• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp'er, zorg goed voor je (enige) werknemer!

Zzp’er: Zelfstandige Zonder Personeel. Ik ben het er eigenlijk niet mee eens. Ik vind dat ik op de eerste plaats ondernemer ben en dat ik - nu nog - slechts één personeelslid heb, namelijk mezelf. En omdat ik geen producten verkoop of maak, ben ik als werknemer van mijn zzp-bedrijf verreweg mijn belangrijkste productiemiddel. Personeel is vervangbaar, zou je zeggen, maar mijzelf kan ik als zzp’er niet vervangen…

25 vakantiedagen en secundaire arbeidsvoorwaarden? Nee!

Toen ik nog voor een baas werkte, had ik 25 (verplichte) vakantiedagen, een 36-urige werkweek, een prima pensioenvoorziening en een hele rij secundaire arbeidsvoorwaarden. En uiteraard kreeg ik als ik ziek was gewoon doorbetaald. Als zzp'er bepaal je alles lekker zelf, lang leve de vrijheid! Maar, eigenlijk is het dan best raar dat je die secundaire arbeidsvoorwaarden veel slechter voor jezelf regelt dan toen je nog loonslaaf was. Eerst maar eens je target halen en dan praten we verder. Vakantiedagen? 40-urige werkweek? Naar dat interessante congres in Barcelona? Nee.

SharePeople, je eigen HR-department

Toen ik 6 jaar geleden opnieuw voor mezelf begon, had ik me vast voorgenomen om mijn ‘employee benefits’ (mijn secundaire arbeidsvoorwaarden) goed te regelen voor mezelf. Dit was mijn top 3 lijstje:

  • ik wil op de fiets naar mijn werk
  • ik moet zomers lekker lang weg kunnen. Doorwerken vanaf Schiermonnikoog is geen probleem
  • ik wil minimaal één keer per jaar naar een inspirerende plek om een opleiding of training te volgen. Het onderwerp moet niet met mijn werk te maken hebben, want dat schept ruimte voor nieuwe ideeën.

Dit was -veel meer nog dan een alternatief voor de dure AOV verzinnen - 2 jaar geleden de basis voor het ontstaan van SharePeople. Hoe zorg je er nu voor dat je als zzp'er een geldpotje hebt om die ‘employee benefits’ uit te kunnen betalen? En zo bedachten Rutger Abbink en ik SharePeople. In de overtuiging dat, als zzp'ers goed voor zichzelf kunnen zorgen, ze dan ook minder snel ziek zijn. Het blijkt geweldig te werken.

Arbeidsongeschiktheid, pensioen en ‘verwennerijen’

Inmiddels doen meer dan 1000 ondernemers met ons mee. Minder dan 20% van de maandelijkse reservering bij SharePeople wordt door onze deelnemers gebruikt voor donaties aan arbeidsongeschikten. Het overgrote deel kan je dus inzetten voor ‘employee benefits’ zoals pensioen, een interessante workshop of vakantie. Gelukkig bepaalt iedereen dat zelf, want daarom ben je ondernemer geworden. Ondernemer met (tenminste) één werknemer. Wees er zuinig op!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.