• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

10 tips voor een doeltreffende online marketing als zzp’er

Als zzp’er zwem je in Nederland in een zeer grote vijver. Hoe zorg je ervoor dat potentiële klanten jou uit het water vissen? Met een doelgerichte en doeltreffende online marketing maak je het gemakkelijker voor prospects om jou aan de haak te slaan. Maar hoe ziet een effectieve online positionering als zelfstandige zonder personeel eruit? Hoe verkoop je jezelf als je (voornamelijk) alleen werkt? Deze blog geeft je 10 tips voor een effectieve online marketing als zzp’er.

Tip 1: onderscheid je van de concurrentie met usp’s

Als één van de bijna 1,5 miljoen zzp’ers in Nederland is het belangrijk om je te onderscheiden van de concurrentie en op te vallen als je eigen merk. Op deze wijze breng je de toegevoegde waarde van je product of dienst aan de klant over. Het is cruciaal om je usp’s goed te kennen en ze perfect te presenteren. Aan de hand van je usp’s kun je je producten of diensten op de juiste manier online adverteren en de juiste klanten aanspreken. Neem voldoende tijd om na te denken over jouw aanbod, de competitieve markt en jouw positionering.

Naast de beroepskwalificaties (waar ben ik een expert in en wat zijn mijn sterke punten) maakt ook jouw persoonlijkheid als zzp’er deel uit van het verkoopverhaal. Er moeten argumenten worden verzameld die jou onderscheiden van de anderen. Vertel je verhaal aan potentiële klanten. Wees jezelf en wees eerlijk. Dat wordt gewaardeerd. Vertelt bijvoorbeeld hoe je bent gekomen waar je nu bent, wat er speciaal aan jouw bedrijf en jouw pad is en waarom jouw product of dienst de ander van nut is.

Tip 2: vind de juiste niche

Voordat je als zzp’er een merk kunt bouwen en aan doeltreffende online marketing kunt doen, moet je jezelf positioneren. Het kiezen van louter een ruw onderwerp is niet genoeg. Een specialisatie in specifieke verantwoordelijkheidsgebieden is belangrijk voor succes. Het is een misvatting dat met een breed aanbod meer klanten worden bereikt. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Hoe nauwkeuriger je je eigen niche hebt gedefinieerd, hoe gedetailleerder je je eigen doelgroep kunt bepalen.

Tip 3: definieer je doelgroep

Definieer je doelgroep zo nauwkeurig mogelijk. Blijf niet in algemeenheden steken, zoals ꞌgericht op het MKBꞌ of ꞌmet een focus op middelgrote bedrijvenꞌ. Voeg bepalende kenmerken toe, bijvoorbeeld specifieke branches of sectoren. Hoe accurater je je doelgroepen aanduidt, hoe trefzekerder je je reclameboodschappen afstemt op je beoogde klanten en hoe efficiënter je je beperkte marketingmiddelen inzet.

Tip 4: bepaal je persoonlijke waarden en visie

Bepaal je persoonlijke waarden en visie. Bedenk waar je voor wilt staan en hoe je naar buiten wilt treden. En hoe je wilt dat je persoonlijkheid door anderen worden gezien. Voor een succesvolle online positionering kun je er niet omheen om eerst voor jezelf duidelijk te hebben welke uitstraling je wilt hebben en welke impact dit kan hebben.

Schaam je er niet voor dat je (nog) een klein bedrijf bent. Mensen kopen van andere mensen. Als je klanten je aardig vinden, je vertrouwen en in je capaciteiten geloven, is dat het enige dat telt. Veel klanten willen direct contact met de persoon die daadwerkelijk het werk doet. Als zzp’er ben jij dé man of vrouw van de korte lijnen.

Tip 5: laat acties spreken en verspreid deskundige kennis

Zorg ervoor dat je over overtuigende instrumenten beschikt die je competenties onderstrepen. Dit kunnen specialistische artikelen zijn die je hebt geschreven en gepubliceerd. Of gedetailleerde rapportages van succesvol afgeronde projecten die je als zzp’er bij andere bedrijven hebt uitgevoerd. Het schrijven van interessante blogs is een goede en voordelige manier om je vakkennis te verspreiden en je naamsbekendheid te vergroten. De artikelen moeten inhoud hebben, gestructureerd zijn en eenvoudig leesbaar.

Gastbijdragen bieden ook een mooie kans om je knowhow te verspreiden en nieuwe klanten te bereiken. Ten slotte kunnen aanbevelingsbrieven, referenties en volledig ingevulde profielen met bewezen vaardigheden op loopbaanplatforms veelbelovend zijn.

Het lukraak gebruiken van alle sociale media is niet erg effectief.

Tip 6: kies de juiste kanalen

Als zzp’er ligt je kerncompetentie meestal niet bij online marketing. Een professioneel mediabureau helpt je om met een gerichte selectie van kanalen je doelgroep te bereiken. Daarbij wordt goed nagedacht waar en hoe je potentiële klanten aanspreekt en waar ze naar op zoek zijn. Het is belangrijk om je in de positie van je klanten te verplaatsen en te onderzoeken waar ze de aanbiedingen zoeken die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld via Google, op sociale media of in een winkel. Dat zijn jouw kanalen.

Het lukraak gebruiken van alle sociale media is niet erg effectief. Maak een weloverwogen keuze waar je je klanten het snelst bereikt. Deel niet alleen je eigen berichten op bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn. Dit kan gezien worden als overdadige zelfpromotie. Het posten van externe, relevante content zorgt voor toegevoegde waarde en accentueert jouw eigen positie als expert.

Tip 7: juiste naam, nauwkeurig domein en geoptimaliseerde website

Laat zien dat je zzp’er bent en noem je bedrijf bij de naam. Onpersoonlijke bedrijfsnamen kunnen mooi klinken, maar in dat geval moet je eigenlijk twee namen publiceren en promoten: je eigen naam en die van je bedrijf. Zorg ervoor dat de domeinnaam van jouw website al een beschrijvende, centrale term bevat, zodat je goed gevonden wordt bij het zoeken op het internet. Een naam als klussenbedrijfdejong.nl of advocatenkantoorklaver.nl maakt het gemakkelijker om de website te optimaliseren.

Internet is vandaag de dag het belangrijkste informatiemedium voor klanten. Optimaliseer je website zodanig, dat deze hoog scoort in de ranking van Google, Bing of andere zoekmachine. Een mediabureau analyseert voor je welke zoektermen en zoekwoordcombinaties je een uitstekende kans geven om op pagina 1 te belanden bij de zoekopdrachten. Ook wordt bekeken waar de concurrentie op rankt en hoe deze websites zijn gestructureerd.

Tip 8: bouw een goede e-maillijst op

Als een potentiële klant op je website komt, is dat een eerste succes. Belangrijker nog is om deze klant te behouden. Dé tool om in contact te blijven met prospects is een eigen e-maillijst. Deel inhoud via de mailinglijst. Dan word je ontdekt door nieuwe klanten die je gaan volgen en op je intekenen. Je boort met e-mailmarketing nieuw publiek aan dat je waardeert en vertrouwt en op een dag iets van je koopt. Nieuwsbrieven moeten regelmatig worden verzonden en, net als blogposts, informatief en nuttig zijn. Geen nieuwsbriefinschrijver wil met reclameboodschappen worden bestookt.

Tip 9: vergeet je bestaande klanten niet

Focus je niet alleen op het werven van nieuwe klanten. Vergeet je bestaande klanten niet. Vraag bijvoorbeeld om aanbevelingen, waardoor prospects in contact met jou komen. Lever goed werk en geef je klanten een uitstekende ervaring die ze graag met anderen delen. Vergeet niet te vragen of ze iemand kennen die mogelijk geïnteresseerd is in jouw dienst of product. Als je dit niet bij je klanten doet, loop je lucratieve leads mis. Integreer het verzoek om een beoordeling in je workflow, bijvoorbeeld in de vorm van een vragenlijst of enquête die automatisch per e-mail wordt toegestuurd nadat de aankoop is afgerond.

Tip 10: wees volhardend en blijf doorgaan

Het opbouwen van naamsbekendheid en een vertrouwenwekkend imago is geen sprint, maar een zaak van de lange adem. Het vraagt tijd, inzet en doorzettingsvermogen. Met een goede planning van je marketingactiviteiten en een strakke implementatie kun je je bedrijf met online marketing en positionering succesvol in de markt zetten.

