• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Investeer in je uitstraling voor meer succes als ondernemer

Het is natuurlijk niet een van de eerste zaken waar je aan denkt als je het besluit neem om aan de slag te gaan als zzp’er. Maar je uiterlijk en uitstraling zijn wel van groot belang voor je succes als ondernemer. Jouw voorkomen heeft direct invloed op hoe jij je voelt en hoe je overkomt op klanten en relaties. Indirect heeft het daarmee dus een groot effect op je succes als ondernemer en je banksaldo! Het is daarom zeker de moeite waard om je daar eens in te verdiepen én om daarin te investeren.

Wat is uitstraling?

Allereerst: wat houdt dat in, uitstraling? En wat is een goede uitstraling eigenlijk? We hebben het hier over je uiterlijke voorkomen en welke boodschap je daarmee overbrengt over jouzelf en je onderneming. Dit omvat zowel je uiterlijke verzorging als je manier van praten en je lichaamstaal en -houding. Voor de duidelijkheid: het gaat hier dus niet over de vorm van je neus, je lichaamslengte of de breedte van je schouders. Dit zijn kenmerken die horen bij jou, zo ben je geschapen. Dat zijn de spreekwoordelijke ‘riemen’ waarmee je dient te roeien. Accepteer jezelf dus zoals je bent, maar presenteer dat zo goed mogelijk. Karakter en uiterlijke verzorging zijn de punten waar je op zou moeten mikken en die twee vormen samen jouw uitstraling.

Word succesvoller door je uiterlijk

Een sterke, succesvolle uitstraling van de zzp’er, genereert ook succes voor de onderneming zelf. Toch schiet uiterlijke verzorging er in alle drukte snel bij in, zeker wanneer de financiële middelen niet optimaal zijn. Grote kans dus dat jouw voorkomen niet datgene uitstraalt wat je zou willen. Door verkeerde kledingkeuze en minimale uiterlijke verzorging kun je als ondernemer de plank behoorlijk misslaan en dat zorgt voor gemiste kansen. Heb jij een zakelijke bespreking waarbij jij in je oude jeans en T-shirt plaatsneemt, terwijl je klant of leverancier strak in het pak verschijnt? Niet zo fijn! Kies er dus bewust voor om niet te besparen op de kapper en kleding en verzorg je uiterlijk met aandacht. Overigens geldt dit ook wanneer je vanuit huis werkt. Je voelt je heel anders wanneer je goed verzorgt en niet in je pyjama achter je computer zit. Dit heeft invloed op je productiviteit en de kwaliteit van je werk.

Tips om je uiterlijke verschijning in te zetten voor succes

Maar, hoe doe je dat het beste? Met onderstaande tips zie je er altijd goed uit:

  • Vind uit welke kleding jouw positieve eigenschappen accentueren. Eventueel kun je hiervoor een professionele stylist inhuren.
  • Zoek ook uit welk kleurtype je bent: welke kleuren laten je stralen? Vermijd kleurtinten en -combinaties die je karakter en uiterlijk doen verbleken. Kies voor kleding in kleuren die mooi staan bij je ogen en huidskleur.
  • Pas je kleding aan je ambitie aan. Ga jij voor de absolute top? Kleed je dan ook zo. Zorg voor een mooi pak, perfect gestreken blouses of overhemden en bijpassende schoenen.
  • Zorg voor een mooi kapsel dat er goed verzorgd uitziet. Ga daarvoor regelmatig naar de kapper en verzorg je haar goed. Breng het elke dag in model. Een goed kapsel laat zien dat jij weet wat je waard bent.
  • Steek er echt tijd en geld in om uit te vinden wat voor jou de perfecte stijl is. Wanneer je eenmaal die persoonlijke kledingstijl en stijl van je uiterlijke verzorging hebt gevonden, zal je zien dat je als ondernemer ook meer plezier en succes hebt!

