gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoeveel m2 kantoorruimte heb ik minimaal nodig?

Op zoek naar een andere (kantoor) ruimte? In dit kennisartikel lees je aan welke normen een werkplek minimaal dient te voldoen.

Als ondernemer heb je diverse redenen om te oriënteren naar een (andere) kantoorruimte. Je zolderruimte wordt te klein, je flexplek verruil je voor een eigen kantoor, je gaat groeien of misschien wel krimpen.Tijdens de zoektocht naar een nieuwe kantoorruimte moet je eerst goed nadenken over wat je wensen zijn. Welke faciliteiten moet het gebouw hebben? Wat wil ik per maand betalen aan huur? Wil ik huren met of zonder meubilair? Welke locatie is gunstig? Wil ik met andere ondernemers kunnen sparren? En hoe groot mag de ruimte zijn waarin je wilt werken? Vooral de afmeting van de ruimte is erg belangrijk voor het kiezen van een geschikte kantoorruimte.

NEderlandse Norm  

De NEderlandse Norm (NEN) heeft in de NEN 1824 vastgelegd waar een werkplek minimaal aan moet doen. Een medewerker heeft minimaal 4m2 ruimte nodig. Dit is zonder meubilair gerekend. Stel: je wilt ook een kast plaatsen (1m2) en een bureau inclusief beeldscherm en schrijfvlak (2m2) dan moet je uitgaan van 7m2 kantoorruimte. Voor een vergaderruimte adviseert de NEN minimaal 2m2 per persoon.

TIP Lees meer over de NEN1824.

Hoe worden werkplaatsnormen bepaald?

Het aantal benodigde vierkante meters is een optelsom van het aantal personen, de werkzaamheden en de benodigde apparatuur. Voor kantoorwerkzaamheden is dat makkelijker vast te leggen dan voor de inrichting van een werkplek in een fabriek. In iedere branche is er sprake van maatwerk.

Belangrijk

Naast afmetingen is jouw gevoel natuurlijk erg belangrijk. Wat vind je van de ruimte? Zie jij jezelf er werken? Geeft het je de benodigde ruimte, inspiratie, creativiteit? Zit het op de juiste locatie? Neem geen overhaaste beslissingen en zorg ervoor dat het bij jou en je bedrijf past.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Op de hoogte blijven van de gevolgen van het coronavirus als zzp'er?

Bezoek ons dossier

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord