Leer jezelf beter kennen

Beschik je over de juiste kwaliteiten om als zzp’er aan de slag te gaan? Dit is de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Ben je (nog) niet overtuigd van je kwaliteiten als potentiële zzp'er of wil je hier meer inzicht in verkrijgen? Dan is het verstandig om jezelf eens te testen. Een goede test maakt zichtbaar waar jouw kwaliteiten liggen en geeft inzicht in je verbeterpunten. 

Doe de ZZP Competentiescan

Speciaal voor jou hebben we een ondernemerstest ontwikkeld die jou helpt om in kaart te brengen wat voor type zzp’er jij bent. De ZZP Competentiescan is ontwikkeld in samenspraak met de Universiteit van Wageningen, en gebaseerd op het management-model van Quinn. De ZZP Compententiescan is helemaal gratis. Na het invullen van de zelftest ontvang je per email jouw persoonlijke rapport. 

Na het invullen van de ZZP Competentiescan weet je wat jouw sterke punten én jouw verbeterpunten zijn als zzp’er. Ga er mee aan de slag en verwerk de resultaten in je ondernemersplan!

Gratis ZZP Competentiescan

Gratis ZZP Competentiescan

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Nu je weet wat je sterke en minder sterke punten zijn, is het tijd om te kijken welke kwaliteiten het succes van je bedrijf bepalen. 

De kwaliteiten waarover je als zzp’er moet beschikken, kunnen van branche tot branche verschillen. Wie als zzp’er aan de slag gaat in de bouw heeft nu eenmaal andere kwaliteiten nodig dan wie werkt als bedrijfsadviseur. Hoewel zzp’ers dus in veel opzichten kunnen verschillen, is een zekere mate van commercieel en financieel inzicht voor iedereen van belang om een gezond bedrijf op te bouwen. Daarbij gaat het om vragen als: hoe bereken ik een goed uurtarief en hoe zorg ik dat ik voldoende verdien om van te leven?

Financieel inzicht

Heb je onvoldoende kennis in huis om te kunnen beoordelen of je bedrijf financieel gezond is? Overweeg dan een cursus of training te volgen of spijker jezelf bij en bestel dit boek met experttips voor financieel succesvol ondernemen. Voor de overige, complexere zaken kun je dan een goede boekhouder of accountant inschakelen.

Verbeter je (verkoop)vaardigheden

Sommige vaardigheden zul je jezelf moeten eigen maken. Iedere ondernemer heeft met verkoop te maken. Je moet je diensten of producten dus kunnen verkopen, een gesprek kunnen voeren met een potentiële klant, nieuwe contacten kunnen leggen, netwerken, een ander kunnen overtuigen om met jou in zee te gaan. Zonder klanten geen succes. Deze kwaliteit is dus cruciaal voor je bedrijf.

De tijd die je besteedt aan workshops, opleidingen en trainingen telt mee voor het urencriterium.

Veelzijdigheid

Ondernemen vraagt, naast je beroepsexpertise, om veelzijdigheid aan kennis en vaardigheden. Gelukkig zijn er allerlei workshops, opleidingen en trainingen die je kunt volgen. Denk aan acquisitie- of verkooptrainingen, opleidingen die zijn gericht op het verbeteren van het financieel inzicht in je bedrijf, trainingen op het gebied van marketingcommunicatie, sociale media of meer op het persoonlijke vlak, bijvoorbeeld timemanagement en persoonlijke communicatie. Zo organiseert Het Ondernemerscollectief regelmatig trainingen en workshops voor haar leden.

En het leuke is dat deze kosten aftrekbaar zijn voor de belasting en dat de tijd die je aan het volgen van workshops en cursussen besteedt meetelt voor het urencriterium.

Onze partners

Terug naar stappenplan