• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Is een zakelijk energiecontract interessant als zzp’er?

Veel zzp'ers vragen zich af of het voordeliger is om een zakelijk energiecontract af te sluiten in plaats van een particulier contract. Zowel startende ondernemers als ervaren ondernemers overwegen dit. In deze blog willen we meer helderheid geven en je helpen bij het maken van de juiste keuze. Een cruciale factor bij deze beslissing is of je een klein- of grootzakelijke energieverbruiker bent en of je een zakelijk pand, zoals een kantoor, praktijkruimte of winkel, hebt, of dat je vanuit huis werkt. Deze factoren maken namelijk een aanzienlijk verschil.

Variabele en vaste tarieven

Zowel in zakelijke als particuliere energiecontracten heb je de keuze tussen een vast tarief voor een bepaalde periode of variabele tarieven. Met een vast energiecontract zijn zowel de prijs als de looptijd vastgesteld. Hierdoor heb je gedurende een langere periode duidelijkheid over je energiekosten, wat zorgt voor zekerheid en stabiliteit bij het inschatten van je uitgaven. Bovendien hebben langlopende contracten vaak lagere kosten dan kortere contracten. Aan de andere kant biedt een variabel contract meer flexibiliteit. Je kunt gemakkelijker overstappen naar een andere energieleverancier. Het nadeel is echter dat je gevoeliger bent voor schommelende prijzen. Dalende prijzen zijn gunstig, maar snelle prijsstijgingen kunnen onverwachte kosten met zich meebrengen.

Groot- en kleinverbruikers

Binnen de zakelijke wereld hebben we te maken met groot- en kleinverbruikers. Energieleveranciers hanteren lagere tarieven voor grootverbruikers. Voor grootverbruikers is het meestal niet relevant om te kiezen voor een particulier energiecontract. De meeste zzp'ers zullen echter onder de categorie van kleinverbruikers vallen. Voor deze ondernemers is er ook nog onderscheid tussen of de werkruimte op een andere locatie is gevestigd of dat ze vanuit huis werken. Hieronder vind je eerst de technische verschillen tussen groot- en kleinverbruikers:

  • Grootverbruikers: stroomaansluiting groter dan 3 x 80 ampère en/of een gasmeter groter dan 25G. Bijvoorbeeld fabrieken en opslagfaciliteiten.
  • Kleinverbruikers: stroomaansluiting kleiner of gelijk aan 3 x 80 ampère. Gasmeter laat maximaal 40m3 gas per uur door. Bijvoorbeeld kleine kantoren en winkels.

Bedrijfspand of kantoor aan huis

Kleinverbruikers met een bedrijfspand of bedrijfsruimte die uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, zullen een zakelijk contract afsluiten. Bij een zakelijk contract zijn de facturen gedetailleerder opgesteld, zodat je de btw kunt terugvragen.

Voor zzp'ers met een kantoor aan huis wordt de keuze om een particulier contract af te sluiten wat interessanter om te overwegen. Met een kantoor aan huis val je over het algemeen onder de categorie kleinverbruiker, omdat de meeste woningen een aansluiting van 3 x 25 ampère hebben. De btw is aftrekbaar voor zakelijk gebruik, maar als je je energiecontract zowel zakelijk als privé gebruikt, is alleen het deel dat je zakelijk gebruikt aftrekbaar. Je moet de ruimte dus wel een groot deel van je werktijd gebruiken om je inkomen te verdienen. Daarnaast moet deze ruimte voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat het een eigen opgang of ingang moet hebben en een apart toilet, zodat het in feite losstaand van je huis verhuurd kan worden aan een andere ondernemer. Een slaapkamer die is omgebouwd tot kantoor valt hier dus niet onder, waardoor de btw niet aftrekbaar is.

Tip: de kosten van zakelijke contracten worden vaak zonder btw getoond en particulieren contracten met btw, hou hier rekening mee tijdens het vergelijken.

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?

Boete voor vroegtijdige beëindiging vast energiecontract

Voorheen brachten vaste energiecontracten voor particulieren minder opzegkosten met zich mee, omdat de boete voor vroegtijdige beëindiging lager was dan bij zakelijke contracten. Echter, vanaf 1 juni 2023 zijn de overheidsregels hierover gewijzigd. De boete voor vroegtijdige beëindiging is nu gelijk voor zowel particuliere als zakelijke contracten. Deze nieuwe regels zijn alleen van toepassing op contracten die zijn afgesloten op of na 1 juni 2023; voor contracten die vóór deze datum zijn ingegaan, gelden nog de oude regels.

Rekenvoorbeeld:

Stel dat je een contract hebt afgesloten voor 1900m3 stroom tegen € 0,25 per m3. Nieuwe klanten betalen € 0,18 per m3. Op het moment van opzeggen heb je 1050m3 verbruikt en heb je nog 850m3 over:

(0,25 – 0,18) * (1900 – 1050), oftewel: 0,07 * 850 = € 595

Je boete is dan € 595 voor je energiecontract. Hetzelfde principe geldt voor je gascontract, dat op dezelfde manier wordt berekend.

Verschil tussen particuliere en zakelijke contracten

Door de wijziging in de overheidsregels met betrekking tot de boetes voor vroegtijdige beëindiging is er bijna geen verschil meer tussen de beide soorten contracten. Het enige toonbare verschil zit hem nog in het automatisch verlengen. Energiemaatschappijen mogen zakelijke contracten automatisch verlengen, dit mag bij consumenten contracten niet.

Conclusie

Over het algemeen ga je als zzp'er met een kantoor aan huis, maar zonder aparte ingang of toilet, voor een particulier energiecontract. Daarentegen is voor zzp'ers met een afzonderlijke zakelijke ruimte een zakelijk contract meestal de meest geschikte optie.

Wist je dat je als (startende) zzp'er gas en energie voor zowel privé als zakelijk in één keer kunt regelen als je op hetzelfde adres woont en werkt?

Tip: Bij DELTA Energie profiteer je van particuliere tarieven op zakelijke contracten tegen uiterst gunstige voorwaarden. Zo wordt jouw energiecontract niet automatisch verlengd en ontvang je bovendien een jaarlidmaatschap van Het Ondernemerscollectief gratis.

Maak hier jouw persoonlijke (vrijblijvende) berekening van een zakelijk energiecontract bij DELTA Energie.
Toch liever een privé contract van DELTA Energie? Maak dan hier een berekening.

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Blogs