Blogs

Terug naar overzicht
Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Tips en ideeën om de meest gebruikte social media in te zetten als zzp’er

Wat vragen andere zzp’ers voor uurtarief?

Hoe krijg ik korting op Apple-producten als zzp’er?

De voordelen van een moderne Postbox voor zzp'ers

Hoe financier je jouw droomauto of bus als zzp’er?

Met deze 9 tips houd je je social media accounts veilig tegen hackers

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Geen belasting tot een winst van € 33.095 in 2024 als zzp'er

Welke energiekosten zijn wel en niet aftrekbaar als zzp’er?

Hoe cybercriminelen AI-tools zoals ChatGPT inzetten

Ontdek 5 manieren om geld te besparen met een Postbox

Mijn energiecontract vastzetten als zzp’er? Goed idee?

Tips voor het organiseren van een zakelijk evenement

Nieuwe KvK-regeling: zo kun je jouw woonadres als zzp’er afschermen

10 onmisbare websites voor Nederlandse zzp'ers

Simpel factureren met deze handige websites voor zzp'ers

Zoveel belasting moet je als zzp’er reserveren

Waar kan ik al mijn financiën regelen als zzp’er?

Tien effectieve manieren om als zzp'er gebruik te maken van ChatGPT

Welke Apple-apparatuur kun je het beste kiezen als zzp’er?

Waarom kiezen voor je telefoon doorschakelen als zzp’er?

Mijn ervaring met Ziggo Zakelijk als ondernemer!

Hoe en waarom gebruik ik WhatsApp zakelijk als zzp’er?

Is full operational lease interessant voor jou als zzp’er?

Waarom ik fan ben van Knab en mijn ervaring met Knab als (startende) ondernemer

Is ANWB Private Lease interessant voor jou als zzp’er?

10 tips om je mentaal sterk te voelen

Stop met dromen van een betere nachtrust als zzp'er

Hoe gebruik je een Apple iPad zakelijk?

Hoe kan ik een mobiel en vast nummer op één telefoon gebruiken als zzp'er?

Checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?

Zo vraag je zorgtoeslag aan als zzp’er!

Geen belasting tot een winst van € 32.193 in 2023 als zzp'er

Wat kost SharePeople mij per maand als zzp’er?

5 tips voor het inrichten van een goede werkplek als zzp’er

Hoe hoog is de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor mij als zzp’er?

Hoe kun je een occasion leasen als zzp’er?

Zo financier je een MacBook en iPhone voor je Apple werkplek als zzp’er

Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Zakelijke auto rijden in 2023 als zzp'er? Dit gaat er veranderen!

Verbeter je bereikbaarheid als zzp'er

5 tips om beter bereikbaar te zijn als zzp'er

Bedrijf starten? Denk aan je telefoonnummer

Hoe regel ik mijn vervangbaarheid als zzp’er?

Starten als zzp’er? Vermijd deze 5 valkuilen bij het verzekeren van je bedrijf

Top 5 meest populaire leaseauto’s voor zzp’ers in de zorg

Wat zijn de voordelen van overstappen van privé naar zakelijk internet als zzp’er?

Millennial-zzp’er? Zie je pensioen niet als een zorg voor later

Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er en hoe ga je hier mee om?

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting 2021 als zzp'er

5 tips voor gratis opleiding en ontwikkeling als zzp’er

Zelf een virtuele telefooncentrale opzetten als zzp'er

5 tips om als zzp’er te besparen op je zakelijke internetkosten

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als zzp'er

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor schades?

Zzp'er pas op met de budget zorgverzekering in 2022

Waar moet ik als zzp’er in de laatste weken van 2021 op letten?

Top 8 meest populaire leaseauto's voor (startende) zzp'ers

Kan je als startende zzp’er een zakelijke auto leasen?

Zorgeloos ondernemen verhoogt je omzet

Gezond groeien vraagt om een gezonde mindset

Hoe je als ondernemer succesvol kunt verkopen via Marketplaces als Amazon en Bol.com

Een zakelijke creditcard – handig, of juist overbodig?

