• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Hoe maak je jouw eigen WordPress website als zzp’er?

Een relatief eenvoudig systeem om zelf een website mee te bouwen is WordPress. Voordat je van start kunt gaan met het ontwerpen van jouw website, is het noodzakelijk om een aantal zaken te regelen zoals het registreren van een domeinnaam en webhosting. In dit artikel vind je een stappenplan hoe je aan de slag kunt gaan met het bouwen van jouw website. 

1. Registreren van een domeinnaam

Voordat je een website kunt bouwen, is het noodzakelijk om een domeinnaam te bedenken en deze te registreren. Een goede domeinnaam uitzoeken is heel belangrijk als zzp’er. Een sterke domeinnaam zorgt ervoor dat klanten deze onthouden en eerder jouw website of webshop bezoeken. 

2. Webhosting regelen

Nadat je domeinnaam is geregistreerd, heb je webruimte nodig. Zo kan jij jouw eigen stukje ruimte op het internet inrichten met jouw website. Dit noemen wij webhosting. Bij verschillende webhosters regel je WordPress webhosting in een handomdraai.

3. Aan de slag met WordPress

Een veelgebruikt CMS (Content Management Systeem) is WordPress. Een CMS maakt het mogelijk om je website te beheren en in te richten. Om WordPress te gebruiken is het niet nodig om kennis te hebben van HTML. Je kunt dus op een gebruiksvriendelijke manier je website inrichten

4. Maak een schets van je ideeën

WordPress heeft veel betaalde en vrij te gebruiken thema’s. Een thema is een stijl van je website. Om te bepalen welk thema goed bij jouw website past, is het handig om een schets te maken van je ideeën over je website.

Doorloop ons zzp stappenplan

Ga je starten? Doorloop ons zzp stappenplan zodat je niets vergeet!

ZZP Stappenplan
Doorloop ons zzp stappenplan

5. Installeren WordPress

Om te beginnen moet je WordPress eerst installeren. Er zijn twee mogelijkheden om een installatie van WordPress te volbrengen; je kunt WordPress automatisch installeren met de one-click installation of je kunt WordPress handmatig installeren.

6. Het beheren en vullen van jouw pagina

Het beheren van WordPress is vrij eenvoudig. WordPress dankt zijn populariteit als content management systeem voor een belangrijk deel aan de eenvoud van deze oplossing.

7. WordPress en widgets plug-ins

Plug-ins en widgets zijn handige tools die je website echt iets extra’s geven. Je kan met WordPress plug-ins en widgets je website vullen met bijvoorbeeld een contactformulier of een fotogalerij.

8. Thema's wijzigen en installeren

Als je aan de slag gaat met je WordPress website, kan het zijn dat je niet helemaal tevreden bent over het eerder gekozen thema. Het thema kun je wijzigen door in te loggen op het dashboard en vervolgens links in het menu op Weergave te klikken. Je ziet dan een overzicht van geïnstalleerde thema’s. Op deze pagina kun je wisselen tussen thema’s, nieuwe installeren en bestaande verwijderen.

9. Meten is weten met Google Analytics

Google Analytics is een gratis tool waarmee je statistieken kunt verzamelen over bezoekers op jouw website. Je krijgt inzicht in de hoeveelheid bezoekers op je website. Ook zie je informatie over demografische gegevens zoals leeftijd / herkomst en via welke site de bezoekers op jouw site terecht zijn gekomen. Dit kan interessant zijn als je bijvoorbeeld werkt met advertenties of partners die jouw site vermelden met een link op hun site. 

10. Hou je website veilig door regelmatig updaten

Online veiligheid zou bij iedereen bovenaan moeten staan. Helaas is dit niet het geval. Veel website eigenaren hebben een verouderde website of vergeten hun plugins te updaten. Dat is gevaarlijk en ook niet handig voor je online verkopen.

Tot slot

Als je jouw website live hebt gezet, is het heel belangrijk om kritisch te blijven. Beoordeel regelmatig of de website nog past bij jouw onderneming. Kijk hierbij door de ogen van de klant. Zijn de aangeboden diensten en/of producten nog actueel? Check ook regelmatig of je goed vindbaar bent in Google.

Natuurlijk kun je ook de hulp inroepen van een professioneel webdesign bureau. Heb je een nieuwe of verbeterde website nodig? Vergelijk 4 website designers.

Onze partners

Bekijk ook onze facebookpagina voor het laatste nieuws

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.