• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Heb jij al plannen gemaakt en doelen gesteld voor 2022?

If you don’t know where you are going, you’ll end up someplace else – Yogi berra

Is dat erg? Nou handig is het niet altijd. Want als ondernemer heb je graag de regie over je werk, je leven en je bedrijf. Het leven is niet maakbaar, dat hebben we allemaal wel eens ondervonden. Maar daar waar jij de koers kunt bepalen is ons advies om dat ook vooral te doen. Plannen maken en doelen stellen zijn een belangrijk onderdeel van jouw onderneming.

Stel jezelf eens de vraag wat je dit jaar graag anders zou willen doen?

Ook al zijn we nog niet af van deze pandemie en komt er (eindelijk) een nieuw kabinet, blijf positief. Zoals deze vijf ondernemers die hun business in rook zagen opgaan en toch ook kansen zagen. Dat leverde vijf mooie verhalen op. Laat je inspireren.

Hoe is jouw mindset als het gaat om geldzaken?

In de zomer van 2021 bleek uit de Zelfstandige Enquete Arbeid van het CBS dat slechts 39% van de zzp’ers een financiële buffer voor één jaar heeft.

Veel mensen vinden geld een ingewikkeld ding. Een financiële buffer opbouwen is iets voor als je later groot bent. Toch is het belangrijk om zo’n buffer achter de hand te hebben. Het hoort ook bij goed ondernemerschap. En met deze 7 tips wordt het ook voor jou haalbaar om eind 2022 een mooi potje voor noodgevallen te hebben.

Hoe zet jij je netwerk in?

Niemand is alwetend. Maar veel mensen vinden het vragen om hulp wel lastig. Als ondernemer heb je hard gewerkt aan het krijgen van een mooi netwerk. Gebruik het ook. Bijvoorbeeld als je wat handjes te kort komt, dan is er misschien wel een stagiaire of leerling die (tijdelijk) kan bijspringen. Ook kun je binnen je netwerk je vraag uitzetten en de kennis via een andere zzp’er inkopen. Is je netwerk nog niet groot genoeg? Ook nu in deze onlinetijd kun je netwerken. Met deze 8 tips vergroot ook jij je netwerk.

Als ondernemer heb je graag de regie over je werk, je leven en je bedrijf.

Cosmas Blaauw, oprichter SharePeople

Durf jij nee te zeggen?

Goed je bent dus positief begonnen, je hebt je financiële buffer in de steigers gezet en je gaat je netwerk uitbreiden. Nu alleen nog op zoek naar de goede balans tussen werken en niet-werken vinden. Want durf jij wel eens nee te zeggen tegen een klus? Of ben je 24 om 7 bereikbaar?

Miranda Endhoven: ‘Ik zet na 20.00 uur mijn telefoon op slot en kan mijn apps niet meer gebruiken. Daarmee voorkom ik een avondje scrollen. s ’Ochtends sta ik dan weer vroeg op. Tussen 7 en 9 zijn al mijn belangrijkste taken al afgevinkt.’

Even helemaal niks doen, kan jij dat?

Betrap jij jezelf ook op een avondje nutteloos scrollen (misschien is de tip van Miranda dan een uitkomst voor je ;-)? Of vind je niets doen lastig? We tippen 5 boeken die je lekker onderuitgezakt op de bank kunt lezen. Ontspannen ondernemen op een inspirerende wijze. Wie wil dat nou niet…

Plannen maken voor 2022 begint natuurlijk ook met het voornemen om nu eindelijk je arbeidsongeschiktheidsvoorziening te regelen. Sluit je aan bij SharePeople.

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.