gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Kan ik als zzp'er zelf online boekhouden?

7 april 2017

Je bent zzp'er en overweegt je administratie bij te gaan houden in een online boekhoudpakket. Reeleezee, E-boekhouden en Exact online zijn bijvoorbeeld softwareleveranciers die deze optie bieden en het lijkt eenvoudig om te doen. Toch is er vaak nog enige twijfel onder zzp'ers, zoals: kan ik dit echt zelf? Ik denk van wel, zeker met de juiste ondersteuning.

Het fysiek aanleveren van een administratie is door online boekhouden niet meer nodig. Facturen en bonnen kan je inscannen en een koppeling met je bank maakt bankafschriften uitwisselen ook niet meer noodzakelijk. Het enige wat je nodig hebt is een goed softwarepakket die voldoet aan je wensen en dan kun je zo beginnen.

Advies

Wel twee adviezen. Een boekhouding bijhouden is op zich niet zo moeilijk. Als je gestructureerd werkt en op een eenduidige manier vastlegt, dan ben je al een heel eind. Maar dat gaat over het “ordenen” van de boekstukken.

Een ander heel belangrijk aspect van boekhouden is het toepassen van de juiste fiscale regels. Wat mag je wel als kosten aftrekken en wat niet? Wanneer is iets een investering? Is de omzetbelasting in elke situatie terug te vorderen bij de Belastingdienst? Dat vraagt best wel wat kennis van zaken en bij de meeste zzp'ers ontbreekt die specialistische kennis.

Vraag hulp van een administratiekantoor

Ons eerste advies is dan ook om een administratiekantoor in de arm te nemen die jou aanvult voor zover nodig. Omdat de administratie online staat is de locatie van dat kantoor niet belangrijk. Ben je best wel zeker van je zaak, dan vraag je of zij alleen een 'quick scan' willen doen. Kijk ik naar mijn eigen praktijk, dan is het heel goed mogelijk om voor bijvoorbeeld € 250 per jaar te controleren of de zzp'er voldoende verstand van zaken heeft en je in beginsel kunt volstaan met wat algemene adviezen die de zzp'er dan volgend jaar weer beter doet. Is het boekhoudkundige of fiscale niveau van jou als zzp'er te laag, dan is het beter om het administratiekantoor meer werk te laten verzetten. Dat kan variëren van het controleren en doen van aanpassingen tot het geheel overnemen van de boekhouding. Hoe dan ook, laat een kantoor op de een of andere manier mee kijken en bepaal zorgvuldig wat een optimale samenwerking is. Zo voorkom je dat je aftrekposten over het hoofd ziet, of bijvoorbeeld uitgaven opneemt als kosten die later tot forse boetes leiden.

Voorbeelden van online boekhoudpakketten

Wil jij zelf je boekhouding doen met een online softwarepakket, dan zijn er ook heel veel mogelijkheden. We hebben alvast een aantal boekhoudprogramma's voor je op een rijtje gezet.

 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wil je weten welk pakket het beste bij je past? Hier kun je alle pakketten met elkaar vergelijken.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Kennis vergaren

Een ander belangrijk advies is: dwing je zelf om op een prettige, laagdrempelige manier steeds meer kennis te vergaren. Niet in één keer door “zware” boeken te lezen, maar gewoon door zeer regelmatig blogberichten te lezen of updates op LinkedIn te volgen. Kortom: berichten die gaan over onderwerpen, die van belang zijn voor het vergroten van je kennis. Berichten die je extra bagage geven om steeds beter je eigen boekhouding te verzorgen. Steeds kleine beetjes extra info zijn goed te bevatten en dragen sterk bij aan je ontwikkeling op dit gebied.

Je kijkt waarschijnlijk al vaker op de blogs van ikwordzzper.nl. Misschien ben je ook lid van de nieuwsbrief of bijvoorbeeld gelinkt aan mij via LinkedIn. Ik krijg regelmatig connectieverzoeken die ik natuurlijk graag accepteer. Regelmatig sturen deze contacten mij een bericht met vragen waar ze in de praktijk tegen aan lopen. Dan help ik ze graag even uit de brand. En er zijn natuurlijk ook andere portals, denk aan de Kamer van Koophandel e.d. Door wie je je laat inspireren is niet zo belangrijk, maar probeer daar regelmatig wat energie in te steken.

De softwareleveranciers zelf kunnen je natuurlijk helpen met de “technische” vragen rondom het gebruik van de software.

Dus wat houdt je tegen? Veel succes met de online boekhoudsoftware van je keuze!

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Gerrit van der Scheer

Gerrit van der Scheer is directeur bij Buro Freecon. (partner van ikwordzzper.nl) Bij Buro Freecon wordt uitgebreid aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van je administratie. Daarbij letten de specialisten vooral op juiste toepassing van de fiscale wetgeving, volledigheid van de administratie en consistentie met eerdere jaren. Aangevuld met fiscaal en juridisch advies zorgen ze voor een zo laag mogelijke belastingdruk.

Gerrit zou het leuk vinden als je met hem linkt via zijn LinkedIn-profiel.

Meer blogs van Gerrit van der Scheer

4 augustus 2017

Eens per jaar belastingaangifte doen als zzp'er

16 juni 2017

SBR, kredietrapportages en hoe zit het met je PKI?

23 mei 2017

Kies een administratie-kantoor dat bij je past!

20 april 2017

Ook als zzp'er kun je innoveren

28 maart 2017

Bewaarplicht: wat zijn de regels en hoe werkt het?

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.