Kies de juiste verzekeringen

De vrijheid die je hebt als ondernemer heeft een keerzijde: voortaan ben je zelf verantwoordelijk voor risico’s op het gebied van inkomen en gezondheid. Alle verzekeringen dien je zelf te regelen. Nu zijn er allerlei risico’s. Wat verzeker je wel? En wat verzeker je niet? Hieronder bespreken we de meest gangbare verzekeringen die jij als zzp'er nodig hebt om veilig te kunnen starten.

Laat je vooraf goed informeren en adviseren over welke verzekeringen je nodig hebt.

Compleet verzekeringspakket

Verschillende verzekeraars bieden complete verzekeringspakketten voor zelfstandig ondernemers. Jij bepaalt welke onderdelen je verzekerd wilt hebben. Zo heb je één oplossing die je kunt afstemmen op jouw eigen situatie.

Onze verzekeringspartner ABN AMRO Verzekeringen heeft een handige keuzehulp verzekeringen voor (startende) zzp’ers. Je kunt ook alvast een berekening maken van de mogelijke premie van de belangrijke verzekeringen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je als zzp'er aan de slag gaat, kan het gebeuren dat je schade toebrengt aan derden of goederen van derden. Bijvoorbeeld doordat je bij een klant op bezoek bent en per ongeluk koffie over zijn of haar laptop laat vallen. Natuurlijk wil je wel gedekt zijn tegen dit soort risico’s. Veel mensen denken dat hun bestaande, particuliere aansprakelijkheidsverzekering dit dekt, maar let op: je hebt echt een aparte zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig!

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bepaalde beroepsgroepen lopen een hoger risico doordat ze naast materiële schade ook vermogensschade kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan een verkeerd advies of een vergissing of fout tijdens de uitvoering van je werk. Ook inbreuk op geheimhoudings- en privacyplicht of wanneer geleverde data onbruikbaar raakt. Voor deze beroepen is er de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Daarnaast is het van belang dat je bij een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering goede algemene voorwaarden opstelt. Een voorbeeld van goede voorwaarden die door de verzekeraars geaccepteerd worden, kun je hier downloaden. Let op dat je de rode teksten niet wijzigt. De rest van de tekst kun je naar eigen wens aanpassen. Vergeet niet om de voorwaarden daarna te laten controleren. Dit kun je bijvoorbeeld doen via de juridische service van Het Ondernemerscollectief.

Bepaalde beroepsgroepen lopen een hoger risico doordat ze naast materiële schade ook vermogensschade kunnen veroorzaken.

Rechtsbijstandverzekering

Als je goederen of diensten levert, kunnen er geschillen ontstaan. Je hebt een klant die weigert te betalen, een leverancier die zijn spullen niet goed levert, of een klant die jou aansprakelijk stelt voor schade. De juridische kosten die je maakt om jezelf in het gelijk te stellen, lopen al gauw op en zijn voor menigeen niet te betalen. Een Rechtsbijstandverzekering dekt deze risico’s. Daarbij heeft de maatschappij die de verzekering aanbiedt juristen in dienst die je hulp bieden.

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben. Als zzp'er moet je je eigen zorgverzekering regelen. Als je uit loondienst komt, kun je je huidige zorgverzekering gewoon voortzetten. De collectiviteitskorting van je werkgever vervalt echter. Ga je officieel aan de slag als zzp'er, dan kun je wel overstappen naar een andere zorgverzekering. Het loont de moeite om je goed te oriënteren. Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je fikse kortingen krijgen bij VGZZilveren Kruis en De Friesland

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen. Als zelfstandige ben je echter niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Mocht je ziek worden, dan vervalt je inkomen en heb je geen recht op een uitkering. Dat is een behoorlijk risico! De overheid heeft het voornemen om - ondanks veel verzet uit de hoek van de zzp belangenorganisaties - een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in te voeren voor alle zzp’ers, maar zover is het voorlopig niet.

Het is verstandig om je te verdiepen in wat jij kunt doen om het financiële gat op te vangen van het geld dat je misloopt. Welke optie het beste is, is afhankelijk van je financiële reserves, je gezinssituatie, je inkomen enzovoort. Zo kun je ervoor kiezen om geld opzij te zetten op een spaarrekening (niet verstandig, maar het is een mogelijkheid) of een AOV af te sluiten. Maar er zijn ook diverse interessante alternatieven zoals deelname aan een broodfonds of een schenkenkring als SharePeople waar je het risico van arbeidsongeschiktheid afdekt met andere ondernemers. Iemand arbeidsongeschikt, dan doneer je een bedrag. Zelf arbeidsongeschikt? Dan ontvang je donaties.

Onze partners

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Terug naar stappenplan

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.