• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Het Bel-me-niet register: zo ga je om met telefonische verkoop als zzp’er

Update: Per 1 juli 2021 is ongevraagd bellen met zzp'er niet meer toegestaan en is het Bel-me-niet register opgeheven.

Lees hier meer.

Krijg je regelmatig ongewenste telemarketingtelefoontjes en vraag je je af of jij als zzp’er of ondernemer kunt inschrijven in het Bel-me-niet register? In dit kennisartikel lees je meer over of jij je als ondernemer kunt inschrijven. Ook lees je hoe het werkt als je zelf aan telemarketing doet.

Kun je je inschrijven als zzp'er in het Bel-me-niet register?

Het Bel-me-niet register is bedoeld voor natuurlijke personen: hieronder vallen uiteraard personen, maar ook bedrijven zoals eenmanszaken en vennootschappen onder firma. Als je bent geregistreerd, mogen bedrijven je niet meer bellen voor een verkoopgesprek. Ook als jouw telefoonnummer in het Handelsregister staat, mogen telefonische verkopers je niet zomaar bellen als je in het Bel-me-niet register staat.

Heb je echter een bv, nv, vereniging, coöperatie of stichting, dan kun je je niet registreren met jouw zakelijke telefoonnummer in het Bel-me-niet register. Je bent dan namelijk rechtspersoon en dan kun je jouw nummer niet blokkeren voor telemarketinggesprekken.

Non Mailing Indicator

Wil je helemaal niet benaderd worden door bedrijven – dus ook geen post of huis-aan-huis bezoek – dan kun je via de Kamer van Koophandel de Non Mailing Indicator (NMI) activeren. Toch is ook dit geen garantie dat je niet meer wordt benaderd: je gegevens staan namelijk openbaar in het Handelsregister. Bedrijven kunnen jou dus alsnog opzoeken en je benaderen. De NMI beschermt je ook niet tegen telefoontjes, sms’jes of WhatsAppjes. De NMI staat dus los van het Bel-me-niet register en hiervoor gelden aparte registraties.

Het aanzetten van de NMI geeft aan dat je geen prijs stelt op marketing. Daar zit wel een keerzijde aan, want het betekent ook dat je minder goed gevonden wordt. Zo heeft Google als beleid dat ze bedrijven met een NMI niet opneemt in Google Maps.

TIP Lees hier meer over de Non Mailing Indicator.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Recht van verzet

Als jij staat ingeschreven in het Bel-me-niet register, dan mag je nog wel gebeld worden door bedrijven of organisaties waar je klant van bent of waarvan je klant geweest bent. Ook mag je nog gebeld worden als je gevraagd hebt om een telefoongesprek, bijvoorbeeld bij een offerte aanvraag of enquête.

Tijdens het gesprek kun je echter wel aangeven dat je niet meer gebeld wilt worden. Dit wordt het recht van verzet genoemd.

Een bedrijf mag jou verder bellen:

  • Voor marktonderzoek (wil je dit ook niet? Registreer je dan hier)
  • Als het een goed doel betreft waaraan je eerder hebt gedoneerd
  • Als je nog geen zes weken staat geregistreerd in het Bel-me-niet register.

Bron: Autoriteit Consument & Markt

Zelf aan telemarketing doen

Maar hoe zit het als je zelf telemarketing bedrijft? Volgens de Telecommunicatiewet moet je jouw belbestanden vergelijken met het Bel-me-niet register. Je hebt dus toegang nodig om jouw bestanden met de gegevens in het register te vergelijken. Dat kun je hier aanvragen. Als jij iemand belt die niet staat ingeschreven, moet je diegene wel wijzen op het bestaan van het register. Geeft de consument aan dat hij of zij niet meer gebeld wil worden door jouw bedrijf, dan moet je zijn of haar gegevens verwijderen uit jouw bestand.

Je moet ook altijd voldoen aan een aantal overige voorwaarden als je zelf telemarketing bedrijft. Zo moet je altijd transparant zijn over wie je bent en namens welk bedrijf je belt. Ook moet je duidelijk vertellen dat je iets wilt verkopen.

TIP Lees hier meer over de regels voor telemarketing.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.