslag actueel

De Belastingdienst baseert de voorlopige aanslag op de gegevens uit de aangifte inkomstenbelasting van het voorgaande jaar. Heb je in de loop van het jaar een meevaller gehad of voorzie je juist minder inkomsten, dan is het verstandig de voorlopige aanslag aan te passen. Zo beperk je de kans dat je in één keer een groot bedrag terugontvangt (een meevaller, maar gedurende het jaar kon je niet over dit geld beschikken) of – minder leuk - moet betalen.

Ook andere veranderingen in de persoonlijke en financiële situatie kunnen van invloed zijn op de hoogte van de voorlopige aanslag. Denk aan het starten van een onderneming, gaan samenwonen of scheiden. Bij dergelijke veranderingen loont het vaak om de voorlopige aanslag aan te passen en te controleren of er aanpassingen nodig zijn bij toeslagen.

Niets ontvangen? Vraag een voorlopige aanslag aan

Heb je nog niet eerder aangifte inkomstenbelasting gedaan en heb je ook geen voorlopige aanslag ontvangen, maar voorzie je voor 2024 wel inkomsten uit de onderneming? Dan kun je alvast een voorlopige aanslag aanvragen. Door gespreid over het jaar te betalen, voorkom je vervelende verrassingen bij de uiteindelijke aangifte inkomstenbelasting 2024. Lees meer hierover bij de Belastingdienst.

Meer grip op je financiën

Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken (2018) blijkt dat vier op de tien zzp’ers bezorgd zijn over hun financiële situatie. Een goed overzicht van de inkomsten en uitgaven is daarom erg belangrijk. Met de voorlopige aanslag weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Daarmee weet je waar je aan toe bent en heb je beter zicht op je financiële zaken.

Zzp’ers die het afgelopen jaar voor het eerst aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan, zullen in 2024 waarschijnlijk zowel over de inkomsten over 2023 als 2024 belasting moeten betalen. Het is dus slim om direct bij het starten als zzp’er te zorgen dat je voldoende geld opzij zet om aan de belastingverplichtingen te kunnen voldoen.

4 tips voor startende zzp’ers die een voorlopige aanslag ontvangen:

  1. Controleer de voorlopige aanslag direct nadat je de btw-aangifte over het vierde kwartaal hebt gedaan. Zo weet je exact wat je het afgelopen jaar aan omzet hebt gemaakt en of dit een grote invloed heeft op de inkomsten van komend jaar.
  2. Wil je weten hoeveel belasting je terugkrijgt na een wijziging, dan kun je het formulier invullen om een voorlopige aanslag aan te vragen. Dat levert een indicatie op van de gevolgen van de wijziging. Ondertekenen en versturen kan dan later.
  3. Ben je begonnen als zzp’er en wil je direct maandelijks inkomstenbelasting betalen, dan kun je een voorlopige aanslag aanvragen via de Belastingdienst.
  4. Je kunt de voorlopige aanslag op elk gewenst moment aanpassen.

Bonus tip

Bereken via de netto inkomen calculator hoeveel belasting en premie zvw je moet betalen als zzp’er bij een bepaald inkomen.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of wil je meer advies over fiscale zaken? Zoek dan hier naar hulp bij jou in de regio.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Gratis downloads

Bekijk alle downloads
Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

Onze partners