• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Hoe kan je een pensioen opbouwen als zzp'er

Het is mooi om te werken als zelfstandige, je hebt veel vrijheid, kan wellicht zelf de opdrachten uitzoeken. Maar dat neemt niet weg dat er natuurlijk ook veel dingen anders zijn dan dat als je in dienst bent. Zo moet je bijvoorbeeld zelf voor een pensioen zorgen in tegenstelling tot werken voor een werkgever. Natuurlijk heb je wel recht op AOW. Dat neemt niet weg dat je vaak een aanvullende voorziening nodig hebt om op een goede manier te kunnen leven. Daar zijn wel heel veel mogelijkheden voor. Het is wel belangrijk om daar vroeg aan te beginnen. Daarom is op deze plek te achterhalen welke opties je allemaal hebt. Daar kan je dan zelf mee aan de slag als zzp’er.

In een collectief plaatsnemen

Een goede optie die je hebt, is alles niet alleen organiseren. Zo kan je bijvoorbeeld in een collectief plaatsnemen. Dat is een groep zzp’ers die samen een pensioenregeling aangaan. Daarbij kan je dan gebruikmaken van de regelingen, maar blijf je wel een zelfstandige. Het is vaak ook zo dat dit niet alleen voor een pensioen geldt. Het is bijvoorbeeld ook een voorziening die wordt aangesproken wanneer je te maken hebt met ziekte. Het hangt af van de afspraken die gemaakt zijn door het collectief. Dit is dus een optie die voor de nodige zelfstandigen van waarde is.

Geld sparen en reserveren

Er zijn ook mogelijkheden om het geld dat je door de jaren heen verdient als zzp’er te reserveren. Je zet dan iedere keer geld opzij in een specifieke pot. Dit wordt ook wel een FOR genoemd. Daar kan het dan veilig staan en er gelden ook nog eens andere belastingregels voor. Al kan je het natuurlijk ook gewoon zelf op een spaarrekening zetten als je dat zou willen. Bedenk je dan wel dat je afhankelijk bent van hoeveel je verdient. Dat is de enige manier om het vermogen dat je opbouwt voor later ook te laten groeien.

Voor de meeste zzp’ers geldt dat ze er het best mee af zijn om zelf een potje voor later op te bouwen.

Pensioenen op andere manieren

Er zijn ook pensioenen op andere manieren te krijgen. Wanneer je eerst in loondienst bent geweest voordat je zelfstandige werd, dan komt het bijvoorbeeld nog weleens voor dat je de pensioenregeling van je vorige werkgever kunt voortzetten op vrijwillige basis. In dat geval kan je daar dan ook nog in blijven opbouwen. Zo heb je dus uiteindelijk straks wanneer de tijd daar is ook nog een goed pensioen op dezelfde wijze als wanneer je in loondienst was gebleven. Dat kan een optie zijn. Daarnaast zijn er beroepsgroepen en bedrijfstakken waarvoor geldt dat er ook voor zzp’ers verplichte pensioenopbouw geldt.

Een vermogen laten groeien

Voor de meeste zzp’ers geldt dat ze er het best mee af zijn om zelf een potje voor later op te bouwen. Het is dan alleen belangrijk om slim te handelen. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar manieren om het geld verder te laten groeien. Dat kan door bijvoorbeeld te beleggen. Wanneer je investeert, dan is het rendement vaak veel groter dan wanneer je het stil laat staan op een bankrekening. Daarom is het zeker ook de moeite waard om hiernaar te kijken. Het helpt je om er meer uit te halen.

Zakelijk of privé je pensioen opbouwen?

Nu je weet dat je zelf je pensioen moet opbouwen als je een eigen bedrijf hebt is het de vraag ga je zakelijk investeren in vermogensgroei of ga je dat vanuit je privé doen? Vanuit privé kan je ook nog de keuze maken voor een vermogensbeheerder of zelf te belegen. Voor je aan de slag gaat met een zakelijk beleggingsrekening is het verstandig je er eerst in te verdiepen.

ZZP Agenda

augustus
20

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.