• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Drie tips om dit jaar nog belasting te besparen

Door juiste beslissingen te nemen kan je dit jaar nog belasting besparen of terug krijgen. In deze blog zal ik drie manieren toelichten. De kleine ondernemersregeling voor de btw, de oudedagsreserve en de investeringsaftrek.

BTW kleine ondernemersregeling

Als je in een jaar minder dan € 1.883, maar meer dan € 1.345 aan btw moet betalen aan de Belastingdienst, krijg je korting op het btw-bedrag. Moet je € 1.345 of minder betalen? Dan hoef je geen btw te betalen. Je maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling. Let wel op dat het voordeel dat je met de kleineondernemersregeling behaalt wel voor de inkomstenbelasting als opbrengst wordt gezien.
Door voor de jaarwisseling te berekenen hoeveel btw je verschuldigd bent, kan je controleren of het loont om door nu iets extra’s aan te kopen je juist meer terug kan krijgen. Wellicht kom je dan door die aankoop wel in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling en zonder die aankoop niet. Het kan dan voorkomen dat die aankoop na belastingverrekening 'gratis' is.

Dotatie aan de oudedagsreserve

Voldoe je aan het urencriterium en heb je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt? Dan mag je een deel van de (in een kalenderjaar) behaalde winst toevoegen aan jouw oudedagsreserve. Dit betekent dat je dan een bepaald bedrag van de winst mag aftrekken.
De toevoeging aan jouw oudedagsreserve over een kalenderjaar is 10,9% van de winst, met in 2014 een maximum van € 9.542.
Let wel op dat je ondernemingsvermogen hoog genoeg is voor de dotatie. De toevoeging is maximaal het bedrag waarmee het ondernemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar uitkomt boven de oudedagsreserve aan het begin van het kalenderjaar.
Klik voor meer informatie naar dit artikel.

Investeringsaftrek

Als het totaal aan investeringen in materiële vaste activa (aankopen boven de € 450 en gaan meer dan 1 jaar mee)  in een jaar meer dan € 2.300 bedraagt mag je 28% investeringsaftrek toepassen.

Investeer je normaal gesproken weinig, dan is het raadzaam investeringen zo veel mogelijk in een jaar te laten samenvallen. Investeer je bijvoorbeeld zowel in 2014 als in 2015 voor € 1.500 aan computers en heb je verder geen investeringen, dan heb je in beide jaren geen recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Voeg je alles samen tot één investering van € 3.000 aan computers in 2014 dan haal je € 840 aan belastingaftrek binnen.

Heb je hulp nodig bij het berekenen van je fiscale voordelen?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op Hulp in de Regio en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Natuurlijk kun je ook zelf je boekhouding bijhouden. Met online boekhoudsoftware is dat tegenwoordig heel gemakkelijk. Hieronder hebben we alvast een aantal interessante pakketten geselecteerd.

 

Blogs

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Terug naar overzicht

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.