gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Het Bel-me-niet register: zo ga je om met telefonische verkoop als zzp’er

Krijg je regelmatig ongewenste telemarketingtelefoontjes en vraag je je af of jij als zzp’er of ondernemer kunt inschrijven in het Bel-me-niet register? In dit kennisartikel lees je meer over of jij je als ondernemer kunt inschrijven. Ook lees je hoe het werkt als je zelf aan telemarketing doet.

Kun je je inschrijven als zzp'er in het Bel-me-niet register?

Het Bel-me-niet register is bedoeld voor natuurlijke personen: hieronder vallen uiteraard personen, maar ook bedrijven zoals eenmanszaken en vennootschappen onder firma. Als je bent geregistreerd, mogen bedrijven je niet meer bellen voor een verkoopgesprek. Ook als jouw telefoonnummer in het Handelsregister staat, mogen telefonische verkopers je niet zomaar bellen als je in het Bel-me-niet register staat.

Heb je echter een bv, nv, vereniging, coöperatie of stichting, dan kun je je niet registreren met jouw zakelijke telefoonnummer in het Bel-me-niet register. Je bent dan namelijk rechtspersoon en dan kun je jouw nummer niet blokkeren voor telemarketinggesprekken.

Non Mailing Indicator

Wil je helemaal niet benaderd worden door bedrijven – dus ook geen post of huis-aan-huis bezoek – dan kun je via de Kamer van Koophandel de Non Mailing Indicator (NMI) activeren. Toch is ook dit geen garantie dat je niet meer wordt benaderd: je gegevens staan namelijk openbaar in het Handelsregister. Bedrijven kunnen jou dus alsnog opzoeken en je benaderen. De NMI beschermt je ook niet tegen telefoontjes, sms’jes of WhatsAppjes. De NMI staat dus los van het Bel-me-niet register en hiervoor gelden aparte registraties.

Het aanzetten van de NMI geeft aan dat je geen prijs stelt op marketing. Daar zit wel een keerzijde aan, want het betekent ook dat je minder goed gevonden wordt. Zo heeft Google als beleid dat ze bedrijven met een NMI niet opneemt in Google Maps.

TIP Lees hier meer over de Non Mailing Indicator.

Recht van verzet

Als jij staat ingeschreven in het Bel-me-niet register, dan mag je nog wel gebeld worden door bedrijven of organisaties waar je klant van bent of waarvan je klant geweest bent. Ook mag je nog gebeld worden als je gevraagd hebt om een telefoongesprek, bijvoorbeeld bij een offerte aanvraag of enquête.

Tijdens het gesprek kun je echter wel aangeven dat je niet meer gebeld wilt worden. Dit wordt het recht van verzet genoemd.

Een bedrijf mag jou verder bellen:

  • Voor marktonderzoek (wil je dit ook niet? Registreer je dan hier)
  • Als het een goed doel betreft waaraan je eerder hebt gedoneerd
  • Als je nog geen zes weken staat geregistreerd in het Bel-me-niet register.

Bron: Autoriteit Consument & Markt

Zelf aan telemarketing doen

Maar hoe zit het als je zelf telemarketing bedrijft? Volgens de Telecommunicatiewet moet je jouw belbestanden vergelijken met het Bel-me-niet register. Je hebt dus toegang nodig om jouw bestanden met de gegevens in het register te vergelijken. Dat kun je hier aanvragen. Als jij iemand belt die niet staat ingeschreven, moet je diegene wel wijzen op het bestaan van het register. Geeft de consument aan dat hij of zij niet meer gebeld wil worden door jouw bedrijf, dan moet je zijn of haar gegevens verwijderen uit jouw bestand.

Je moet ook altijd voldoen aan een aantal overige voorwaarden als je zelf telemarketing bedrijft. Zo moet je altijd transparant zijn over wie je bent en namens welk bedrijf je belt. Ook moet je duidelijk vertellen dat je iets wilt verkopen.

TIP Lees hier meer over de regels voor telemarketing.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord