• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Hoe de nadelen van zzp’en ook in je voordeel kunnen werken

Net als bij het werken in loondienst het geval is, heeft het zzp-schap zijn voor- en nadelen. Maar met een beetje omdenken kun je ervoor zorgen dat die nadelen vóór, in plaats van tegen je gaan werken. In deze blog geef ik 6 voorbeelden van hoe je dat kunt doen.

1. Onzekerheid = vrijheid

Natuurlijk wil je graag een doorlopende stroom van opdrachten en vaste opdrachtgevers, want: inkomenszekerheid. Maar als je, in plaats van bang zijn voor te weinig opdrachten, die onzekerheid weet om te zetten in het gevoel van vrijheid en tijd die een rustige periode met zich meebrengt, ontstaat er tijd voor nieuwe ideeën. Te weinig opdrachten? Plan wat leuks voor jezelf en geniet van de vrijheid van de zzp’er!

2. Collega’s missen = collega’s kiezen

‘Ik mis collega’s, een sparringpartner’, is een veelgehoord gemis van zzp’ers. Bedenk: in loondienst heb je je collega’s en sparringpartners niet voor het uitkiezen, als zzp’er wél! Ga in je netwerk op zoek naar mensen die jou inspireren en met wie je een klick hebt. Spreek af dat jullie wekelijks een uurtje sparren. Naast een fijne collega houd je er misschien wel een vriendschap aan over!

3. Vakantie kost dubbel = broodnodige bezinningstijd

Niet de inkomsten, wel de kosten. Zo kijkt een zzp’er vaak aan tegen een vakantie. Besef echter dat die vakantie absoluut onderdeel van je werk is. Je tankt niet alleen energie bij, door afstand te nemen is een vakantie bij uitstek ook de periode om je te bezinnen en inspiratie op te doen. Zit je nog op de goede weg? Doe je wat je wil en kan? Stel vooraf een lijstje op met vragen voor zelfonderzoek waarop je antwoord wilt. Tijdens je vakantie zul je er onbewust mee bezig zijn èn de antwoorden vinden.

Welk nadelen van het freelancen heb jij weten om te denken in een kans?

Cosmas Blaauw

4. Hollen of stilstaan = meebewegen in een normaal leven

Dat  drukke periodes worden afgewisseld met rustige is van alle tijden. De kunst is om daar als zzp’er op mee te bewegen. De mens is van nature veerkrachtig. Zolang je maar weet dat, als je het nu (te) rustig of druk hebt, het over een tijdje weer anders wordt. Als je in tijden van drukte sommige zaken dus niet kunt oppakken, wees je er dan van bewust dat daar later weer tijd voor is. Zo zorg je voor een natuurlijk ritme het jaar rond.

5. Administratie = afwisseling

Voor de meeste zelfstandig ondernemers is de administratie het minst leuke aspect van het werk. Iets wat ze het liefst zouden uitbesteden. Maar zelf je administratie doen, geeft je wel het meeste inzicht in je financiële administratie. Zie die administratie als afwisseling op je ‘core-business’ en ontdek dat het eigenlijk best meevalt.

6. En als ik ziek word?

En dat andere nadeel: ‘Wat als ik ziek word’? Ook dit kun je heel gemakkelijk omdenken naar een voordeel. Want ga maar na. Je bent als zzp’er weliswaar niet verplicht verzekerd, maar je hebt wel de vrijheid om zelf je eigen oplossing te kiezen, zoals deelnemen aan SharePeople. Wist je trouwens dat we in drie jaar tijd heel hard gegroeid zijn?

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.