Cora werd ziek, maar kon rekenen op hulp van SharePeople en Bright-leden

5 manieren om meer succes te hebben als freelancer

Kun je de kosten van ooglaseren aftrekken van de belasting als zzp’er?

Writers block bestrijden als freelance schrijver

UBL facturen: wat je moet weten als zzp'er

Zo kun je zelf je Google Ads campagnes verbeteren

Waarom de opkomst van de zzp-leraar een positieve ontwikkeling is

Je eigennaam gebruiken als bedrijfsnaam: Een verstandige keuze?

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Geen belasting tot een winst van € 30.439,- in 2021 als zzp'er

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

Goedkopere energie voor zzp’ers met deze tips

Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, wanneer is dat slim?

Acquisitie als zzp'er! Moeilijk of juist niet?

Met deze 5 tips blijf je wanbetalers een stap voor!

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp-ers!

Waarom ik mijn pensioen opbouw bij BrightPensioen

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Boekhouden: zelf doen of uitbesteden als zzp-er?

Hoeveel geld kan ik lenen als zzp’er?

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Gratis uren- en kilometerregistratie in excel 2022

Overheid mag zzp'ers gerust vragen om tegenprestatie

Wat is het verschil tussen Broodfonds, SharePeople, Ziektefonds, Voorzieningenfonds, Ziektevangnet en SamSamkring?

Zo bespaar je € 875,- op je internetkosten als zzp'er

Weet wat je netto mag besteden als zzp'er

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van € 2000 als zzp’er!

Het urencriterium van 1225 uur: wat telt wel en niet mee?

Opinie: Misbruik maken van Tozo? Wat mij betreft boete €10.000,-

Geen belasting tot een winst van € 29.185 in 2020 als zzp'er

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Webinars geven als zzp’er? Een goed idee, zeker in coronatijd

Zo zorg je ervoor dat je online wordt gevonden als zzp’er

Wat is mijn ervaring met SharePeople

Mijn ervaring met Deck Verzekeringen

Privé of zakelijk geld lenen als zzp’er: dit zijn je mogelijkheden

Bedank je zakelijke relaties met een persoonlijke kerstkaart

Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Waarom de verplichte AOV voor zzp'ers een heel slecht idee is

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Tips om een passend thema te kiezen voor je WordPress website

Bespaar tot € 200,- op je zorgverzekering bij VGZ als ondernemer

Wat zijn de mogelijkheden als mijn ideale domeinnaam bezet is?

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Zo houd je je AOV actueel

De nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) dit moet je weten!

Welke eindleeftijd past bij jouw AOV?

AOV te duur? 6 tips om verantwoord te besparen

Tips voor snellere wifi op kantoor

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Wie helpt samen met ons (startende) zzp'ers op weg?

Zo zorg je dat je AOV bij jou blijft passen

Wachttijd AOV: deze keuzes heb je

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wist je dat de premie van je AOV aftrekbaar is?

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Geen auteursrecht: rechtmatig stockfoto’s gebruiken kan!

11 tips voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een kijkje in de toekomst van social media

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

9 tips voor als je een webwinkel start als zzp'er

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Zakelijk rijden: zzp'er durf te vragen!

Als zzp’er na één jaar een hypotheek met NHG

Zuinig rijden: (on-) zinnig?

5 zaken die iedere zzp’er hoort te weten over verzekeringen

Zorgen de zzp modelovereenkomsten voor chaos vanaf 1 mei 2016?

Ga jij mee het schip in als je opdrachtgever failliet gaat?

Zzp pensioen sigaar uit eigen doos?!

Hero en Dirk, reddende engelen van de zzp’ers

Waarom je nooit een 1-pagina site moet willen hebben

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zzp'er?

Misverstanden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Freelancen of zzp'en anno 2015: 10 praktische tips

Zzp’ers onder armoedegrens? Ja d'uh!

De 6 grootste misverstanden rondom aansprakelijkheid van ondernemers

Altijd en overal kunnen werken als zzp'er

Zzp’ers in de zorg zijn zo zielig niet

ZZP Pensioenfonds is een wassen neus

Zzp-ers verdienen een feestje

Weg met die arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp’ers!

Online marketing | Zien en gezien worden als zzp'er

De eerste 3 stappen

Kosten opleiding aftrekbaar als zzp'er!