Je uitstraling wordt niet alleen bepaald door je kleding en je uiterlijke verzorging. Ook je lichaamstaal en manier van communiceren zijn essentieel!

Word succesvoller door beter te communiceren

Je uitstraling wordt niet alleen bepaald door je kleding en je uiterlijke verzorging. Ook je lichaamstaal en manier van communiceren zijn essentieel! Ben je daar niet zo goed in en voel je je wat onzeker? Dit kan echt een negatief effect hebben op je succes. Het goede nieuws is dat je daar heel goed wat aan kunt doen. Je kunt zelf aan de slag gaan door video’s op te zoeken op Youtube en op die manier te ontdekken wat bij jou de probleem- en verbeterpunten zijn. Op die manier kun je je houding verbeteren, letten op je lichaamstaal en wat je daarmee uitstraalt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ‘jouw’ ruimte op te eisen: sta rechtop, kin omhoog en je benen iets uit elkaar. Dit is beter voor je postuur en je komt veel zelfverzekerder en sterker over.

Communicatie is eveneens iets dat je kunt leren. Wanneer je niet zo sterk bent op dat vlak is het slim om een cursus communicatie en presentatie te doen. Zo leer je op welke manier je steeds een krachtige, betrouwbare boodschap over kunt brengen. Je wordt daardoor zelfverzekerder en bereikt sneller wat je voor ogen hebt. Een belangrijke stap in jouw ondernemer- en leiderschap!

Zorg ook voor een goed balans tussen werk en ontspanning

Laten we eerlijk zijn: ondernemer zijn betekent hard werken. Op zich is daar niets mis mee. Zeker wanneer je succesvol bent in wat je doet en je taken met plezier uitvoert, is het zeer voldoening gevend. Het is echter wel van belang dat je de balans tussen al dat harde werken en ontspanning niet uit het oog verliest. Wanneer je niet goed slaapt en veel te lange uren maakt, ben je op een gegeven moment zo moe dat je niet meer optimaal presteert. Je gaat fouten maken. Dit is iets dat je te allen tijde wilt voorkomen. Heb je teveel hooi op je vork genomen? Neem een dag, of minstens een halve dag, vrij en ga even heel wat anders doen. Maak een wandeling, ga een dagje shoppen of blijf lekker luieren op de bank met een goed boek. Zorg voor een goede nacht en duik er dus op tijd in. Je zal zien dat je daarna weer met hernieuwde energie en focus aan de slag kunt gaan. Als je die dag had doorgewerkt, had je misschien dat ene artikel nog afgekregen, maar het was niet van de kwaliteit die je wilt bieden. Je klant heeft het waarschijnlijk liever een dag later en wél van goede kwaliteit….. Kortom, zorg eerst goed voor jezelf. Alleen dan kun je goed zorgen voor je onderneming.

Starten als zzp’er

Sta je op het punt om je eigen onderneming als zzp’er te beginnen? Het is een grote stap, maar wij zeggen: ‘doen!’. Het is in de eerste plaats een kwestie van durven. Natuurlijk is het wel goed om een en ander goed voor te bereiden, want er zijn heel veel regels waaraan je zal moeten voldoen. Lees je daarom eens goed in op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel. Je vindt hier een schat aan informatie en tips. Kennis is macht en meten is weten. Zorg dat je op de hoogte bent van je plichten én je rechten. Zo kun je kortingen krijgen bij de Belastingdienst en zijn er soms mogelijkheden voor subsidies. Ontdek aan welke regels je moet voldoen en zorg dat je jouw zaakjes goed op orde hebt. Ook online is er heel erg veel waardevolle informatie te vinden over hoe je kunt starten en hoe je van je onderneming een succes kunt maken. Na het lezen van dit artikel weet jij in ieder geval al hoe je jouw uiterlijk kunt inzetten voor dit doel. Doe er je voordeel mee en zet in op succes!

Blogs

ZZP Agenda

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.